Oulun seudulla alkaa maaliskuun alussa työllisyyden kuntakokeilu. Sen tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä sekä koulutukseen ja palveluihin ohjautumista nykyistä tehokkaammin ja luoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.
Kokeiluihin ohjataan ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä maahanmuuttajat.
Työllisyyden kuntakokeilussa 1.3.2021–30.6.2023 ovat mukana Oulu, Ii, Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä. Työllisyyden kuntakokeilun toteuttaa työ- ja elinkeinoministeriö. Työllisyyden kuntakokeilussa osa valtion työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävistä siirretään kuntien vastuulle.
Kohderyhmään kuuluu Oulun alueella arviolta 14 300 henkilöä, joista alle 30-vuotiaita on 40 prosenttia, yli 30-vuotiaita 40 prosenttia ja maahanmuuttajia 20 prosenttia.
– Konkreettinen muutos asiakkaalle on henkilökohtainen yhteyshenkilö, omavalmentaja, joka tapaa asiakkaan säännöllisesti ja huolehtii omalta osaltaan, että asiakas pääsee etenemään kohti tavoitettaan, kertoo kuntakokeilun projektipäällikkö Marjo Pekkonen Business Oulusta.
Kokeilussa asiakas kohdataan kasvotusten, häntä kuunnellaan ja hänelle räätälöidään yksilöllisiä palveluita ja toimenpiteitä. Asiakaslähtöinen palvelu nopeuttaa asiakkaan pääsyä esimerkiksi työelämään tai koulutukseen.
Kokeilukunta vastaa julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden tarjoamisesta kokeiluun kuuluville. Ohjaaminen kunnan asiakkaaksi tarkoittaa, että TE-toimisto ilmoittaa työnhakijalle, että jatkossa hänen kotikuntansa vastaa TE-palveluiden tarjoamisesta hänelle.