Rantapohja kysyi sote-uudistuksesta ja aluevaaleista eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajilta. Vastaajana Pohjois-Pohjanmaan Keskustan puheenjohtaja Marjut Lehtonen.
Palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus ovat uudistuksen lähtökohta. Miten ne saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla?
– Keskustalaisessa ajattelussa lähipalveluja vahvistetaan tuomalla eri tasoisia palveluja lähelle ihmistä. Sosiaali-ja terveyspalveluiden uudistus ja hoitotakuun toimeenpano varmistavat yhdessä, että jatkossa kiireettömään hoitoon pääsee viikon sisällä ja mahdollisimman lähellä omaa kotia. Joustavammat sosiaali- ja terveyspalvelujen aukioloajat, ilta- ja viikonloppuvastaanotot sekä digitaaliset palvelut tuovat palvelut kaikkien ulottuville postinumerosta riippumatta.
Pohjois-Pohjanmaa on lasten ja nuorten maakunta, siksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tulee olla saatavilla kotiin, varhaiskasvatukseen ja kouluun. Oikea-aikainen ja varhainen tuki sekä vahvat kotiin tuotavat palvelut sekä perhetyö vähentävät lastensuojelun ja erityispalvelujen tarvetta. Lapset ja nuoret ansaitsevat parhaat mahdolliset eväät hyvään elämään myös sosiaali- ja terveyspalveluiden näkökulmasta.
Kotiseutumme rakentajat, ikäihmiset ansaitsevat inhimillisen ja laadukkaan hoivan, asui hän sitten hoivakodissa tai kotona. Ikääntyneille ihmisille on kehitettävä myös uusia asumismuotoja kodin ja laitosmaisen asumisen väliin lähipalveluna.
Mikä on Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste ja miten se ratkaistaan?
– Suurin haaste mielestäni on perusterveydenhuollon saaminen toimivaksi. Silloin vähenee erikoisairaanhoidon tarve ja menot, ja ennen kaikkea on parempi, kun apua saadaan heti kun sitä tarvitaan. Tähän on vastauksena keskustan tavoite: sote-palvelupiste jokaiseen kuntaan. Silloin kun apu saadaan mahdollisimman nopeasti, voidaan välttää isommilta erikoissairaanhoitoa vaativilta toimenpiteiltä.
Tarvitaanko aluevaltuuston ja ‑lautakuntien tueksi esimerkiksi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia varmistamaan alueen äänen kuuluminen päätöksenteossa?
– Ehdottomasti tarvitaan palvelualuekohtaisia sekä kuntakohtaisia neuvottelukuntia, sillä juuri alueilla tunnetaan alueiden tarpeet kaikista parhaiten.
Veikkauksesi äänestysprosentiksi.
– Toivottavasti mahdollisimman moni käy äänestämässä, sillä nyt jos koskaan äänestämisellä on merkitystä. Kyse on valtavan mittaluokan uudistuksesta ja on ikävää, jos ihmiset jättävät äänioikeutensa käyttämättä. Veikkaan äänestysprosentiksi 55 %, toivottavasti prosentti on kuitenkin enemmän.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.