Suomalaisilla maatiloilla eletään erittäin kriittisiä aikoja, toteaa Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila. Siihen vaikuttavat takana oleva katovuosi, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, hurja tuotantokustannusten nousu ja sekavat energiamarkkinat.
– Inflaatio on maatiloilla ihan muuta kuin tavallisilla kuluttajilla. Maatiloilla siinä puhutaan muutamista kymmenistä prosenteista. Rahat ovat monelta yksinkertaisesti loppu. Kesä on ollut yhtä jännitysnäytelmää. Toista katovuotta emme kestä, se olisi täysi katastrofi.
Keväällä moni maanviljelijä suunnitteli jättävänsä tappiollisen tuloksen pelossa kylvöt tekemättä. Isänmaallisuus kuitenkin nousi ja pellot päätettiin pitää viljeltyinä maailmanhistorian kalleimmista lannoitteista huolimatta.
– Näyttää, että ensi kesänä panokset ovat vielä kalliimpia. Vaikka olisi kuinka halua isänmaallisuuteen, ei sitä ilman rahaa voi olla.
Keskimäärin nyt näyttää tulevan kelpo sato.
– Toki joillakin paikoin on kuivuus rokottanut, mutta keskimäärin näyttää varsin hyvältä, totesi Marttila pari viikkoa sitten.
Kelpo sato pelastaa tämän vuoden kasvintuotantotiloilla, mutta koko kotimaisen maatalouden pelastajaksi siitä ei ole.
– On todellinen riski, että suomalainen ruokajärjestelmä käytännössä romahtaa. Luopumisia tulee valtavan paljon. Etenkin kotieläintiloilla luopumistahti on valtava. Monella rahat ovat menneet, puskurirahastot on käytetty, eikä lisälainaa saa. Toisaalta tässä tilanteessa kukaan ei uskalla investoidakaan.
Marttila pelkää, että Suomessa ollaan pian Ruotsin kaltaisessa tilanteessa, jossa vain noin puolet ruoasta kyetään tuottamaan kotimaassa. Hän muistuttaa myös ruuan tuontiin liittyvistä eettisistä ongelmista.
– Tuonnin varaan joutumiseen sisältyy huoltovarmuuden kannalta melkoisia riskejä. Vakavissa tilanteissa tuontikin voi katketa. Ja vaikka rahaakin olisi, onko meillä oikeutta viedä ruokaa nälkäänäkevän lautaselta. Itsenäisellä varakkaalla kansakunnalla on velvollisuus tuottaa ruokansa itse.
Ruuan hinta on jo noussut ja uhkaa nousta lisää, mutta Marttila toteaa sen olevan edelleen edullisempaa kuin muutamia vuosikymmeniä sitten.
– Aiemmin ruuan osuus oli kymmeniä prosentteja kotitalouksien menoista. Viime vuosina se on ollut enää noin 11 prosenttia. Vaikka ruuan hinta nousisi 15 prosenttia, nousee ruuan osuus kotitalouden menoista vain 12–13 prosenttiin.
Valtiota huudetaan apuun nyt monella suulla. Valtiovallan pitääkin Marttilan mielestä olla nyt tarkkana.
– Valtion pitää kyetä helpottamaan maatalouden valtavia kustannuspaineita tilanteissa, jossa esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat pilvissä.
Yhtenä keinona on puhuttu sähkön arvonlisäveron alentamisesta.
– Se auttaa kotitalouksia, mutta yrityksille sillä ei ole paljoa merkitystä. Sähköveroon liittyen pitäisi kuitenkin jo nyt tehdä päätöksiä. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, että tulevan talven varalle tarvitaan tukipaketti. Valtion pitää miettiä, autetaanko vai ajetaanko tuotanto alas.
Keväällä valtio myönsi 300 miljoonan euron tukipaketin kotimaiseen ruuantuotantoon.
– Siitä tuli välttämättömään apuun reilu 200 miljoonaa euroa. Se vastasi sitä summaa, mikä oli ylimääräinen kustannus kallistuneista lannoitteista. Loppu tuli käytettäväksi investointeihin, mutta nyt ei tiloilla ole mahdollisuus investoida. Jos lisätukeen joudutaan turvautumaan, on se kohdennettava paremmin aktiivitiloille, jotka vastaavat ruokahuollosta.
Valtion vaatimusta markkinavoimien suuntaan Marttila pitää oikeina.
– Valtiovallalla on oikeus vaatia, että raha tulisi markkinoilta. On aika paljastavaa, että samaan aikaan kun maatilat kamppailevat elämästä, päivittäistavarakauppa näyttää ennätystulosta. Ehkä tulonjaossa on parannettavaa.
Marttila toteaa, että tässä tilanteessa valtion ei pidä ainakaan asettaa lisäkustannuksia maatiloille.
– Kunnianhimoisen ilmastopolitiikan suhteen nyt on syytä ottaa aikalisä. Ei voida tehdä maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa siten, että tuhotaan elinkeinotoimintaa. Pitää sen aikaa vetää henkeä, että tilanne lähtee normalisoitumaan.
Metsätalous on julkisuuden pyörityksessä maatalouden rinnalla. Metsäalan tuotteiden kysyntä kasvaa, mutta samalla puun kaatajia syyllistetään.
– Brysselissä on valtava vyörytys Suomen ja Ruotsin metsätaloutta kohtaan. Sieltä syydetään koko ajan uutta metsään liittyvää lainsäädäntöä, joka rajoittaisi merkittävästi meidän oikeuksiamme luonnonvarojemme käyttöön.
Marttila sanoo, ettei EU:lla ole mitään mandaattia tulla määräämään, miten me hoidamme metsiämme.
– Haiskahtaa siltä, ettei väkirikkailla Keski-Euroopan mailla ole eväitä hoitaa osuuttaan ilmasto- ja luontotyössä. On huomattu tämä ihmeellinen luontoreservaatti, Suomi, ja päätetty, että sidotaan täällä hiiltä ja suojellaan luontoa, kun muut eivät siihen pysty.
Turvealalle Marttila vaatii pelastuspakettia, jolla varmistetaan elinkeinon tulevaisuus.
– Päästökauppa ja energiapuolen kokonaistilanne näyttävät, onko polttoturpeella tulevaisuutta. Näyttää, että turpeen kysyntä tulee olemaan monta vuotta isoa ja turve on merkittävässä roolissa siinä, että talomme lämpiävät. Turpeenkäytön alasajo on surullinen episodi, jota tullaan historiankirjoissa ihmettelemään.
Marttila muistuttaa, että turve on ekologisin kasvualusta maailmassa.
– Ei ole mitään järkeä, että turpeen käytön sijasta tuodaan kuituja maailman ääristä kasvualustaksi. Turve on myös karjatiloilla erinomainen kuivike, puhumattakaan siipikarjantuotannosta. Siellä lihaa pystytään tuottamaan ainoana maailmassa ilman antibiootteja, koska kanoilla on niin erinomainen pehku allaan.
Maa- ja metsätalouden ahdinko koskettaa etenkin monia pohjoissuomalaisia tiloja. Marttila kehottaakin pohjoissuomalaisia edunvalvoja pitämään ääntä EU:n suuntaan.
– Euroopan komission silmätikkuna ovat etenkin turvepeltojen viljely ja avohakkuut, jotka molemmat koskevat Pohjois-Suomea. Täällä on vielä 60-luvulla perustettu uusia tiloja antamalla tulokkaille pala suota. Jos joku näistä tyhjän päälle tilansa rakentaneista haluaa vielä viljellä, emme saa hyväksyä, että EU tulisi sen kieltämään.
Kaiken myllerryksen keskellä Marttilaa huolettaa viljelijöiden jaksaminen.
– Järkytyksenä luimme, että valtion talousarvioesityksessä ei ollut euron euroa Välitä viljelijästä ‑toimintaan. Sen tarve on nyt erityisen suuri. Puhutaan muutamasta miljoonasta, jotka ovat pikkurahoja. Rahoitus pitää ehdottomasti hoitaa budjettiriihessä.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.