Pian on keskikesän juhla juhannus! Tuleeko taivaalta salamoita ja sadetta, vai saammeko kylpeä keskiyön auringossa? Sääennusteet ovat heitelleet puoleen ja toiseen, totuus valjennee huomenna. Selvää on, että sääsket ovat jälleen saapuneet jokakesäisiksi kutsumattomiksi vieraiksemme.
Juhannus on meille monille merkityksellinen, tunnelatausta sisältävä pyhänaika, jolloin voi ainakin hetkeksi hellittää arjesta ja nauttia Suomen suloisesta suvesta.
Poliisi muistuttaa juhannuksen kynnyksellä, että pidetään järki päässä niin juhannuksen vietossa kuin liikenteessäkin. Hyvät neuvot ovat aina tarpeen. Huolta pyydetään pitämään niin itsestä kuin muista.
Kun katsoo kauppojen mainoksia, juhannuksesta näyttää tulleen ruokajuhla. Yksi vain on aina, mikä pysyy, makkara. Tosin sitäkin on tarjolla sataa sorttia.
Muistui mieleen juhannukset vuosikymmeniä sitten. Monissa lapsiperheissä oli tapana hankkia limsakori, johon kukin sai valita erilaisia pieniä limsapulloja. Tavallista tosin oli, että lähikaupan valikoimaan kuului vain punaista Italiaa ja kirkasta “sittisuutaa”. Tumma omenalimonadi oli luksusta. “Pommakki” on pitänyt pintansa näihin päiviin asti, tosin pullot ovat elintason myötä suurentuneet puolitoistalitraisiksi.
Monissa kodeissa ainakin maaseudulla keiteltiin juustokeittoa, jota myös juhannus- ja makiajuustoksi kutsutaan. Tämä perinneruoka on viime vuosina kokenut uuden tulemisen, sillä kaupoissa on myynnissä keitokseen sopivaa vanhanajan maitoa. Valmista juustokeittoakin on saatavilla, mikäli maitotilaa ei ole lähettyvillä.
Ajatus juustokeiton keittämisestä kutkuttaa omassa mielessänikin, mutta taitaa jäädä haaveeksi, sillä keittoaika on 6–8 tuntia. Toisaalta, mikäpä olisi keitellessä, jos pörssisähkö on alamaissa ja taivaalta ropsuttaa vettä.
auli.haapala(at)rantapohja.fi