Perämeren rannoilla vietetään tänä syksynä tärkeitä merkkivuosia. Oulun-Tornion väylä on saavuttanut 150 vuoden iän ja Oulun Toppilan sataman 300-vuotispäivää vietetään 24. marraskuuta. Perämeren Pookit ry ja Suomen Majakkaseura kutsuvat kaikki juhlistamaan näitä merkittäviä tapahtumia kulttuuritalo Valveelle Ouluun sunnuntaina kello 13.
Marraskuussa 1724 Oulun seudulla oli hyvin kylmää, ja jäät pakkautuivat Oulujokeen ja purkautuivat Toppilan kautta merelle. Syntyi uoma, josta alettiin kehittää satamaa. Toppilansalmesta tuli Oulun pääsatama yli 250 vuodeksi. Satama syntyi sopivasti hieman ennen ulkomaankaupan vapautumista vuonna 1765.
Toppilan sataman ympärille syntyi teollisuutta ja sinne rakennettiin satamavarastoja, niistä tunnetuimpana Oulun Tervahovi. Terva olikin pitkään sataman päätuote. Laivat vaihtuivat pienistä talonpoikaisaluksista suuriin purjealuksiin ja myöhemmin höyrylaivoihin ja moottorialuksiin. Toppilan satamassa nähtiin myös sotalaivoja 1930- ja 1940-luvuilla. Myöhemmin satamatoiminta hiipui kun Ouluun rakennettiin useita muita satamia. Toppilasta on sittemmin tullut suosittu asuinalue.
Elintärkeä Oulu-Tornio ‑väylä valmistui 1874, jolloin Oulun ja Tornion välille rakennetut tunnusmajakat eli pookit, luotsituvat ja muut merimerkit olivat valmistuneet. Näin merenkulkijat saivat ensi kertaa kohtuullisen lähellä rannikkoa kulkevan väylän, jolla he saattoivat purjehtia päiväsaikaan näköhavaintojen ja ensimmäisten riittävästi syvyystietoja sisältäneiden merikarttojen avulla. Lisäksi käytettävissä oli luotsi, joka tuli laivalle Marjaniemestä, Hiuvetista, Ulkokrunnista, Satakarista (myöhemmin Iin Röytästä), Ykskivestä tai Tornion Röyttästä.
Merellisessä juhlassa Valveella nähdään dokumenttielokuva pohjoisen väylästä ja Toppilan satamasta sekä Utön luotsi- ja majakkasaaresta. Ohjelmassa on musiikkiesityksiä, mukana on muun muassa Jukka Takalo. Myynnissä on myös Majakkaseuran tuotteita. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.