Harva tietää, että parasta aikaa monilla tahoilla valmistaudutaan kuumeisesti vuosisadan uudistukseen, joka on toteutumassa vuoden 2023 alusta. Kyseessä on sote-uudistus, johon on ehditty jo lopen kyllästyäkin, onhan sitä veivattu ikuisuudelta tuntuvan ajan.
Jo tammikuun lopulla pääsemme talsimaan vaaliuurnille äänestämään päättäjät uusiin aluevaltuustoihin. Niissä päätetään sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä ja toiminnasta jatkossa.
Mitä koko sote tarkoittaa, on monilla kuntalaisilla vielä hämärän peitossa. Tiedon välttämisessä on työsarkaa kerrakseen. Uudistus koskee myös valtavaa työntekijäjoukkoa, sillä hyvinvointialueiden palkkalistoille siirtyvät kyseisten toimialojen henkilöstö sekä koulukuraattorit ja ‑psykologit.
Kuntien toimintaan muutos vaikuttaa merkittävästi, sillä niiden tehtävistä ja budjeteista häipyy noin puolet ja siirtyy hyvinvointialueiden vastattaviksi.
Rantapohjan alueelta Oulu ja Ii kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan laajaan, reilun 400 000 asukkaan hyvinvointialueeseen, joita on koko maassa yhteensä 21. Valmistelussa tärkeää on muistaa, mikä on uudistuksen tarkoitus: Parantaa ihmisten peruspalveluja.
Sotea ja aluevaaleja paljon kutkuttavampi aihe on nyt pähkäillä pääministerin someulostuloa, jolla hän ravisteli boomereita (vanhempaa ikäluokkaa, kalkkiksia) ottamaan rennommin. Taustalla oli polemiikkia herättäneet bileet Kesärannassa ja halu keventää suhtautumista jäykkään pääministeri-instituutioon.
Yksi jos toinen pysähtyi pohtimaan, olenko boomer-kalkkis?
Kyllä, itse taidan olla. Asian sinetöi iltapäivälehden boomer-testi: Olen hiihtänyt kouluun, leikkinyt käpylehmillä ja joudun toisinaan googlettamaan outoja nykysanoja pysyäkseni kärryillä.
Näinä värikkäinä aikoina tämäkin aihe voi johtaa hedelmällisiin pohdintoihin ja aikamatkalle. Miten meillä meni ennen, missä nyt mennään ja miltä näyttää tulevaisuus?
auli.haapala(at)rantapohja.fi