- Aikuisen sitruunaperhosen siipien kärkiväli on noin 4–5 senttiä. Kuva: Pekka Malinen, laji.fi.
Osmo Siika-aho hieraisi silmiään lenkkeillessään kotimaisemissaan Kellon Holstinmutkassa, kun hän huomasi pääsiäisviikolla kauniin keltaisen perhosen. Hän ja lenkkeilykaverinsa tunnistivat sen sitruunaperhoseksi.
– En ole eläissäni 91 vuoden ikään mennessä nähnyt Kellossa sitruunaperhosta, hän ihmetteli.
Mahtaakohan laji olla harvinainen näillä leveysasteilla? Ja ovatkohan muut seudulla nähneet sitruunaperhosia? Siika-aho mietti ja otti asiassa yhteyttä Rantapohjan toimitukseen.
Hyönteistutkija ja erityisesti perhosten tutkimukseen perehtynyt professori Marko Mutanen Oulun yliopistosta kertoo, että laji on ollut perinteisesti harvinainen Oulun korkeudella ja siitä pohjoiseen. Viime vuosina sitruunaperhosia on kuitenkin havaittu näillä leveysasteilla enemmän kuin koskaan aiemmin – jopa Pohjois-Lappia myöten. Oulusta etelämpänä ja Kainuussa sitruunaperhonen on sen sijaan yleinen näky.
Marko Mutasen mukaan sitruunaperhosen esiintymistä pohjoisemmassa ei rajoita kylmempi ilmasto, vaan ainoastaan sen ravintokasvin, luonnonvaraisen paatsaman puuttuminen. Paatsamaa kasvaa vain harvakseltaan Oulun korkeudella ja siitä pohjoiseen, mikä rajoittaa perhosen levinneisyyttä.
Hän muistaa itse tehneensä sitruunaperhoshavainnon Rovaniemellä jo nuoruusvuosinaan 1980-luvulla innokkaana perhosharrastajana.
Ilmastonmuutos ja leudompien talvien yleistyminen eivät siis ole pääsyynä lajin pohjoistumiseen – sen sijaan ratkaisevaa on paatsaman leviämisen laajuus.
Sen sijaan esimerkiksi eteläisessä Suomessa yleisille kaali- ja naurisperhosille löytyisi ravintoa myös pohjoisempana, mutta pohjoisen lyhyt kesä ei riitä niiden elinkierron eli suvun jatkamisen kannalta.
Mutanen toteaa, että tänä keväänä Kellossa havaitusta sitruunaperhosesta on vaikea sanoa, onko se tällä alueella syntynyt vai viime vuonna muualta sinne vaeltanut.
Uskomatonta mutta totta: jotkut perhoset voivat lentää satoja ja jopa tuhansia kilometrejä, mikä selittää myös sen, miksi harvinaisista ja eksoottisista perhoslajeista tehdään havaintoja yhä useammin. Esimerkiksi viime kesänä Oulussa havaittiin hukkavaellusyökkösiä ja kulkuyökkönen, jotka ovat kaukaisia aroalueiden ja Välimeren seudun perhosia.
Sitruunaperhonen on kevään ensimmäisiä talvihorroksesta herääviä perhosia. Varma kevään merkki on, kun näkee keltaisen sitruunaperhosen. Osmo Siika-aho kohtasi sitruunaperhosen 16. huhtikuuta, kun alueella vietettiin kevään ensimmäisiä lämpimiä päiviä.
Sitruunaperhonen on kirvoittanut myös vanhan kansanuskomuksen, jonka mukaan keltaisen sitruunaperhosen näkeminen ennustaa hyvää kesää.
Sitruunaperhonen kuuluu isokokoisiin päiväperhosiin, joita ovat myös suruvaippa, nokkos‑, neito- ja herukkaperhonen. Niitäkin on jo tänä keväänä havaittu, Marko Mutanen toteaa.
Säiden lämmetessä talvihorroksesta herännyt sitruunaperhonen alkaa etsiä kumppania. Ensimmäiseksi liikkeellä ovat koiraat, jotka ovat kirkkaan sitruunan keltaisia, kun taas naaraat ovat väritykseltään hailakampia.
Naaras laskee munat paatsaman oksalle. Paatsama eli korpipaatsama on pensas tai pieni puu. Munista kuoriutuvat vihreät sitruunaperhosen toukat syövät ravinnokseen vain paatsaman vihreitä lehtiä. Toukka koteloituu ja kehittyy perhoseksi, joka lähtee lentoon kesän aikana. Aikuinen sitruunaperhonen talvehtii kasvien, kuten puolukanvarpujen, lomassa ja keväällä se nauttii ravinnokseen pajujen ja kevätkukkien mettä.
Sitruunaperhosen elinikä on vajaan vuoden tai vuoden – tämä on pitkä aika perhoselle, sillä monet lajit elävät vain muutamia päiviä tai viikkoja.
Nykyään perhosten ja muiden lajien tunnistaminen on helpottunut verkossa toimivien lajitietokantojen sekä sosiaalisen median ryhmien ansiosta. Tämä ei ainoastaan lisää tutkijoiden käytettävissä olevaa tietoa, vaan on myös lisännyt maallikoiden ja harrastajien kiinnostusta tehdä havaintoja ja tunnistaa lajeja.
Suomen Lajitietokeskus, jonka yhteistyökumppaneihin kuuluu myös Oulun yliopisto, kokoaa ja yhdistää suomalaisen lajitiedon avoimeksi ja yhtenäiseksi kokonaisuudeksi laji.fi-sivustolle. Sivustolla voi tutustua eri lajeihin ja niiden esiintymiseen, selata havaintoja suomalaisista lajitietokannoista sekä pitää kirjaa omista luontohavainnoista.
Kesän hyttystilanteen ennustaminen on vielä arpapeliä
Millaiseksi tuleva hyttyskesä muodostuu, on vielä vaikea arvioida. Tutkija Marko Mutanen ei lähde mielellään ennustajaksi, sillä tässä vaiheessa annetut arviot olisivat hatusta heitettyjä.

Määrää ei vielä tiedetä, mutta kyllä ne sieltä ilmaantuvat. Arkistokuva: Jarno Keskinen
– Vaikka talven vähäinen lumimäärä voisi viitata pienempään hyttyskannan kehittymiseen, kevään sääolosuhteet ja sateet vaikuttavat ratkaisevasti siihen, kuinka paljon sääskiä, mäkäräisiä ja muita hyttysiä kesällä esiintyy, Mutanen toteaa.
Ennustettavuus kuitenkin paranee, kun tietoa kertyy lisää laajasta EU:n rahoittamasta hyönteistutkimuksesta, jossa Oulun yliopistokin on mukana.
Tutkimuksessa selvitetään muun muassa hyttysten esiintymistä ja levinneisyyttä erilaisissa olosuhteissa. Tutkimukseen liittyen Pohjois-Suomeen ja Kainuuseen sijoitetaan esimerkiksi hyttysansoja laajalle alueelle.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.