Puuseppää ain tarvitaan, riimitellään vanhassa laulussa. Osuvasti sanoitukseen voisi lisätä: Laulavaa puuseppää aina tarvitaan, kun kyse on haukiputaalaisesta Tapio “Tapsa” Mattilasta.
Mattila on Asemakylän poikia. Hänet tunnetaan Haukiputaalla ja laajemminkin käsistään taitavana puuseppänä toisessa polvessa ja lisäksi komeaäänisenä kuoromiehenä.
Lähestyvä 60-vuotismerkkipäivä 11.12. siivittää miehen mietteet niin menneeseen kuin nykyhetkeen.
– Nuorempana minua puhuteltiin aina “Mattilan Eetun poikana” ja kieltämättä se joskus vähän ärsyttikin, muistelee Tapio, nyt hymyssä suin.
Se oli toki ymmärrettävää, sillä isä Edvin Mattilan monet tuntevat, onhan hän ollut monessa mukana ja perusti aikoinaan nyt Haukiputaan vanhimpiin yrityksiin lukeutuvan puusepänliikkeen Ukonkaivoksen teollisuusalueelle.
Tapio Mattila seurasi ammatinvalinnassaan isänsä jalanjälkiä. Jo nuorena poikana hän alkoi auttaa ja työskennellä verstaalla. Väliin mahtui pari vuotta töitä rakennusliikkeessä toisaalla, mutta palattuaan juurilleen hän otti vetovastuun yrityksestä 90-luvun alussa.
– Meillä oli kuvio sellainen, että työssä olimme työkavereita ja sen ulkopuolella isä ja poika.
Vielä nykyvuosinakin isä Eetu saattaa piipahtaa verstaalla ja on tietenkin kiinnostunut missä mennään.
Puusepänliike Mattilan toimenkuvaan kuuluvat puusepäntyöt, kalusteet, remontit ja saneeraustyöt pääasiassa Oulun talousalueella niin yksityiskodeissa kuin julkisissa tiloissa.
Uravalintaansa Tapio Mattilan ei ole tarvinnut katua, sillä hänestä on todella mieluista suunnitella ja ideoida yhdessä asiakkaiden kanssa kaluste- ja remonttiratkaisuja materiaalivalintoineen niin, että toteutuksesta tulee toiveiden ja käyttötarpeiden mukainen. Kautta aikojen myös erikoisemmat spesiaalijutut ovat yrityksen tavaramerkki.
Puu on Mattilan mukaan hieno materiaali ja taipuu moneen, mutta sopivat materaaliratkaisut kannattaa aina miettiä tarkoin kohteen ja käytön mukaan. Toiminnassa perusperiaatteena on paitsi toimivuus, myös laatu ja se, että lopputulos on ulkoasultaan hyvännäköinen. Valoilla saadaan paljon yksityiskohtia näkyville.
Positiivinen palaute työstä kannustaa ja tuntuu tekijästä aina hyvältä.
– Meidän kaikkien pitäisi osata olla ylpeitä omista töistämme ja tekemisistämme, itsekin olen vasta ajan myötä oppinut tähän.
Puusepänliikkeessä on ollut aiemmin useampiakin työntekijöitä. Nykyisin Tapio Mattilan kaverina ja pitkäaikaisena työtekijänä on ammatintaitaja Mikko Viinamäki.
– Yhteistyömme sujuu saumattomasti ja osaamme lukea milteinpä toistemme ajatukset.
Koska Mattilan omaan toimenkuvansa kuuluu myös paljon tarjousten laskemista ja paperitöitä, veri vetää nikkarointihommiin myös vapaa-ajalla iltaisin ja viikonloppuisin niin kotona Haukiputaalla kuin Iin kesäpaikassakin.
– Tekeminen ei tunnu silloinkaan työltä sanan varsinaisessa merkityksessä.
Kädentaitojen ohella Tapio Mattilaa on suotu laulun lahjalla. Hänestä kuoriutui myöhemmällä iällä kuoromies. Toki jo lapsena laulu raikui siinä määrin, että siskot pyysivät olemaan hiljaa.
– Muistan kuinka äiti sanoi, että annetaan Tapion laulaa!
Nykyisin miestä vähän harmittaa, ettei jo nuorempana syventynyt laulamiseen, mutta koskaan ei liene liian myöhäistä.
Haukiputaan Mieskuorossa hän on laulanut 15 vuotta ja kuului myös Pohjan Lauluun. Nykyisin mieskuoron ohella toinen kuoroyhteisö on Suomalaisen klubin kuoro.
Merkittävinä oppi-isinään Tapio Mattila pitää kuoronjohtajia Rauno Rännäliä ja Mihkel Kolditsia ja tietenkin kaikkia kuoroveljiä. Konsertteja ja esiintymisiä riittää niin isommalla kuin pienemmällä kokoonpanoilla.
Kuorotoiminta tarjoaa Mattilan mukaan hienon yhteisön, jossa kaikki ovat tasavertaisia keskenään. Kokemus on kaksinkertainen, kun aistii yleisön nauttivan ja saavan elämyksiä kuulemastaan. Kuorolaulu on kuin joukkueurheilua, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Kuten Haukiputaan Mieskuoron taiteellinen johtaja Mihkel Koldits on verrannut, kuoro on kuin kitara, jonka kielet on viritettävä oikeisiin säveliin ja näppäiltävä soimaan yhteen.
Haukiputaan Mieskuorolla on ollut myös upeita kuoroprojekteja tunnettujen artistien kanssa, ehkä myös jatkossakin. Esimerkiksi Tapio Rautavaara ‑musikaalissa mukana oli näyttelijä Kai Lehtinen, johon Tapio Mattila tutustui lähemmin.
Lehtinen antoi Mattilalle oivallisen neuvon elämänpolulle: Meidän pitäisi oppia näyttämään paremmin tunteita, halata ja sanoa, että rakastan. Puhuminen on usein paras lääke monessa tilanteessa.
Tapio Mattila heittäytyy mielellään haasteisiin, sellainen oli muun muassa kutsu osallistua TV:ssä taannoin nähtyyn Kuorosota-ohjelmaan. Viime aikoina kakkosbassona hän on laulanut kuorossa myös soolo-osuuksia ja tenorikorkeuskin luonnistuu.Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu erilaisissa konserteissa ja teatteriesityksissä käyminen.
Elämän raskaimpia kokemuksia oli 12-vuotiaana äidin menettäminen liikenneonnettomuudessa.
– Tämä on varmasti vaikuttanut koko elämääni ja kasvattanut ja koulinut minusta sellaisen kuin mitä olen, Mattila pohtii.
Äidin kuolemasta seurasi vaikeat ajat koko 3‑lapsiselle perheelle taloudellisestikin. Alkujaan raittiussihteeriksi opiskellut isä Eetu hankki ensimmäisen puusepänkoneen ja alkoi tehdä puutöitä kodin yhteydessä liitereissä. Kun töitä alkoi olla enemmän, tuli ajankohtaiseksi toimipaikan hankkiminen yritykselle Ukonkaivoksesta.
– Vieläkin pätee nuorena saamani opetus; jos jotakin haluaa ja tarvitsee, sen eteen pitää tehdä työtä ja tienata.
Merkkipäivän kynnyksellä Tapio Mattila matkusti lomalle Pärnuun puolisonsa Soilan kanssa. Matkalle ajoittuu myös pariskunnan 10-vuotishääpäivä. 60-vuotispäivää aiotaan viettää perhepiirissä. Jo 12.12. ohjelmassa on kauneimpien joululaulujen esitys mieskuoron kanssa.
Aiemmin mainittuun positiivisen palautteen ja kiitoksen merkitykseen liittyen Mattilalla tulee mieleen trampoliiniin rakentamansa portaat, ja kuinka lapsetkin oivaltavat “vetää oikeasta narusta”. Kehuina kuului: Olet sinä ukki tosi hyvä tekemään portaita!
Aiemmista avioliitoista Tapiolla on neljä lasta ja Soilalla kaksi. Lapsenlapsia on yhteensä kahdeksan. Pariskunta on asunut nyt puolitoista vuotta Niemeläntörmällä lähellä Kiiminkijokea rivitalohuoneistossa, jonka ensimmäinen omistaja oli Tapion eno, edesmennyt painijamestari Eero Tapio.
– Tuntuu hyvältä asua tässä asunnossa, jota on nyt rempattu. Soila antaa vinkkejä ja minä toteutan parhaani mukaan, päivänsankari veistelee.