Suomeen ei kohdistu itärajalla välitöntä sotilaallista uhkaa, vaikka olemme parasta aikaa Venäjän taholta hybridi- ja informaatiovaikuttamisen kohteena. Toimintaympäristö on jännitteinen ja tulevaa on vaikea ennakoida, muutokset voivat olla nopeita, sanoi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueosaston päällikkö, everstiluutnantti Paavo Sarala.
Hän sai Haukiputaan Rotaryklubilta kutsun tulla kertomaan ajankohtaisista kuulumisista maanpuolustuksen näkökulmasta Samanttassa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa kuulijoina oli rotareiden ohella edustajia eri sidosryhmistä. Aihe kiinnosti kovasti ja herätti keskustelua.
Putinin Venäjän viimeaikaiset uhittelut siirtää sotakalustoa lähelle Suomen rajaa vastalauseena Naton laajentumiselle pelottaa monia, mutta Paavo Sarala halusi rauhoitella. Venäjän sotakoneisto ja resurssit on nyt keskitetty pääasiassa Ukrainaan. Selvää kuitenkin on, että Venäjän intresseissä on etenkin pohjoisen arktiset alueet, joilla on sille suuri strateginen merkitys, samoin kuin Itämerellä logistisena huoltoreittinä.
Suomessa alettiin enenevässä määrin parantaa valmiutta poikkeusoloihin ja kriisinhallintaan niin maanpuolustuksellisesti kuin kehittämällä viranomaisten yhteistyötä 2015–16, kun Suomeen saapui turvapaikanhakijoiden aalto ja Venäjän Ukrainaan 2022 aloittaman hyökkäyssodan myötä. Hyvä viranomaisyhteistyö testautui vastikään itärajalla, kun Suomeen kohdistui Venäjältä masinoitua maahantuloa. Jo aiemmin mm. valmiuslakiin ja sotilastiedustelulakiin oli tehty tarvittavia muutoksia toimintavalmiuksien parantamiseksi.
Ukrainasta on voitu ottaa oppia Suomessa. Ukraina on onnistunut pistämään Venäjälle kampoihin onnistuneen kokonaisturvallisuuden ylläpitämisen ansiosta. Varautumista ja valmistautumista alettiin vahvistaa Venäjän vallattua Krimin niemimaan 2014. Maassa vallitsee vahva kansallinen puolustustahto ja yhteishenki, millä voi olla materiaakin vahvempi merkitys. Länsimaiden tuki on tietenkin myös merkittävä tekijä.
Haukiputaan Rotaryklubin presidentti Ismo Piri sanoi, että Suomessa me jokainen voimme vaikuttaa siihen, että säilytämme hyvän kansallisen yhtenäisyyden. Tilanne on sellainen, että keskinäiset kaunat joutavat romukoppaan ja meidän pitäisi keskittyä yhteishengen vahvistamiseen.
Juuri yhtenäisyyttä ja yleistä järjestystä Venäjä pyrkii horjuttamaan käynnissä olevalla informaatio- ja hybridivaikuttamisella. Iskemään se pyrkii yhteiskunnan toiminnan kannalta arkoihin ja haavoittuviin kohtiin. Varautumiseen kuuluu myös huoltovarmuuden ja omavaraisuuden vahvistaminen, sanoi Paavo Sarala.
– Mitä meihin kohdistuvat toimet tulevat olemaan, sitä emme voi tietää, mutta vaikuttaminen todennäköisesti jatkuu ehkä pitkään.
Perusturvamme horjuttaa myös sota Lähi-Idässä. Tällä hetkellä kansainvälisiin sopimuksiin perustuva rauha ja järjestys on romuttunut. Venäjän sisäisessä tilanteessa on myös liikehdintää.
USA on keskeinen toimija ja vaikuttaja Euroopan turvallisuustilanteeseen siinä, miten sen tuki Ukrainaan jatkuu. EU:ssakin ratkaisevaa on, miten eri maiden poliittinen yhtenäisyys jatkuu Ukrainan tukemiseksi.
Puolustuksellisessa kumppanuudessa Suomi tekee yhteistyötä Naton ja muiden pohjoismaiden kanssa enenevässä määrin. Naton tehtävänä on taata jäsenvaltioidensa vapaus ja turvallisuus poliittisin ja sotilaallisin keinoin. Nato on poliittinen ja sotilaallinen puolustusliitto, jonka 5. artiklan mukaan hyökkäys jotakin sen jäsenmaata vastaan on hyökkäys Natoa vastaan. Kukin jäsenmaa vastaa kuitenkin omasta puolustuksestaan ja tekee omat kansalliset päätöksensä.
Natoon liittymisen myötä Suomessa nähdään kansainvälisiä joukkoja eri tehtävissä ja harjoituksissa, mutta oman sotilaallisen maanpuolustuksen kehittämiseen ja ylläpitoon Nato ei tuo muutoksia. Muissa Nato-maissa ei ole vastaavaa yleistä asevelvollisuutta kuin Suomessa.
Kutsunnat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ovat loppusuoralla, viimeisin 62:sta kutsuntatilaisuudesta on Oulussa 15.12. Alueella on 3900 kutsunnanalaista.
Yleisökysymyksessä haluttiin kuulla minkälainen on kutsuntaikäisten nuorten kunto. Paavo Saralan mukaan huonokuntoisten osuus on lisääntynyt koko ajan, mutta joukossa on toki hyväkuntoisiakin nuoria.
– Suuntaus ei ole vain puolustusvoimien kannalta vaan koko yhteiskunnan ja nuorten tulevan työkyvyn kannalta huolestuttava ilmiö.
Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen kertoi, että Iissä on tiedostettu tilanne ja kutsuntaikäisille on alettu tarjota ilmaisia kuntosalivuoroja.