Paljon on ehtinyt virrata vettä Kiiminkijoessa, mutta viimeinkin! Haukiputaan Nurkkanäyttämön musiikkinäytelmä Tunteen Palo, tarina legendaarisesta Tauno Palosta ja suomalaisen elokuvan kulta-ajasta, saa ensi-iltansa lauantaina 11.9. Teatterikuopalla. Näytelmä kertoo koko kansan rakastamasta näyttelijästä ja laulajasta, hänen taitelijaelämästään ja rakkauksistaan sekä elokuvahistorian kulta-ajasta ja aikakauden kulttuurivaikuttajista – kulissien takaa ja pintaa syvemmältä.
Neljäs kerta toden sanoi, sillä alunperin ensi-ilta piti olla loppuvuodesta 2020, mutta kerta toisensa jälkeen ensi-ilta siirtyi koronarajoitusten takia.
– Paljon on ollut mutkia matkassa. Harjoitukset jouduttiin monesti keskeyttämään ja aloittamaan taas kaikki alusta. Ehkä vaikeinta oli epävarmuus, kun ei tiedetty tulevasta.
– Nyt nyt tuntuu hyvältä. Kyllä tämä tästä, huokasi ohjaaja Raija Päkkilä viime tiistai-illan harjoituksissa. Tahti on kiihtynyt jokailtaisiksi treeneiksi h‑hetkeen asti.
Oman jännitysmomenttinsa on, miten yleisöä tulee paikalle. Lippuja myydään tällä hetkellä puolelle katsomoa eli 110 katsojalle, mutta jos rajoituksia puretaan, katsomo voidaan ottaa täyteen.
Ismo Sajakorven käsikirjoittama musiikkinäytelmä on Oulu-opiston Nurkkanäyttämön yksi suurimpia produktioita ja ainutlaatuinen siksi, että laululla ja tanssilla on suurempi rooli kuin koskaan. Mukana on myös tanssijoita opiston aikuisryhmästä. Näytelmän koreografiasta vastaa tanssinopettaja Irene Räty ja musiikkiesitykset on ohjannut myös opiston osaavaan ja kokeneeseen joukkoon kuuluva Olli Roman. Tunteen Palon musiikin ohjaus oli hieno päätös Romanin työuralle opistolla – hän ehti jäädä eläkkeelle ennen ensi-iltaa.
Näytelmän orkesterinauhan on valmistanut Oulun konservatorion pop/jazz-osasto. Live-orkesterin tuominen esityksiin olisi lisäännyt haastekertoimia vallinneessa tilanteessa. Elokuvamusiikkia ja ikivihreitä kappaleita näytelmässä on parikymmentä.
Matkan varrella myös näyttelijöitä ehti vaihtua työ- ja muiden esteiden takia. Uusia näyttelijöitä saatiin mukaan muun muassa opiston Cappas-ryhmästä, joka on tällä erää tauolla.
Kurkistus Nurkkanäyttämön harjoituksiin osoitti, että ryhmällä on myös huikeat laulutaidot. Tanssi tuo esitykseen loistavasti liikettä ja tempoa. Kun tähän yhdistetään ikivihreät tunnetut kappaleet, tunteen paloa ja elämyksiä on luvassa. Huumoriakaan ei ole unohdettu.
Näytelmän Tauno Paloa esittää Timo Rautio, jonka valinta rooliin oli Raija Päkkilän mukaan itsestään selvää. Rautio on kokenut mies näyttämöltä jo nuorisoryhmän ajoilta, kuten myös hänen puolisonsa Satu Alatalo-Rautio, joka nähdään Sylvi Palon, Tauno Palon ensimmäisen vaimon roolissa. Näytelmässä muillakin naisilla on suuri osuus, sillä Tauno Palo oli hurmuri ja sydäntenmurskaaja, joskus tahtomattaankin, mutta naiskauneudelle hänellä oli aina silmää. Miehen elämässä oli kaksi suurta virallista rakkautta, toinen vaimo oli Kirsti Ortamo (Jenni Mattila). Sylvi pysyi kuitenkin jollakin tapaa aina vaikuttajana Taunon elämässä.
Karisma käyttöön
Tauno Palo näytteli yli 60 elokuvassa, ja toista hänen kaltaistaan tuskin tulee. Valmistautuessaan Palon rooliin Timo Rautio on sukeltanut tämän uutteran ja lahjakkaan Kansallisteattarin näyttelijän, laulajan ja elokuvatähden sisimpään olemukseen, josta löytyy myös herkempi puoli. Se pitää löytää oman itsensä kautta.
– Kaikilla on tunteet, ja kaikella on aikansa, pohtii Rautio.
Näytelmässä Paloa kuten muitakaan roolihahmoja ei yritetä imitoida.
– Tärkeää on kuvata millainen Palo oli ihmisenä ja taiteilijana ja minkälaista oli taiteilijaelämä, kuvailee ohjaaja Raija Päkkilä.
Tauno Palo eli kolme vuosikymmentä suosion parrasvaloissa, mutta valojen sammuttua hän ui myös syvissä vesissä. Taiteilijoille tyypilliseen tapaan hän oli herkkä ihminen.
– Esiintyjiä ohjatessani jaksan aina muistuttaa, että ottakaa oma karismanne käyttöön! Jokaisella meillä on karisma, ja sitä pitää uskaltaa käyttää, myös aivan arkisessa elämässä. Annettuja lahjoja ei pidä pitää vakan alla, rohkaisee Päkkilä.
Timo Rautio sanoo, että Tunteen Palon tekeminen on kaikkinensa ollut haastavaa. Katkeimat harjoittelussa ja treenit maskit päällä on vaatinut fyysisestikin voimia. Kolmen taiteenlajin yhdistäminen näyttämöllä on haasteista huolimatta monialaisuudessaan kuitenkin antoisaa.
Samaa mieltä on pitkän linjan harrastajateatterilainen Juha Virranniemi, jonka näyttelijäpolku alkoi nuorisoryhmästä ja Häräntappoaseesta parikymmentä vuotta sitten.
– Näytteleminen, laulu ja tanssi on todella mieluisa yhdistelmä.
Virranniemellä kuten muutamalla muullakin näyttelijällä on Tunteen Palossa kaksoisrooli, joten huisketta piisaa.
Tunteen Palossa Juha Virranniemi solahtaa elokuvamogulin, Suomen Filmiteollisuuden johtajan Toivo Särkän saappaisiin. Särkkä oli suuri persoona ja vaikuttaja, hänen sanotaan tuoneen Hollywoodin Suomeen 30-luvulla. Särkkä tuotti ja ohjasi liki 300 kokoillan elokuvaa. Suomi-elokuvat ja aikakauden laulut toivat kansan kaipaamaa viihdettä, rakkautta, draamaa ja rillumareitäkin kovien sota-aikojen vastapainoksi.
Teatterin tekeminen on elämäntapa, jota ilman ei voi olla, allekirjoittavat Päkkilä, Rautio ja Virranniemi.
– Ei tätä voi eikä osaa lopettaa. Onhan tämä sellaista hyvää aivojumppaakin, kiva on olla itseään nuorempiekin kanssa tekemisissä, sanoo Raija Päkkilä 50 vuoden teatterikokoemuksella. Yksinomaan Nurkkanäyttämön kanssa hän on tehnyt ensi-iltaan liki 40 näytelmää vuosikymmenten aikana.
Nurkkanäyttämö on aina hitsautunut hyvin yhteen, mikä näkyy myös tuotoksessa.
– Teatterin tekeminen on nimenomaan yhteispeliä. Meillä on tarina kerrottavana, ja jos se johtaa tunnereaktioon yleisössä, siitä saa kiitokseksi tunteen onnistumisesta, kiteyttää Virranniemi ja jatkaa:
– Näyttelijäntyössä tärkeintä on saada kaveri näyttämään mahdollisimman hyvältä. Kaikki tekeminen perustuu luottamukseen ja yhteiseen sopimiseen, tavallaan yhteisiin työnkulkuihin. Näitä elementtejä pääsen toteuttamaan myös työelämässä.
Harrastajateatterin tuoma esiintymisvarmuus on rakentanut Virranniemelle pohjaa myös sooloilulle.
– Sitä voin hyödyntää sitten vaikka stand up ‑keikoilla.
Tunteen Palo
Käsikirjoitus: Ismo Sajakorpi
Ohjaus: Raija Päkkilä
Musiikin ohjaus: Olli Roman
Koreografia: Irene Räty
Puvustus: Minna Våg ja Maire Mäkelä
Lavastus: Risto Viinamäki, Mika Kainua ja Esko Mäkelä
Valot: Mika Kainua
Äänet: Oku Pellinen
Valokuvat: Sanni Luttinen
Rooleissa:
Tauno Palo: Timo Rautio
Sylvi Palo ja tarjoilija: Satu Alatalo-Rautio
Kirsti Ortola: Jenni Mattila
Toivo Särkkä ja Lauri Lumme: Juha Virranniemi
Uuno Laakso ja Felix: Hannu Tihinen
Mika Waltari: Timo Halmetoja
Marjatta Waltari: Milla Väänänen
Ansa Ikonen ja Anneli Sauli: Tiina Hack
Helena Hukka: Jonna Drushinin-Venojärvi
Birgit Kronström: Sanna Luttinen
Klaffipoika ja muuttomies: Lenni Laine
Äänimies, Kassila ja hovimestari: Pasi Krankka
Taunon isän ääni: Jussi Metso
Tanssijat: Jenni Harju, Ella Timonen, Sara Lepistö, Sanna Pistemaa, Suvi Tarvas, Milla Mulari ja Jana Pisilä.
Soolo: Elli-Noora Rautio
Orkesterinauha: Oulun konservatorion pop/jazz-osasto, Tapio Maunuvaaran johdolla.
Esitykset: Haukiputaan Teatterikuoppa. Liput: Ticketmaster tai ovelta (ei ennakkovarauksia).
Kahvit väliajalla: Haukiputaan maa- ja kotitalousnaiset.
La 11.9. klo 19 ensi-ilta.
Su 12.9. klo 16.
Esitykset syys-lokakuussa lauantaisin klo 19 ja sunnuntaisin klo 16 24.10 saakka, paitsi viikolla 41.