Jos postilaatikkoon kilahtaa kymmeniä prosentteja suurempi sähkölasku kuin totutusti, ei siinä itku ole kaukana. Jos olet tietämättäsi, osin myynnin uhrinakin, tehnyt esimerkiksi pörssisähkösopimuksen, jossa kilowattitunnin hinta hipoo pilviä, tuntuu, että paniikki hiipii liiveihin. Entäs, jos olet maksanut hintakattovakuutusta sähkölaskusi yhteydessä, mutta sähköyhtiö purkaa sen yksipuolisesti. Ei naurata silloinkaan.
Kun sitten saat purettua määräaikaisen sopimuksesi, joudut kuitenkin vielä olemaan ainakin osan kuukaudesta kalliin sähkön varassa. Etkä enää saa niin hyvää sopimusta aikaiseksi, kuin olisit saanut vaikka vielä viime syksynä. Tulet maksamaan sähköstä itsesi kipeäksi edelleenkin.Monet ovat joutuneet kylminä talvikuukausina laskemaan asuntonsa lämpöjä todella alhaisiksi ja tekemään muitakin toimia, jotta sähkölasku ei olisi ihan järkyttävä.
Pörssisähköä markkinoidaan edelleen pienimmän hinnan sähkönä, jolla saa vuodesta toiseen halvinta sähköä pitkällä aikavälillä. Jo vuosia sitten energiayhtiön asiantuntija kertoi minulle, että tunneittain vaihtuva sähkön hinta sopii niille asiakkaille, joilla on intoa ja mahdollisuuksia seurata sähkön hinnan kehitystä tarkasti ja kaiken aikaa. Muille hän ei sitä oikeastaan suositellut. Nyt tuota sähköä kuitenkin myydään jokaiselle ja olen kuullut, että kaikille ei myyntipuhelussa pörssisähkö-sanaa ole edes mainittu.
Olipa sähkönmyyjä kysynyt eräältä taloudellisessa ahdingossa sopimustaan vaihtavalta, haluaisiko tämä maksaa kuukausittain vielä hiukan lisää, jotta saisi vihreämpää sähköä. Ei halunnut.