Kun positiivisia tunteita ja tulevaisuuden uskoa herättäneen talokaupan jälkimainingeissa heräät outoihin oireisiin, joiden syyksi epäilet kosteusvauriota, joka ei ole paljastunut sinulle eikä myyjällekään kauppoja tehtäessä, olet ehkä elämäsi haastavimmassa tilanteessa. Joudut asiantuntijoiden avustuksella selvittämään sen, mikä ja kuinka laaja vaurio on. Myös myyjä haluaa tehdä tutkimuksia omien asiantuntijoidensa kanssa.
Ette saa omin voimin ratkaisua aikaan, joten palkkaatte asianajajat, joiden kanssa pohditte, miten asiassa on syytä edetä. Ratkaisua ei vieläkään löydy. Tilanne on kestänyt jo pitkään, rahaa on kulunut ja henkinen kuormitus on kova. Pelissä on ristiriitaiset tunteet ja odotukset tilanteen käsittelystä. Mietit, pitääkö lähteä käräjille, jotta asia saadaan selvitettyä.
Oikeudenkäynnin vaihtoehtona pattiutuneessa tilanteessa on sovittelumenettely, jossa sovittelijaksi kouluttautuneen tuomarin sekä molempien osapuolten ja heidän asianajajiensa kanssa yritetään löytää molempia osapuolia tyydyttävä sovinto, jotta ulkopuolelta sanellulta tuomiolta sekä kalliilta ja vuosia kestävältä oikeudenkäynniltä vältyttäisiin. Sovittelu on kuitenkin vapaaehtoista, eikä kenenkään ole pakko suostua siihen.
Riidan osapuolen on mahdollista hakea käräjäoikeudelta sovittelua. Jos asia on jo vireillä oikeudenkäyntinä, voi osapuoli pyytää vapaamuotoisesti sovittelua. Jos haetaan suoraan sovitteluun, tehdään vapaamuotoinen sovitteluhakemus, jossa mainitaan osapuolet, yhteystiedot sekä kuvataan riitatilanne lyhyesti. Se osapuoli, joka sovittelua pyytää, maksaa valtiolle sovittelumaksun, joka on 260 euroa, jos haetaan suoraan sovitteluun tai 510 euroa, jos sovitteluun tullaan oikeudenkäynnistä. Sovittelussa kumpikin osapuoli vastaa omista kuluistaan, eikä riskiä vastapuolen kulujen korvausvelvollisuudesta ole. Mahdollinen oikeusturvavakuutus kattaa useimmiten suuren osan tapauksen synnyttämistä, osapuolen omista asiantuntija- ja asianajopalkkioista. Oikeudessa nämä kulut nousisivat huomattavasti, jolloin vakuutus ei riittäisi niitä kattamaan. Päälle tulisivat vielä mahdolliset vastapuolenkin oikeudenkäyntikulut.
Oulun käräjäoikeuden käräjätuomari, sovittelun vastuutuomari ja sovittelun kouluttaja, Henna Luomaranta kertoo, että sovittelu on ollut oikeudenkäynnin vaihtoehtona riita-asioissa Suomessa vuodesta 2006. Oulun käräjäoikeudessa on noin 15 tuomaria, jotka on koulutettu sovittelijoiksi. Sovittelijan rooli on eri, kuin tuomarin rooli. Sovittelija ei missään tilanteessa ratkaise juttua, vaan pyrkii auttamaan osapuolia keskustelemaan tapauksesta ja löytämään siihen yhteisen sovinnon. Sovittelijana toimiva tuomari ei milloinkaan käsittele samaa asiaa oikeudessa.
Sovittelumenettelyyn päästään yleensä noin kahdessa kuukaudessa hakemuksen saapumisesta. Ennen sovittelupäivää osapuolet valmistautuvat sovitteluun tahoillaan asianajajineen. Sovitteluun voi osallistua myös ilman asianajajaa, mutta se ei ole järkevää varsinkaan silloin, jos toisella osapuolella on asianajaja mukanaan. Talokaupoissa sovittelu kestää yleensä koko päivän. Päivä voi olla osapuolille raskas.
Neuvottelut alkavat siten, että kaikki osapuolet ovat paikalla. Keskustellaan riidan kohteesta sekä muista kokonaisuuteen vaikuttavista asioista, joita esille nousee.
Yhteisen keskustelun jälkeen keskustellaan erikseen osapuolten kanssa. Mietitään teemat, joilla edetään. Tarkastellaan, mitä etuja sopimisella on ja mitä tapahtuu, jos ei sovita. Mietitään reunaehtoja ja taloudellista tilannetta, elämäntilannetta, henkistä kantokykyä, riskinottokykyä sekä kiinteistön tulevaisuutta.
Asianajotoimisto Pro Juridican asianajaja Keijo Kauppila kertoo, että avustajan rooli sovittelun aikana on on arvioida oman asiakkaansa tilannetta, hänen asemaansa, vahvuuksiaan sekä haasteita tilanteessa. Pääpaino sovittelussa on asianosaisella, eikä avustajan rooli ole niin suuri kuin oikeudenkäynnissä. Avustaja on asiakkaansa tukipilari.
– Avustaja myös pohtii sitä, miten kävisi, jos asiasta riideltäisiin käräjäoikeudessa. Hänen tehtävänsä on miettiä, mikä on realismia ja pyrkiä oman asiakkaan kannalta parhaaseen mahdolliseen sovintoon. Hän myös huolehtii, että asiakas ymmärtää, millaiseen sovintoon hän on suostumassa, ja ettei asiakas tunne, että häntä painostettaisiin ratkaisuun, jota hän ei halua.
Kauppila kertoo, että hänen oma työtapansa sovittelussa on sellainen, että hän hoitaa tilanteessa oman asian esittelyn, jota asianosainen sitten täydentää kertomalla tilanteestaan ja tuntemuksistaan. On tärkeää, että molemmat osapuolet kuuntelevat toisiaan, sillä tunteet liittyvät voimakkaasti sovittelutilanteeseen. Myyjä tuntee kenties itsensä loukatuksi ja ostaja petetyksi. Lähtökohdat sovinnon etsimiseen ovat usein hyvin erilaiset.
Keskustelujen tärkeänä ajatuksena on se, että ihmiset ymmärtäisivät toistensa kokonaistilanteen. Sovittelussa halutaan synnyttää ymmärrys siitä, että vaikka eriävät mielipiteet voivat jäädä olemaan, osapuolet voivat yhdessä saada aikaan ratkaisun.
Keijo Kauppilan mukaan sovittelu työkaluna on varsin oiva, koska suurimmalla osalla ihmisistä sovinto on lopulta päällimmäisenä ajatuksena riita-asioiden ratkaisussa.
– Viimeisen kymmenen vuoden aikana sovittelua on alettu käyttää yhä enemmän. Asiamiesten välillä on edelleen eroja siinä, miten paljon sovittelua esitetään oikeudenkäynnin vaihtoehdoksi. Itse käytän sitä paljonkin, sillä olen saanut siitä erittäin hyviä kokemuksia.
Yksi keskeinen sovittelumenettelyn ero oikeudenkäyntiin on se, että kukaan ei sanele ratkaisua ulkopuolelta, vaan sovinto on osapuolten omissa käsissä. Sovittelu myös tarjoaa mahdollisuuden luovempiin ratkaisuihin.
Parhaassa tapauksessa sopimus rakentuu hiljalleen keskustelujen aikana. Jos käy niin, että ratkaisu jää sovittelussa syntymättä, asian käsittelyä yleensä joudutaan jatkamaan oikeudessa. Näin käy asuntokauppoja koskevissa riita-asioissa varsin harvoin.
– Yhteinen linja yleensä löytyy, kun ihmiset puntaroivat kokonaisuutta, harkitsevat tilannetta ja sitä, mitä vaihtoehtoja he priorisoivat toisten yläpuolelle, Luomaranta sanoo.
Keijo Kauppila kertoo, että sovittelussa päädytään pääsääntöisesti ratkaisuun, jossa sovittelun jälkeen osapuolilla ei ole enää mitään vaatimuksia toisilleen, ja on äärimmäisen harvinaista, että tapaukseen tarvitsee enää palata.
Raskas sovittelupäivä on ohi. Kävelet helpottuneena ulos sovittelutilasta. Jo pitkään mieltä, taloutta ja perhesopuakin kaivertanut ongelmatilanne on ratkennut lopulta. Vaihtoehtoisesti odottaisit yhä käräjäoikeuteen pääsyä, rahahuolet kasvaisivat, etkä voisi tietää, kuinka paljon rahaa prosessi vaatisi tai kuinka monta vuotta vielä joudut roikkumaan kiinni hankalassa tilanteessa.
Päädyitte sovittelussa hinnanalennukseen, ja sovinto maksusuunnitelmineen on tehty kirjallisena. Muina sovintovaihtoehtoina oli muun muassa se, että myyjä olisi itse korjannut virheen tai palkannut jonkun muun korjaamaan sen. Jos kumpikaan osapuolista ei olisi enää halunnut asua talossa, se olisi myyty yhdessä ja tappion jakamisesta olisi sovittu erikseen. Seuraavien päivien ja viikkojen aikana olosi huojentuu sovinnon myötä entisestään. Nyt tiedät, mitä tulevaisuus tältä osin tuo eteesi. Olet valmis siirtymään elämässä eteenpäin.