Vuoden 2021 kuntavaalit voivat äänestäjästä tuntua vielä kaukaiselta asialta, mutta puolueiden vaalikoneistot on jo rasvattu ja ehdokashankinta käynnissä. Haastavat talousnäkymät ja edessä olevat isot ja kauaskantoiset päätökset rakenteellisista uudistuksista ja menojen leikkauksista eivät hirvitä, vaan ehdokkaita on jopa helppo saada listoille.
Useat puolueet kertovat yhdeksi tulevan valtuustokauden tärkeimmistä tavoitteista olevan palveluiden turvaaminen kuntalaisille vaikeassa taloustilanteessa.
Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 18. huhtikuuta, jolloin valitaan valtuutetut seuraavalle nelivuotiskaudelle. Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 9.3.
Oulun kaupunginvaltuustoon valitaan 67 valtuutettua. Uusi valtuusto aloittaa työnsä 1.6.2021.
Vajaan vuoden päästä vaaleilla valittava valtuusto on kolmas kaupunginvaltuusto niinsanotussa uudessa Oulussa. Vuonna 2013 toteutuneessa liitoksessa Oulun kanssa yhdistyivät Haukipudas, Kiiminki, Yli-Ii ja Oulunsalo. Ylikiiminki liittyi Ouluun vuonna 2009.
Oulun kaupunginvaltaltuuston nykyisen kauden 2017–2021 paikkajako on seuraava:
Keskusta 17 valtuutettua
Kokoomus 13
Vasemmistoliitto 11
Vihreä liitto 10
SDP 8
Perussuomalaiset 5
ASYL 1
Kristillisdemokraatit 1
Sininen valtuustoryhmä 1
Rantapohja kysyi kaikilta valtuustossa edustettuina olevien puolueiden tai ryhmittymien edustajilta tämän hetken vaalityökuulumisia ja tulevan kauden tavoitteista. Vastaukset saatiin kaikilta paitsi ASYL:in (Aito suomalainen yhteislista) valtuutetulta.
Kristillisdemokraattien Oulun paikallisosaston puheenjohtaja Leena Askeli:
– Ehdokashankinnan tilanne vaikuttaa hyvältä, koska uusia vastuunkantajia on tarjolla ehdokkaiksi. Koronatilanne on vaikuttanut kokoustamiseemme niin, että valittuja ehdokkaita julkistamme vasta myöhemmin.
– Ehdokkaiksi haluamme tavallisia, järkeviä, vastuunsa tuntevia ja sisukkaita ihmisiä. Ehdokkaalla on hyvä olla sydäntä lähimmäisille, kun kohtaamaan joutuu kovan taloustilanteen haasteita. Ehdokaslistoillamme on vielä tilaa, vaikkei kukaan nykyisistä jäisikään pois.
– Valtuustokauden tavoitteiden keskiössä on oululainen ihminen ja hänen hyvinvointinsa. Korona on vaikuttanut paljoilla investoinneilla haastettua taloustilannetta, joten elinkeinoelämän elvyttäminen ja alueen vetovoiman kehittäminen on tärkeää. Menopuolen kasvaessa on tehtävä rakenteellisia uudistuksia. Myös valtion suuntaan Oulu saa muiden kuntien kanssa olla aktiivinen, jotta mahdolliset uudet lakisääteiset velvoitteet tulevat yhdessä riittävän rahoituksen kanssa. Alueellisen yhteistyön edelleen kehittäminen tuo vahvuutta.
– Seuraavalla valtuustokaudella on viisautta nähdä kauas ja samalla pitää jalat juurevasti maassa, linjaa Askeli tulevia haasteita.
Oulun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Marco Ylänpää:
– Ehdokashankinnan olemme aloitteneet kevään aikana. Täytyy sanoa, että ehdokkaaksi haluavia on erittäin hyvin saatavilla. Valittuja ehdokkaita on tähän mennessä 11: Jukka Huotari, Markku Timonen, Vesa Matti Eklund, Matti Rinnekangas, Arja Suuronen, Mia Pelkonen, Lare Inkala, Anna Koskela, Ari Nissilä, Olli-Pekka Viitanen ja Petri Hiltunen.
– Perussuomalaiset on kansanpuolue. Meille ovat ehdokkaiksi tervetulleita kaikki, jotka vaalilain mukaan täyttävät ehdokkaalle asetetut kelpoisuusvaatimukset. On tärkeää, että ehdokkaita on koko Oulun alueelta sukupuoli, ikä jne. huomioiden tasapuolisesti.
– Ei ole vielä tietoa asettuvatko kaikki nykyiset valtuutetut ehdolle, mutta asia tarkentuu varmasti vuoden loppuun mennessä. Myös vaalikauden tavoitteita tarkennamme syksyn aikana, kertoo Marco Ylänpää.
SDP, Oulun sosiaalidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Pirjo Sirviö:
– Ehdokashankinta on jo alkanut, tavoitteena on saada yli puolet ehdokkaista jo tulevaan syksyyn mennessä. Osa ehdokkaista on jo kunnallispolitiikassa mukana olevia, uudet ehdokkaat vielä miettivät ja aprikoivat, kun vaaleihin on kuitenkin vielä vuosi aikaa. Ehdokkaaksi haluamme ihan tavallisia ihmisiä, joita kiinnostaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja jotka tunnistavat tärkeiksi sosialidemokraattiset perusarvot, tasa-arvo ihmisten kesken, solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus kunnallisessa päätöksenteossa.
– Varsinaisista valtuutetuista taitavat kaikki haluta jatkaa työtään, osa varavaltuutetuista on ilmoittanut henkilökohtaiset syyt siihen, etteivät enää ole ehdolla seuraavissa vaaleissa.
– Tärkein tavoite on saada sovitettua ihmisten tarvitsemat palvelut kaupungin taloudelliseen notkahdukseen. Kunnan perustehtävä on antaa ihmisille vastinetta palvelujen muodossa heidän maksamilleen veroille. Kaupungin organisaatiota olisi kehitettävä siten, ettei enää toimittaisi siiloissa vaan toiminta ja eurot kohdentuisivat niin, että lapset ja nuoret olisivat saman budjetoinnin sisällä, aikuisväestö omanaan ja ikäihmiset omanaan. Silloin ei enää olisi sitä tarkastelua, minkä hallintokunnan vastuulla toiminnat ovat. Nykyjärjestelmässä jokainen puolustaa omaa pesäänsä niukkenevassa taloustilanteessa, tuolloin unohtuu se, että toimitaan kuntalaisia varten, muistuttaa Sirviö.
Vihreä liitto, Oulun Viherän kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aino-Kaisa Manninen:
– Ehdokashankinta on lähtenyt positiivisesti liikkeelle, ja ensimmäiset ehdokkaat nimetään ja julkaistaan kesäkuussa.
– Olen ensimmäistä kertaa mukana tekemässä ehdokashankintaa, joten minulla ei ole vertailupohjaa viime vaaleihin. Positiivisin mielin ihmiset ovat tähän mennessä ehdokaskyselyihin suhtautuneet. Tavoitteena on saada lista, joka tuo vihreille paljon ääniä ja sitä kautta vaikutusvaltaa kunnalliseen päätöksentekoon. Hyvän listan saaminen ei varmasti koskaan ole helppo tehtävä, vaan vaatii ponnistelua ja punnintaa millaisella ehdokasjoukolla pääsemme parhaaseen tulokseen.
– Haluamme monipuolisen joukon ihmisiä, jotka jakavat vihreät arvot ja joilla on motivaatiota lähteä tekemään yhdessä vaalivoittoa. Yhtäkään vihreää valtuutettua ei valita yksin omilla äänillään, vaan siihen tarvitaan kaikkien ehdokkaiden keräämät äänet. Tilaa on vielä hyvin listalla, minuun voi olla rohkeasti yhteydessä, jos ehdokkuus kiinnostaa. Kuntavaalit ovat myös luottamushenkilövaalit. Useat kunnalliset luottamustoimet tulevat haettavaksi puolueiden kautta, joten vaikuttamisen paikkoja tarjoutuu myös monelle ehdokkaana olleelle.
– Suurin osa valtuutetuista on lähdössä uudelleen ehdokkaaksi, yksi on kieltäytynyt ehdokkuudesta ja muutama henkilö tekee ehdollelähtöpäätöksensä myöhemmin.
– Meille tärkeitä teemoja ovat ilmastoon, ympäristöön, koulutukseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaiseen liittyvät kysymykset. Haluamme lisätä ihmisten hyvinvointia, viihtyisää kaupunkia ja edistää Oulun ilmastotoimia aina energiantuotannosta kaavoitukseen sekä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistämiseen asti. Korona aiheuttaa kunnille taloudellisia haasteita, mutta se ei saa olla pois tulevaisuutemme kannalta elintärkeiltä ilmastotavoitteista. Vaaliohjelman valmistelu alkaa pian ja hyväksymme sen loppuvuodesta, kertoo Manninen.
Vasemmistoliitto, Oulun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Rauno Hekkala:
– Ehdokasasettelu alkoi jo vuodenvaihteessa. Sitoutumisia on annettu jo yli 20, mutta yleinen kokous päättää ehdokkaista myöhemmin.
– Ainahan ehdokkaitten saannissa on haasteita, mutta nyt tuntuu ehdokkaita löytyvän helpommin. Somen kauttakin on tullut ilmoittautuneita. Haku on päällä koko ajan eri toimielimissä.
– Ehdokkaiksi haluamme tietenkin henkilöitä, jotka ovat sitoutuneita meidän arvomaailmaamme ja haluavat kehittää Oulua kuntalaisten tarpeesta tasa-arvoisesti. Ehdokkaita halutaan eri ikäryhmistä ja eri aloilta ja jotka ovat sitoutuneita tehtävään. Ei ole läpihuutojuttu lähteä ehdokkaaksi.
– Jotkut nykyisistä ovat antaneet jo sitoumuksensa asettua ehdokkaaksi, kaikkien kanssa emme ole viellä päässeet keskustelemaan.
– Tulevan kauden tavoitteista joitakin asioita on jo laitettu ylös. Haluamme, että ehdolle lähtevät voivat antaa myös omia ajatuksiaan ja voimme miettiä yhdessä vaalitavoitteitamme. Keskeisenä ajatuksena on tehdä vielä parempaa Oulua kaikille, ei harvoille, kiteyttää Rauno Hekkala.
Keskusta, Oulun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tuija Patana:
– Ehdokashankintaa on tehty hyvin tuloksin jo usean kuukauden ajan. Listallamme on jo nyt paljon uusia kasvoja — Keskusta kiinnostaa. Tässä vaiheessa ehdokashankinta on ollut helppoa ja itseohjautuvaa. Moni on ilmoittautunut ehdokkaaksi myös pyytämättä.
– Keskustan listalle ovat tervetulleita ehdokkaat, jotka ovat valmiita tekemään töitä Oulun elinvoiman ja monimuotoisuuden puolesta. Tuleva valtuustokausi edellyttää luottamushenkilöiltä rohkeutta ja vahvoja arvoja – niitä on hyvä olla.
– Suurin osa valtuutetuistamme tavoittelevat jatkokautta. Toistaiseksi kaksi valtuutettuamme ovat ilmoittaneet, että eivät aio asettua ehdolle seuraavissa vaaleissa.
– Seuraava valtuustokausi tulee sisältämään vaikeita ja kipeitä päätöksiä. Kaupungin on huolehdittava heikoimmassa asemassa olevista asukkaistaan vahvojen peruspalveluiden avulla. Nykyisille ja uusille yrityksille on luotava erinomaiset toimintaedellytykset, jotta ne voivat tuottaa kaupunkilaisille työtä ja hyvinvointia. Kaupungin kehittämisessä painopiste on asetettava kestävän yhteiskunnan luomiseen, sanoo Patana.
Sininen tulevaisuus, Oulun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jari Pirinen:
– Ehdokashankinta on käynnissä Oulun Siniset ry:n Facebook-sivustolla sekä juuri avatuilla Pohjois-Pohjanmaan Siniset ry:n kotisivuilla. Tässä vaiheessa ei ole vielä nimettyjä kuntavaaliehdokkaita.
– Vuoden 2019 eduskuntavaalien heikko tulos puolueemme kohdalla heijastuu vielä ainakin toistaiseksi jonkinlaisena arkuutena asettua ehdokkaaksemme, joten kyllä työtä riittää ehdokashankinnassa. Rohkeutta se monen kohdalla vaatii asettua ehdolle, mutta ken sen selvittää, onnistuu kyllä pärjäämään.
Käsitykseni mukaan nykyisistä valtuutetuista kukaan ei ole jäämässä pois.
- Puolueemme haluaa ehdokkaiksi eteenpäin katsovia, oikeudenmukaisuuden perimässään saaneita rohkeita ja innovatiivisiä tekijöitä kaikista äänioikeuden omaavista ikä- ja väestöryhmistä.
– Tavoitteemme tulevaa kautta varten tarkentuvat kuntavaaliehdokkaiden yhteisistä näkemyksistä hyvissä ajoin ennen vaaleja. Yksi keskeisimmistä tavoitteistamme on elinvoimaisuuden ja palveluiden varmistaminen ja kehittäminen koko laajan kaupunkimme alueella niin ydinkeskustassa kuin entisissä kuntakeskuksissa ja taajamissa, summaa Pirinen.
Kokoomus, valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Husso:
– Pyrimme samaan täyden ehdokaslistan kuten Kokoomus on aina tehnyt. Ehdokassitoumuksen on tällä hetkellä allekirjoittanut noin puolet lopullisesta listasta. Muodollisesti valinnat tapahtuvat piiritason kokouksessa, jota koronavirus on luonnollisesti lykännyt.
– Vaalien lähestyessä ehdokashankinta on helpottunut. Uusia mielenkiintoisia ehdokassitoumuksia olen nähnyt allekirjoitettavan viikottain. Hyvä tästä tulee. Ehdokashankinnan tavoitetta voisi kuvata yhdellä termillä: monipuolinen kattaus. Siihen sisältyvät eri ammattiryhmät, ikäryhmät, sukupuolijakauma ja kokemus paikallispolitiikasta.
– Nykyisistä minulle ei kukaan ole kertonut ehdottomasti, etteikö haluaisi jatkaa. Odotan, että jotkut saattavat luovuttaa paikkansa vapaaehtoisesti, mutta näiden ehdokkaiden määrä on hyvin pieni.
– Kokoomuksen tavoitteena on turvata nykyiset kuntapalvelut kaikille. Siinä on tavoitetta kerrakseen. Taloudelliset näkymät ovat niin synkät, että tulevan valtuuston on vihdoinkin pystyttävä tekemään rakenteellisia ratkaisuja, palveluverkon tiivistämistä ja tiukkaa taloudenpitoa. Mikään puolue ei pysty tähän yksin, joten kokoomus tarjoaa konsensusta ja aitoa yhteistyötä yli puoluerajojen, lupaa Husso.