Talvinen iltapäivä hämärtyy Haukiputaan Ervastinrannalla. Vaalean omakotitalon pihalla tuikkivat jouluvalot, ja portaanpielessä on parkissa useampi rollaattori. Omakotitalo on Marika Vimparin ja Kari Mäen koti, jossa he tarjoavat myös perhehoitoa ikäihmisille.
“Perhehoito Sydämellä” on toiminut puolitoista vuotta tarjoten kodinomaista hoivaa ja huolenpitoa iäkkäille. Asumisjaksot ovat 3–7 vuorokauden mittaisia tilanteen ja tarpeen mukaan. Perhekodissa myös yövytään, ja omakotitalosta löytyy asukkaille kaksi kahden hengen ja kaksi yhden hengen huonetta. Yhtä aikaa asukkaita voi olla enimmillään kuusi.
Perhehoidon tarkoituksena on tukea ikäihmisen kotona asumista. Perhekodissa asutaan ja eletään tavallista arkea kuten kotonakin. Tyypillistä on, että perhehoitoon tullaan siksi ajaksi kun omassa kodissa omaishoitajana toimiva läheinen pitää lakisääteistä vapaata tai on tilapäisesti estynyt hoitamaan muistisairasta tai muutoin huolenpitoa tarvitsevaa läheistään. Perhehoitojakso voidaan myöntää myös yksinasuville ikäihmisille virikkeeksi ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseksi, millä tuetaan kotona asumista ja jaksamista.
Keittiöstä ison pöydän ääreltä kuuluu vilkas puheensorina. Aiheina ovat ajankohtainen itsenäisyyspäivä ja tietenkin lähestyvä joulu. Ne herättävät monia muistoja. Pöydän äärellä jutustelevat Anna-Liisa Lappi, Maila Kallatsa ja Seppo Heiskanen isäntäväen kanssa. Muut asukkaat ovat asettuneet olohuoneen puolelle television äärelle.
– Tämä on mitä parhain ja viihtyisin paikka. Luonto on lähellä ja olemme tulleet tutuiksi keskenämme, sillä olemme olleet täällä jo useampia kertoja yhtä aikaa, summasi Anna-Liisa Lappi.
Maila Kallatsa muisteli mukavia kävelyretkiä Halkokarin rantaan. Hän ihastui Perhehoito Sydämellä ‑kotiin käytyään tutustumassa paikkaan ja päätti heti, että tänne haluaa tulla. Seppo Heiskanen seurailee ja rapsuttaa perheen lemmikkikoiria Hileä ja Kirppua, jotka tietävät, että makupaloja saattaa silloin tällöin herua.
Marika Vimpari kertoo, että perhehoidossa käyvät asukkaat tulevat hyvin läheisiksi ja tutuiksi, kuten myös heidän omaisensa. Tarkoituksena onkin, että asukkaat voivat tulla aina samaan paikkaan tuttujen ihmisten pariin.
– Tämä on kuin toinen koti, kommentoivat asukkaat.
Sydämellä-kodissa asukkaat voivat halutessaan osallistua ja auttaa Marikaa ja Karia kodin askareissa kuten ruuanlaitossa ja siistimisessä. Yhdessä voidaan leipoa ja kesäaikana pihan parikymmentä marjapensasta tarjoavat mukavaa tekemistä. Ulkoilu kuuluu päivittäiseen ohjelmaan ja mikäli keli ei sitä salli, jumpataan sisällä. Vastikään Marika teki asukkaille pientä hemmottelua manikyyrin merkeissä. Laulut ja tarinat kuuluvat myös yhteiseen seurusteluun.
– Perheen lemmikkikoirat kuuluvat myös arkeemme ja niitä tykätään hoivata ja rapsuttaa. Koirat ovat oppineet tervehtimään tulijat ja myös hyvästelemään heidät jakson päätyttyä eteisessä, Marika kertoo.
Yhteisen kanssakäymisen merkityksellisyys näkyy siinä, että asukkaat haluavat olla yhteisissä tiloissa eivätkä omissa huoneissaan. Oleskelutiloina on avara ja yhtenäinen keittiö-olohuone. Varsinkin kesäaikana ollaan myös paljon ulkona.
Vaihtuvuutta asukkaissa tapahtuu silloin, jos kävijän kunto heikkenee niin, että tarvitaan tehostetumpaa hoitoa. Perhehoidossa olevilta asukkailta edellytetään, että he ovat kunnoltaan suhteellisen omatoimisia eivätkä tarvitse esimerkiksi säännöllistä yöllistä apua.
Marika Vimparin sydän sykkii ikäihmisille, joiden parissa hän aloitti työskentelyn jo 16-vuotiaana vanhainkodissa Haukiputaalla. Kipinän hän uskoo saaneensa jo lapsena seuratessaan kun äiti toimi oman äitinsä omaishoitajana.
– Koin vahvasti, että haluan toimia ikäihmisten parissa ja tehdä työtä heidän hyväkseen.
Marika opiskeli lähihoitajaksi ja on lukenut kuntoutus- ja terveystieteitä. Tällä hetkellä hän opiskelee ohessa myös sairaanhoitajaksi.
Marika Vimpari muistetaan Haukiputaalla toimineen Walkea Sydän ‑kotipalveluyrityksen perustajana yhdessä sisarensa kanssa. Vuonna 2021 yritys myytiin ja Marika ryhtyi perhehoitajaksi omassa kodissaan, mihin koki vetoa. Ratkaisua ei ole tarvinnut katua, päinvastoin. Perhehoito on antanut enemmän kuin mitä osasi odottaa.
– Haluan ja voin tehdä asioita omalla tavallani asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.
Lupaavan alun jälkeen mukaan perhehoitajaksi ryhtyi myös Kari, joka työskenteli aiemmin aivan toisenlaisella alalla. Muutos ja uusi työnkuva on ollut mieluinen. Kari auttaa monissa askareissa ja vastaa pääosin ruuanlaitosta. Kaikki ruoka valmistetaan alusta asti itse.
– Karin mukaantulo vapautti minulle vielä enemmän aikaa olla asukkaiden kanssa, toteaa Marika.
Perhehoito Sydämellä ‑kodissa voi olla enimmillään kuusi asukasta, mikä edellyttää yksityiskodissa kahta perhehoitajaa. Jos hoitajia on yksi, asukkaita voi olla enintään neljä.
Perhehoidon jaksot yksityisissä kodeissa voivat olla lyhytaikaisia, osavuorokautisia ja pitkäaikaisia. Perhehoitajilta ei edellytetä sosiaali- tai terveysalan koulutusta, sillä palvelu on tarkoitettu tukemaan kotona asumista; mikäli pystyy asumaan omassa kodissa, voi olla perhehoidossa.
Alan kokemuksesta ja koulutuksesta on tietenkin hyötyä, mutta palvelua voivat tarjota aivan tavalliset kodit ja perheet, joissa on vakaa elämäntilanne. Pohde tarjoaa toimintaan valmennusta ja tukea.
Omassa yksityiskodissa toimiva perhehoitaja ei ole yrittäjä eikä koti hoitolaitos, vaan palvelusta tehdään toimeksiantosopimus Pohteen kanssa. Myös asukkaan kodissa työskentelevä perhehoitaja toimii sopimuspohjaisesti.
Perhekoti Sydämellä ‑asukkaat ovat tällä hetkellä 60–97-vuotiaita ja he ovat Oulun seudulta ja lähistöltä. Haukiputaan alueella toimii tällä hetkellä myös ainakin yksi toinen ikäihmisille perhehoitoa tarjoava koti Kellossa.
Marika Vimpari kertoo kokeneensa hyväksi mahdollisuuden säätää oma vapaajakso asukkaiden hoitojaksotuksen ansiosta. Silloin voi viettää vapaa-aikaa ja pääsee myös harrastamaan omia juttua, mikä sekin on tärkeää.
Perhehoito, mitä se on?
• Kodinomaista perhehoitoa järjestetään perhehoitajan yksityiskodissa. Perhehoitajia toimii myös hoidettavan kodissa.
• Perhehoitoon on mahdollisuus palvelutarpeen arvioinnin perusteella ikäihmisillä, vammaisilla sekä lastensuojelutoimien piirissä olevilla lapsilla ja nuorilla.
• Ikäihmisten perhehoidon tavoitteena on tarjota kodinomaista hoivaa ja huolenpitoa, ylläpitää toimintakykyä, edistää sosiaalisia suhteita ja torjua yksinäisyyttä. Perhehoitoon tullaan myös esimerkiksi omaishoitajan lomajakson ajaksi.
• Hyvinvointialue Pohteella toimintaa organisoi Perhehoidon keskus.
• Perhehoito toteutetaan sopimussuhteisesti ennakkovalmennuksen käyneen perhehoitajan tai yksityisen perhehoidon tuottajan kanssa.
• Ennakkovalmennuksen ohella järjestetään myös tukea ja täydennyskoulutusta jo tehtävässä toimiville.