Metsän siimeksessä Martinniemen Häyrysenniemessä lähellä Johteen venesatamaa seisoo valtavan kokoinen kivenjärkäle. Kautta aikojen tämä viiden metrin korkuinen pyöreämuotoinen kivi on ollut kyläläisille kiehtova ja jännittävä käyntikohde ja maamerkki. Nyt Johteen iso kivi on rauhoitettu luonnonmuistomerkiksi, jotta sen merkitys säilyisi ja kiveä voitaisiin hyödyntää myös retki- ja nähtävyyskohteena tuleville sukupolville.
Isolle kivelle on matkaa satamasta rantametsän halki tai Kalastajantieltä länteen poiketen muutamia satoja metrejä.
– Kivestä on kautta aikojen kehitelty kiehtovia tarinoita, onko sen jättiläinen tai peikko sinne muinoin nakannut, mutta luonnollinen ja historiallinen selitys on, että kyseessä on ikivanha jääkauden aikainen siirtolohkare, joka on voinut kulkeutua kaukaakin jääkenttien mukana, valaisee Pekka Vuononvirta.
Hänelle kivi on tuttu 1950-luvulta lähtien, jolloin kylän lapsilla oli tapana lähteä seikkailemaan “isolle kivelle yhtiön mettään”. Alueen omisti Rauma-Repola ja myöhemmin se siirtyi Oulun kaupungille. Varsinkin pojilla oli houkutus kiivetä korkealle kivelle, mistä saattoi tähystää satamaan ja Halosenlahdelle. Vuononvirta ei muista, että lapsia olisi kielletty menemästä kivelle.
– Siihen aikaan ei ollut nykyajan harrastuksia tai välineitä, niinpä leikit keksittiin itse ja ne löytyivät luonnosta.
Pekka Vuononvirralla heräsi ajatus hakea kiven rauhoittamista luonnonmuistomerkiksi. Mukaan lähti Haukiputaan jakokunta ja puheenjohtaja Kari Kaleva.
Oulun seudun ympäristötoimen liikelaitoksen johtokunta myönsi kivelle suojelustatuksen toukokuussa todeten, että kivi/siirtolohkare täyttää luonnonsuojelulain mukaiset edellytykset. Suojelusta kertova kyltti on jo paikoillaan kiven vierustalla. Tarkoituksena on saada paikalle johtavien opasteiden ohella kivelle sen historiasta kertova infotaulu.
Kiven suojelu tarkoittaa, että sitä ei saa sotkea eikä turmella. Kiipeäminen korkealle kivelle voi houkuttaa, mutta se ei ole suotavaa, sillä kiven seinämä on jyrkkä ja liukas ja siten vaarallinen.
Alkukesän iltana Pekka Vuononvirta, Kari Kaleva ja Martinniemen koulun opettaja Marja-Liisa Härmä kävivät katsastamassa kiven ja suunnittelemassa mistä kohtaa kivelle olisi hyvä avata polku. Kiveä haluttiin esitellä myös Rantapohjan toimittajalle ja lukijoille.
Venesatamasta polku kivelle on lähes umpeutunut ja vitikoitunut. Alkumatka taittuu läpi taianomaisen ikimetsän. Lienee ainakin sata vuotta, että kaistaleella olisi kirves käynyt. Kiven huippu alkaa häämöttää jo kaukaa – kivi on isompi kuin osasi kuvitella. Kiven lähiympäristössä kasvaa uutta kuusimetsää.
– Varmasti tulemme käymään täällä oppilaiden kanssa. Kiveä voi hyödyntää niin historian‑, luonnontieteen- kuin kotiseutuopetuksessakin, kertoo myös koulun luontokerhoa pitävä Härmä.
– Oppilaat ovat kovasti kiinnostuneita luontoasioista. Korona-ajan positiivinen ilmiö on, että luonnon ja lähiseudun merkitystä on alettu arvostaa entistä enemmän.
Tulevaisuuden suunnitelmana voisi olla, että luontopolku jatkuisi isolta kiveltä edemmäksi länteen Kallionokalle saakka, missä sijaitsee valtion omistama luonnonsuojelualue. Ranta-alueita omistaa Haukiputaan jakokunta ja metsää kaupunki.
Ranta-alueita on suojeltu luonnonsuojelulain nojalla uhanalaisten kasvien kuten ruijanesikon vuoksi. ELY-keskus on hoitanut aluetta niittämällä ja puustoa poistamalla. Kari Kaleva kertoo, että tulevana kesänä Upin alueelle saatetaan tuoda karjaa laiduntamaan ja pitämään yllä perinnemaisemaa. Oulun kaupunki ja jakokunta ovat siistineet läheisen venesataman ympäristöä.
Kaupungin mittava tie- ja vesihuoltohanke Häyrysenniemessä on valmistunut vastikään ja satamaan johtavan Kalastajantien alkupätkä uusittu. Lupailtu on, että satamaan johtavan tien loppuosaakin parannetaan.
Johteen ison kiven juurella aika tuntuu seisahtuvan. Maailman melskeet ja murheet unohtuvat.
– Tässä voi pysähtyä ajattelemaan, että huonomminkin asiat voisivat olla, pohtii Kari Kaleva.
Pekka Vuononvirta muistelee kuinka isolla kivellä käytiin mennen tullen uinti- ja onkireissuilla. Johteen satama oli tärkeä paikka kyläläisille ennen aikaan ja on sitä edelleen. Pyykkirantanakin se tunnettiin. Siirtolaiset, joihin Vuononvirran perhekin kuului, asuttivat sodan jälkeen 1945 Häyrysenniemen länsipuolta. Johteen sataman rakensi aikonaan Tielaitos eli valtio, nykyisin venesatama on kaupungin hallinnoima venesatama.
Johteen isoon kiveen ovat kävijät raaputtaneet kautta aikojen puumerkkejä. Vanhimmat vielä näkyvillä olevat merkinnät, joita ajan hammas ei ole syönyt, ovat JH 50, Anne 69 ja AB 53.
Mikä saa ihmiset jättämään jälkensä?
– Täällä vanhalla kivellä on ehkä koettu historian olevan läsnä ja haluttu ikuistaa oma puumerkki muistoksi ja osaksi sitä, pohtii Pekka Vuononvirta.
Mikä kelpaa luonnonmuistomerkiksi?
– Sellaiset puut, puuryhmät, siirtolohkareet tai muut vastaavat luonnonmuodostumat voidaan määrätä rauhoitetuiksi luonnonmuistomerkeiksi, jotka on erityisen kauniita, harvinaisia, maisemallisesti merkittäviä tai vaikka tieteellisen arvon vuoksi arvokkaita, valottaa ympäristötarkastaja Riikka Vainik Oulun seudun ympäristötoimesta.
Luonnonmuistomerkiksi soveltuvat kohteet määritellään luonnonsuojelulaissa.
Oulun seudulla on tällä hetkellä Johteen kivi mukaan lukien 40 rauhoitettua kohdetta, joista suurin osa on yksittäisiä erikoisia tai maisemassa erottuvia puita tai puuryhmiä. Muita vastaavia siirtolohkareita kuin Johteen iso kivi ei ole rauhoitettu Oulussa. Muhoksella on rauhoitettu geologinen muodostuma Kieksin konglomeraatti, joka on suojeltu valtion toimesta jo 1960-luvulla.
Haukiputaalla on rauhoitettu Martinniemen Kurtinhaudan luontopolun varrella oleva mattokuusi eli maata myöten kasvava kuusi. Kirkkotien varrella ovat suojelun saaneet kuusi ja mänty ja Takkurannantien varrella mänty.
Pateniemestä löytyy Bergbomin mänty, noin 200 vuotta vanha kookas ja maisemassa erottuva puu. Kiimingissä suojeltuja puita ovat Kamulantiellä Vahtolan kuusi ja Piltosen männyt Piltosentiellä. Ylikiimingissä suojelukohteita ovat Lastulammen kuusi ja Mäntyharjun mänty.
– Historian saatossa esimerkiksi merimerkkinä toimineita kookkaita ja iäkkäitä puita on rauhoitettu, kuten Taskilassa sijaitseva suolamänty. Sen nimi juontaa tietojemme mukaan siitä, että maanomistajalle maksettiin palkkio siitä, että puu säilytetään suolalla ja se toimii maamerkkinä, kertoo Riikka Vainik.
Luonnonsuojelulain mukaan kunta päättää alueen omistajan hakemuksesta tai suostumuksella kohteen rauhoittamisesta. Oulussa päätöksen tekee Oulun seudun ymäristötoimi liikelaitoksen johtokunta.
Johteen ison kiven kohdalla pyydettiin lausunto yhdyskuntalautakunnalta, jonka mukaan kohteen suojelemiselle ei ole kaavoituksellista estettä.
(Kaikki kohteet: ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/luonnonmuistomerkit)
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.