Haukiputaalaisen kirjailijan Taisto Tammelan 1500-luvulle sukeltava historiallinen fiktiivinen romaani Säynäjäjärven mysteeri kuvaa saamelaiskylän elämää uuden ajan kynnyksellä. Aikamatkalla päästään tutustumaan metsästyksestä ja kalastuksesta elävän siitayhteisön arkeen ja ihmisiin, elämän iloihin ja suruihin. Markkinat ja satunnaiset kaupankävijät ja muut kulkijat tuovat tuulahduksia muusta maailmasta arjen eloon, jolle luonto on elinehto.
Tarinan punaisena lankana on sukupolvilta toisille siirtynyt perimätieto ja tarina Säynäjäjärveä kohdanneesta mysteeristä, jonka mukaan tästä erämaajärvestä hävisivät sille tyypilliset kalat säynäjät. Mikä yhtymäkohta mysteerillä on Ruotsin vallan aikaisiin, kuningas Kustaa Vaasan hovin toimeenpanemilla uudistuksilla asiaan?
Kittilän Maunujärven kylästä syntyisin oleva Taisto Tammela kuuli nuorukaisena mystisen tarinan Säynäjäjärvestä tuntemiltaan 1900-luvun alussa syntyneiltä tarinankertojilta. Häntä pyydettiin kirjoittamaan aiheesta muistiin. Tarina jäi kytemään mieleen vuosikymmeniksi, kunnes kypsyi nyt kuvitteelliseksi romaaniksi.
Säynäjäjärvi sijaitsee Tammelan kotikylässä noin parin kilometrin päässä. Vajaa peninkulma siitä kaakkoon solisee myös pieni Nakkuaoja, jonka nimen synnystä kirjassa kerrotaan riipaiseva tarina.
Punaisena lankana kirjan tarinassa on kahden saamelaisnuoren herkkä rakkaustarina, joka tuntuu tähtiin kirjoitetulta.
Tammela johdattaa kertomusta kohti loppuhuipennuksia peilaten saamelaisyhteisön kohtaloa yhteiskunnallisiin ja hallinnollisiin uudistuksiin, jotka myllertävät alkuperäiskansan rauhaa uudisasutuksen alkaessa levitä alueelle.
Tammela teki ison urakan lukemalla historiatietoa ja tausta-aineistoa lähes vuoden verran ennen kuin aloitti kirjan kirjoittamisen. Hän haluaa kuitenkin korostaa, että Ruotsin hovinkin päätöksiä ja toimintaa hän kuvaa omien näkemyksiensä varaisesti.
Historiantiedoista löytyy mielenkiintoinen yhtymäkohta myös Rantapohjan alueeseen: Kustaa Vaasa myönsi kaupankäyntioikeuden Iin suurpitäjään vuonna 1531.Tällä on ollut myönteinen vaikutus koko alueen kehitykselle, josta jälkipolvet voivat kiittää.
Saamelaisaihe ja Ruotsin vallanpitäjät aiheena on mietityttänyt myös kirjoittajaa itseään, innoittajana saattoivat olla sukujuuret. Tammelan isän äiti oli saamelainen ja sukua tutkinut edesmennyt täti löysi suvusta myös Tage Erlanderin, Ruotsin pitkäaikaisimman pääministerin (1946–1969).
Kirjan lopusta löytyy osa lähdeteoksia ja lisäksi saamen sanojen selitysten luettelo. Kirjassa on luontoaiheisia valokuvia, jotka on ottanut Sanna Kangas, mikäli toisin ei ole mainittu. Säynäjäjärven mysteeri ‑kirjaa saa tekijältä, Väyläkirjat-kustantajalta, Kirjavälityksestä ja Haukiputaalta Haukidivarista (Revontie 2).
Mieleenpainuvaa pohdittavaa
Säynäjäjärven mysteeriä lukiessa voi heittäytyä aikamatkalle kuin toiseen maailmaan, jossa nykypäivän muka-kiire katoaa ja aika pysähtyy. Luontokuvaukset ovat niin herkistäviä, että suon ja metsän tuoksun voi jopa tuntea. Ihmiskohtalot puhuttelevat.
Metsästykseen, kalastukseen ja käsitöihin liittyvät kuvaukset sisältävät mielenkiintoisia yksityiskohtia ja arvokasta perimätietoa, puhumattakaan luonnon ennusmerkeistä ja entisajan taikauskoon liittyvistä kuvauksista. Saamelaisyhteisöissä samaanilla eli tietäjällä uskottiin olevan yliluonnollisia henkisiä kykyjä ennustaa tulevaa ja parantaa sairauksia.
Kirjaa lukiessa miettineeksi tulee ihmistä pienenä osana luonnon ja elämän kiertokulkua. Jokaisella aikakaudella on omat ongelmansa ja vitsauksensa, mutta samaa ja alati pysyvää ihmisille ovat luonnon merkitys ja rakkauden kantava voima. Kirjan tarina ja kuvaukset antavat ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa.
Taisto Tammela
• Syntynyt Kittilässä 1944, asuu Haukiputaalla.
• Pohjois-Pohjanmaan kirjoittajat ry:n puheenjohtaja.
• Työura opettajana, rehtorina ja henkilöstökouluttajana.
• Säynäjäjärven mysteeri, 2020, Väyläkirjat. Historiallinen romaani. Sivuja 286.
• Suomen neljä vuodenaikaa ja muita kertomuksia, 2016, Väyläkirjat. Voitti Päätalo-instituutin kertomus- ja novellikokoelmasarjan 2019.
• Juhannusjuhlaa, 2018, Mediapinta. Runokokoelma.
Kirjoittajat suuntaavat katseen jo tulevaan
Säynäjäjärven mysteeri julkaistiin pahimpaan korona-aikaan viime keväänä. Suunnitelluista kirjailloista toteutui vain yksi esittely Kittilän kirjastossa. Oulun kirjastojen osalta on luvattu tarkastella esittelymahdollisuuksia vuodenvaihteen jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan kirjoittajat ry:n toimijat ovat viime kuukaisina pidetty muutamia lähi- ja etäkokouksia, kertoo puheenjohtajana toimiva Tammela.
– Olemme päättäneet, että emme jää tuleen makaamaan, vaan valmistelemme juuri vuosikokousta ja ensi vuoden toimintasuunnitelmaa. Tältä vuodelta siirtynyt 30-vuotisjuhla suunnitellaan pidettäväksi 27.3., jos tilanne sallii.
Lapissa juurillaan Tammela viettää aikaa yleensä touko-lokakuussa. Ohjelmassa on polttopuidentekoa, pöllinraivausta ja perunan harrasteviljelyä kotipaikalla.
Säynäjäjärven mysteerissä ‑kirjassa tapahtumia tarkkailee korkeuksista käsin vanha maakotka, joka seurailee elämänmenoa yläilmoista omalla viisaudellaan. Maakotkanpesä sijaitsee noin sadan metrin päässä Tammelan metsäpalstalta.
– Pari vuotta pesä on ollut tyhjillään, mutta kolme vuotta sitten kotka onnistui yhden pojan kasvatuksessa, kertoo Tammela.
Uusimpaan kirjaan jotkut lukijat ovat jo ehtineet kysellä jatkoa.
– En ole luvannut ainakaan toistaiseksi. Kirjoittelen jonkin verran, ja novelleja on valmiinakin. Novellikokoelma lienee lähiaikoina realistinen, ja enempi niitä kysytäänkin, pohtii Tammela. Kuukausittain hän kirjoittaa myös kolumneja Kittilä-lehteen.
Hänellä itsellään lukulistalla on tällä hetkellä filosofian kirjat. Juuri päätökseen tuli Georg Henrik von Wright:n kirja Filosofisia tutkielmia ja yöpöydällä on kiinalaistaustaisen Lin Jutangin Maallinen onni ‑teos.