Haukiputaan Annalankankaalla syyskuussa avatun uuden liikuntakeskus Coren tiloissa on aloittanut toimintansa kaksi uutta hyvinvointiyritystä, Mirka Isoniemen TerapiaStudio Resonance ja Laura-Maria Alapurasen Tuulenhavina. Uudet hoitolatilat ja yritystoiminnan aloittaminen liikunta- ja hyvinviontikeskuksen yhteydessä ovat molemmille naisille unelmien täyttymys sekä merkittävä ja rohkea askel elämässä.
Isoniemi ja Alapuranen kertovat olevansa innoissaan voidessaan aloittaa yrittäjinä Haukiputaalla ja liittyä paikan energiseen naisyrittäjien joukkoon. Coren innovatiiviset yrittäjät, Sanna Halonen ja Katri Kivari inspiroivat heidät mukaan. Keskuksessa toimii myös kauneushoitola Kidea. Kiitosta saavat myös miehet, jotka rakensivat liikuntakeskuksen tiloista hienot ja toimivat.
TerapiaStudio Resonance tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia
TerapiaStudio Resonancen yrittäjä Mirka Isoniemen on kuntoutusalan ammattilainen, fysioterapeuttina hän on toiminut vuodesta 2006 lähtien perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa ja yksityisellä puolella. Päätoimisena yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2021 kaupungissa, ja on nyt tyytyväinen saadessaan avata uuden toimipaikan Haukiputaalla, jonka uskoo olevan rauhallisempi ja ihmisläheisempi ympäristö verrattuna kaupungin vilinään.
TerapiaStudion palveluvalikoimaan kuuluu monipuolisia fysioterapia- ja valmennuspalveluita kaiken ikäisille. Fysioterapia tarjoaa sekä ennaltaehkäiseviä että kuntouttavia palveluita, joita voidaan toteuttaa yksilöllisesti tai ryhmissä, vastaanotolla, etäkuntoutuksena tai kotikuntoutuksena. Isoniemen erityisosaamisalueisiin kuuluvat neuropsykiatrinen valmennus, psykofyysinen fysioterapia, seksuaaliterapia sekä tunnetaitojen ohjaaminen monimenetelmällisin keinoin, mikä tekee palveluista kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tukevia.
Fysioterapiassa pääapaino on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoidossa ja kuntoutuksessa, johon kuuluu hoitosuunnitelma ja ennaltaehkäisevää neuvontaa.
– Olipa taustalla sitten tuki- ja liikuntaelinvaiva, pitkittynyt kipu, muistisairaus, huimaus, masennus, toistuva työuupumus, ahdistus- tai paniikkioireilu tai vakava lapsuuden tai nuoruuden ajan traumaattinen kokemus, kehomieltä voidaan hoitaa erilaisilla fysioterapeuttisilla lähestymistavoilla, Isoniemi kertoo.
Hänen sydäntä lähellä ovat ihmiset, joilla on elämää rajoittavaa kipua tai toiminnallisia haasteita. Ratkaistavana on, miten toimintakykyä ja liikkuvuutta voidaan parantaa ja olisiko joistakin apuvälineistä hyötyä. Fysioterapeuttina Isoniemi auttaa asiakasta löytämään omat voimavaransa ja kehittämään itsehoitokeinoja, jotka tukevat pitkäaikaista hyvinvointia.
– Tarvittaessa sovellan hoidossa yksilöllisiin tarpeisiin monimenetelmällisiä keinoja kuten kehotietoisuus- ja tietoisuustaitoharjoitteita sekä toiminnallisia ja luovia menetelmiä, joita voidaan toteuttaa terapiatilojen ohella vaikka luonnossa, asiakkaan kotona tai muissa soveltuvissa ympäristöissä.
Myös perinteisellä hieronnalla Mirka Isoniemi arvioi olevan runsaasti kysyntää jatkossakin. Hieronta keskittyy lihasten rentouttamiseen ja verenkierron parantamiseen, mikä sekin on usein osa fysioterapiaa.
– Hoitoon hakeutuvan asiakkaan kanssa on tärkeää keskustella ja kartoittaa tilanne ja hoidon tarve. Hoitotyössä merkityksellistä on aina ihmisen kohtaaminen, kuunteleminen ja huomioiminen kokonaisvaltaisesti. Vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa haluan luoda turvan tunnetta ja kohdata hänet kiireettömästi, Mirka Isoniemi kuvailee. Kohtaamattomuus on nykyään iso ongelma.
Tuteet, mieli ja keho muodostavat kokonaisuuden, jossa jokainen osa vaikuttaa oleellisesti toisiinsa. Psykofyysinen fysioterapia mahdollistaa oman kehollisuuden kokemisen, tunnistamisen ja hyväksymisen. Siinä keskitytään erityisesti keholliseen lähestymistapaan ja tietoon, jonka mukaan mielen liikutukset eli emootiot vaikuttavat kehon fysiologisiin muutoksiin. Selittämättömän pitkittyneen kivun taustalta voi joskus löytyä kipeitä kokemuksia ja tunteita.
– Keho kertoo meille tarpeistamme, tunteistamme ja pitää meistä huolta, ja siksikin kehomme tarvitsee myös huolenpitoa, Isoniemi toteaa.
Neuropsykiatrista eli nepsy-valmennnusta hyödynnetään henkilöiden kanssa, joilla on esimerkiksi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä aiheutuvia haasteita. Nepsy-valmennuksen avulla tavoitellaan saamaan hallitumpi ote omasta elämästä sekä löytämään uusia keinoja arjen rutiineihin.
Seksuaalisuus on osa jokaisen ihmisen identiteettiä ja vaikuttaa yksilön itsetuntoon ja hyvinvointiin. Seksuuaalineuvontaan hakeutumisen syinä voivat olla krooninen kipu, sairaus, tauti tai vammautuminen, selkiytymätön tai haavoittunut minäkuva, mieltä askarruttavat seksuaalikysymykset kuten erilaiset toiminnalliset häiriöt, parisuhdeongelmat tai epäselvä seksuaalinen identiteetti. Seksuaalinen eheys on voinut rikkoutua esimerkiksi seksuaaliväkivallan seurauksena.
Mirka Isoniemi kokee laaja-alaisen terapia- ja valmennustyönsä erittäin palkitsevaksi. Hän uskoo, että jopa ” pienen siemenen istuttamisesta” voi kasvaa jotakin suurempaa. Hän kertoo, että yrittäjyys on tuonut mukanaan lisää vastuuta työn eri vaiheista, sen tuloksista ja vaikuttavuudesta. Lisäksi se on vaatinut kasvavaa vastuuta ammatillisten vuorovaikutustaitojen kehittämisestä ja myös omasta jaksamisesta.
Isoniemi hoitaa myös terveydenhuollon ja Kelan kuntoutuksen maksusitoumusasiakkaita. Surullista on, että Pohteen myötä kuntoutuskäytännöt ovat muuttuneet niin, että fysioterapiaan ohjautuminen on lähes loppunut, ja ihmiset jäävät yksin ongelmiensa kanssa. Omakuntoutus on merkittävä tekijä kuntoutusprosessissa, mutta sen tukemiseksi tarvitaan kuntoutusammattilaisen rinnalla kulkemista ja sitouttavaa yhteistyötä.
Myönteistä taas on, että yksityiset fysioterapiahoidot on hyväksytty vuoden alusta kotitalousvähennyksen piiriin.
Hoitotyössä on tärkeää huolehtia myös omasta hyvinvoinnista. Mirka Isoniemelle arkeen tuovat valoa ja energiaa pysähtyminen, luonnon kauneus ja hiljaisuus, lukeminen, kirjoittaminen, valokuvaaminen, rutiinit, riittävä uni, luovuus sekä rohkeus tarttua uusiin haasteisiin.
Arjen vinkkinä hän haluaa neuvoa pysähtymään ja ottamaan hetki itselle rauhoittumiseen. Palautuminen on olennainen osa arkea, sillä kiire ja stressi jää helposti päälle.
– Istahda alas, sulje silmäsi ja anna itsellesi hetki aikaa aistia ympäristöä. Pieni lepohetki, vaikka minuutin mittainen työpäivän aikana, voi tehdä ihmeitä. Tietoista läsnäoloa voi ja kannattaa harjoitella!
Tuulenhavina – Rauhaa ja lempeyttä keholle ja mielelle
Hyvinvointivalmentaja ja ‑terapeutti, joogaohjaaja Laura-Maria Alapuranen sai uuden oivalluksen kehon hyvinvoinnista vuosia sitten. Nämä tunteet ja kokemukset valloittivat hänet täysin, ja siitä lähtien hän on halunnut jakaa ne myös muille.
Oman yrityksen Tuulenhavinan hän perusti vuonna 2017 ja ryhtyi vetämään pieniä joogaryhmiä kotona Takkurannalla, ja seuraavana vuonna hän aloitti joogaryhmien ohjaamisen Corella.
Tuulenhavina sai tuulta siipiensä alle Coren uuden liikunta- ja hyvinvointikeskuksen valmistuttua Annalankankaalle. Tiloista löytyi Tuulenhavinalle sopiva oma hoitolatila, jossa Alapuranen pääsee toteuttamaan unelmaansa täydemmin tarjoamalla laajemmin kehon ja mielen hyvinvointipalveluita. Niihin kuuluvat joogan pienryhmät, Healing yin — parantavan läsnäolon kasvuryhmät tai yksilöohjaus, ratkaisukeskeinen lyhytterapia, energiahoidot ja korva-akupunktio.
“Healing yin — parantava läsnäolo” on Laura-Maria Alapurasen oma rekisteröity tavaramerkki ja “sateenvarjo”, jonka alla hän tekee ohjausta ja hoitoja.
Yin-joogan viikkotunnit, jotka ovat Coren jäsenille vapaasti valittavissa, jatkuvat hänen ohjauksessaan myös tuttuun tapaan Coren puolella ryhmäliikuntasalissa.
Yrityksen nimi Tuulenhavina on Laura-Maria Alapuraselle merkityksellinen. Se kertoo yrityksen mielikuvasta ja visiosta.
– Tuulenhavina kuvaa tyyntä hiljaisuutta ja rauhaa, jota keho ja mieli tarvitsevat. Tuulenhavinassa auringonsäteiden siivittämät haapapuun lehdet havisevat hiljalleen tuulenvireessä, rauhallisesti virtaavan joen katveessa.
Yin- ja Hathajooga ovat joogamuodoista Laura-Maria Alapurasen sydäntä lähinnä, sillä ne ovat kehoa ja mieltä rauhoittavaa ja palauttavaa lempeää joogaa. Niissä asanat eli asennot, harjoitukset ja liikkeet tehdään tehdään rauhallisesti lattiatasossa. Hengityksellä on tärkeä roolinsa, kuten rauhoittumisessa ja palautumisessa yleensäkin.
– Oikeaoppisella hengityksellä voi rauhoittaa mielen ja kehon missä tilanteessa tahansa.
Energiahoito on yksilöhoitoa ja se käsittää aluksi “hiljaisen”, öljyn kanssa tehtävän kevyen kehon energioita tasapainottavan hieronnan sekä päätteeksi keskustelun. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tavoitteellinen ja voimavaralähtöinen terapiamuoto, jossa keskitytään nykytilanteeseen ja tulevaisuuden toiveisiin konkreettisia ratkaisuja etsien yhdessä ohjaajan kanssa.
Korva-akupunktiota käytetään hoitomuotona lieventämään stressiä, parantamaan unenlaatua, hallitsemaan kipua ja tukemaan vapautumaan riippuvuuksista.
Laura Alapuraselle työssä merkityksellistä on ihmisen kohtaaminen. Hänelle on tärkeää, että asiakas tulee nähdyksi ja kuulluksi. Lisäksi on arvokasta, jos asiakas luottaa ja haluaa avautua.
– Pienet kohtaamiset myös tavallisessa arkielämässä, kuten hymy ja muutamat ystävälliset sanat, voivat olla erittäin tärkeitä ja merkityksellisiä, kun pysähdymme hetkeksi huomaamaan ne.
Elämässä eteen tulevat vastoinkäymiset ja kovat kokemukset uuvuttavat, myös nyky-yhteiskunta vaati ihmisiltä paljon. Kiireen ja stressin vastapainoksi keho ja mieli tarvitsevat hiljentymistä ja rauhoittumista, Alapuranen pohtii.
– Luottavainen ja levollinen läsnäolo ja rentoutuminen voivat vaikeassakin tilanteessa avata oven ihmisen omassa sisimmässä muutoksen mahdollisuudelle kohti parempaa, jos sellaiseen kokee tarvetta. Levollinen läsnäolo tarkoittaa kaiken tekemisen vastakohtaa, ja sille pitäisi antaa tilaa. Keskustelu ja yhteisöllisyys voivat myös voimaannuttaa, ja sellaista voidaan kokea yhdessä myös pienryhmissä.
Laura-Maria Alapuraselle on ollut tärkeää sisustaa Tuulenhavina hänelle tärkeillä esineillä. Ikkunasta näkyy taivasta ja puita. Hoitolan pöydällä on kaksi pakkaa voimakortteja, jotka voivat olla haluttaessa mukana myös hoitotilanteissa. Kortit ovat Niina-Matilda Kuusiston maalauksin kuvitettuja kortteja, joista jokainen sisältävät oman voimaviestin.
– Monet asiakkaat haluavat minun nostavan pakasta voimakortin tai itse nostaa kortin, jonka viesti voi herättää ajatuksia ja kenties uusia rohkaisevia oivalluksia oman elämäntilanteen tueksi.
Laura-Maria Alapuranen kertoo olevansa intuitiivinen näkijä, mikä ei tarkoita ennustajaa tai mitään kummallista tai mystistä. Intuitiivinen näkijä voi rohkaista ja auttaa toista ihmistä löytämään ratkaisuja sekä ymmärtämään itseään paremmin.
– Tämä ominaisuus on olennainen osa minua, eikä sitä tarvitse tuoda mitenkään korostetusti esille. Koen lahjana sen, että aistin, tunnen ja kuulen. Olen lapsesta asti tuntenut minussa voimakkaasti läsnä olevan tunnetietoisuuden ja henkisyyden, kyvyn aistia ihmisten ympärillä olevaa energiaa, ja koen vahvasti empatiaa ja myötätuntoa. Ihmisen energiasta voin aistia kipupisteitä, mutta yhtä lailla pursuavaa iloa.
Alapuranen sanoo, että työssään hän haluaa olla rinnallakulkija ja läsnä ihmisten kanssa. Vaikeiden asioiden kohdatessa on hyvä lohduttautua, että hankalat asiat voivat olla kuin “tähtiä vyössä” ja parhaimpia opettajia.