OSAO:n Haukiputaan yksikkö avasi maanantaina 1.2 Taitaja2021 ‑kilpailun semifinaalit autokorinkorjauslajilla. Lajin tehtävät perustuvat autoalan perustutkintoon. Taitaja2021 ‑kilpailussa kisataan 46 eri lajissa aina auto- ja kuljetustekniikassa, palvelualoilla kuin myös teollisuuden eri lajeissa.
Kilpailujohtajana toimiva Sauli Jaara kertoo, että semifinaalit pidetään ammatillisissa oppilaitoksissa ympäri Suomen 1.–5.2.2021. Vaikka moni koulutusala on tällä hetkellä etäopetuksessa, semifinaalit järjestetään kouluilla koronaohjeistuksia tarkasti noudattaen. Näin mahdollistetaan myös SM-finaalin toteutuminen toukokuussa. Semifinaaleihin on ilmoittautunut melkein 1 600 ammattilista opiskelijaa ympäri Suomen.
– Korona on tuonut meille paljon uusia toimintatapoja ammatilliseen koulutukseen, ja se vaikuttaa myös Taitaja- tapahtumaan. Poikkeuksellisesti semifinaalit järjestetään nyt hajautettuna niin että, jokainen opiskelija suorittaa kilpailutehtävät omassa oppilaitoksessaan. Siten voimme taata osallistujien ja toimijoiden turvallisuuden, eikä matkustamista oman oppilaitoksen ulkopuolelle tarvita.
OSAO on menestynyt aina kisoissa hyvin, ja palkintopallisijoja on useita. Haukiputaalla koulutus on laadukasta ja uudet ja modernit tilat ovat Suomen parhaimmat. Koulutusalana autoala on pitänyt pintansa, mutta enemmänkin Jaaran mukaan sopisi hakijoita.
– Kädentaidoille on edelleen paljon käyttöä. Osaolla on myös hyvät yhteistyökumppanit ja yritykset tukevat Taitaja-kilpailua todella paljon. Yritykset osallistuvat muun muassa tarjoamalla kisoihin materiaaleja, palkintoja ja tuomareita. Yritykset haluavat tukea nykyaikaista koulutusta ja saamme paljon tietoa yrityksiltä siitä, millaista koulutusta tarvitaan enemmän ja mille taidoille ei enää ole niin paljon tarvetta. Tavoitteemme on kouluttaa työmarkkinoille monipuolisia taitureita.
Haukiputaan OSAO:n auto-osastolla kilpailivat maanantaina 1.2.2021 autokorinkorjauksessa Olivia Anttila, Miro Törmänen ja Elias Tarakkamäki. Kaikki kilpailijat ovat Oulun alueelta ja semifinaalin ensimmäisenä tehtävänä on helmapellin katkaisu annettujen mittojen mukaan ja takaisin liittäminen hitsaamalla. Toisessa tehtävässä täytyy oikaista helmapellissä oleva lommo ja viimeistellä alue maalarille valmiiksi.
Aiempina vuosina myös töiden välivaiheet on arvioitu, mutta tänä vuonna vain työn lopputulos ratkaisee. Työhön on aikaa kolme tuntia. Kilpailu käydään yhtä aikaa joka puolella Suomea, jotta voidaan varmistaa, ettei kukaan saa ylityöaikaa.
– Kisaajat valitaan opettajien ja halukkaiden osallistujien kanssa yhteistyössä. Finaaliin mentäessä 1 000 kisaajaa karsitaan pois. Tärkein tarkoitus ei ole halu tietää kuka on paras, vaan kehittää koulutusjärjestelmää ja jakaa uusia työtapoja koulutuksen järjestäjien kesken. Joku voi huomata kisan aikana, että toisessa oppilaitoksessa jokin asia tehdäänkin uudella ja tehokkaammalla tavalla, ja sen voi sitten ottaa käyttöön omassa oppilaitoksessa. Tietenkin haluamme samalla tarjota opiskelijoille mahdollisuuden näyttää taitonsa ja jatkaa halutessaan MM-kisoihin. Kenenkään ei tulisi pahoittaa mieltään, jos tie tyssää semifinaaliin. Arviointi tapahtuu vain siinä hetkessä, ja jokaisella meistä voi joskus olla päiviä, milloin ei kaikki mene täydellisesti suunnitelman mukaan, Jaara muistuttaa.
Tämän vuoden koronatilanteen vuoksi on todella tärkeää, että jokainen työ arvostellaan samoilla kriteereillä. Kilpailunjohtaja Jaara onkin kouluttanut noin 1 000 opettajaa ja toimijaa talven aikana, juuri siksi että jokaiselle olisi uusi tilanne mahdollisimman yhdenmukainen ja tasavertainen. Koulutukset on järjestetty etänä ja nauhoitettuja materiaaleja on sitten jaettu eteenpäin.
Toukokuisen finaalitapahtuman osalta kilpailujärjestäjät ovat varautuneet erikoisjärjestelyihin, jotta kaikkien terveys ja turvallisuus voidaan taata. Finalistit julkistetaan Taitaja2021- verkkosivuilla sitä mukaan, kun tulokset varmistuvat. Valtaosa tuloksista on tiedossa 19.2.2021 mennessä.
Jaara kertoo alkutalven olleen rankka, koska tilanne on ollut kaikille uusi, ja kaikki käytännöt piti suunnitella nollasta. Oppilaitokset ovat velvollisia varmistamaan, ettei korona hidasta valmistumista ja siksi näyttöjä on ollut mahdollista suorittaa oppilaitoksissa. Esimerkiksi ravintoloiden ollessa kiinni tai supistetusti auki, ravintola-alalla opiskelevien on ollut mahdotonta suorittaa näyttöjä työpaikoilla. Jaara itse innostui Taitaja- tapahtumasta Jyväskylässä 1997, ja vuonna 1999 Oulussa järjestetyissä kisoissa hän oli jo toiminnassa mukana.
– Kuusi kertaa olen ollut päätuomarina ja Helsingissä vuonna 2005 järjestetyissä MM-kisoissa olin putkipuolen kisajohtajana. Ulkomaillakin on tullut käytyä yli 20 kertaa tuomaroimassa kansainvälisiä kisoja. Nyt kierrän useiden eri lajien tehtäviä katsomassa, jotta pysytään kartalla, miten arviointi ja erikoisjärjestelyt toimivat.
Suoritukset kuvataan ja osa striimataan livenä katsojille. Vaikka striimaus onkin tapahtumalle iso kuluerä, se koetaan ehdottomaksi näissä olosuhteissa, jotta mahdollisimman moni voi kisoja katsoa.