Siikaputaan asukasyhdistyksen kolmivuotinen hanke Siikaputaan tulvauoman kunnostamisesta valmistui kesäkuun alussa. Hankkeen vaihteita summattiin asukasyhdistyksen vuosikokouksessa viime torstaina. Koronatilanteen takia uoman kunniaksi suunniteltu kyläjuhla siirtyy ensi kesälle. Työ Kiiminkijokisuiston parantamiseksi ei pääty, vaan toimia uoman parantamiseksi jatkon osalta Sankoniemessä on tarkoitus jatkaa.
Siikaputaan kunnostushanke on vaatinut asukkailta yhteishenkeä ja myös taloudellista panostusta. Tulokset ovat nähtävissä, vesi virtaa ja kalojen nousu uomaan on alkanut.
– Ahven, särki, hauki ja lahna ovat päässeet kynnysten yli kutemispuuhiin ja siistitty uoman varsi on lisännyt entisestään alueen virkistyskäyttöä, kertoi projektista vastannut asukasyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Haapakangas.
– On ollut hyvä yhteen hiileen puhaltamisen henki ja tekemisen meininki, kiitteli Haapakangas.
Kunnostettu uoma ja kutusoraikot vaativat kunnossa- ja silmälläpitoa jatkossakin. Asukasyhdistys on nimennyt henkilöt vastaamaan uoman tietystä osuuksista, korjaamaan ja puhdistamaan mahdollisesti syntyviä epäkohtia tai raportoimaan niistä. Asukasyhdistyksen budjettiin varataan rahaa vuosittain uoman ylläpitoon ja kunnostukseen.
Pentti Haapakankaalle annettiin aplodit ison hankkeen vetämisestä. Haapakangas puolestaan kiitti asukkaita ja kaikkia tekijöitä sekä ELY-keskusta hyvästä yhteistyöstä.
– Tämä hanke on verottanut paljon voimia, siksi haluan nyt jättää tehtävät toisille uusiin haasteisiin. Olen toki valmis antamaan neuvoja ja olemaan apuna tarvittaessa, sanoi väistyvä puheenjohtaja, joka on valittu myös Vuoden haukiputaalaiseksi.
Siikaputaan Asukasyhdistys valitsi uuden hallituksen, jonka uutena puheenjohtaja aloittaa Osmo Sarajärvi ja varapuheenjohtajana Jukka Ojala.
Uudet haasteet todellakin odottavat, sillä Kiiminkijokisuisto koetaan niin merkitykselliseksi, että kunnossapitoa tarvitaan jatkossakin. Jatkohankkeena asukasyhdistyksellä on aloittaa mataloituneen Sankoniemen tulvauoman aukaisu. Jarmo Siipola kertoi, että kartoitettavana on missä laajuudessa hanketta voidaan lähteä toteuttamaan. Realistista on, että töihin päästäisiin parin kolmen vuoden kuluessa.
Mataloitumisen ohella voimakas kaislankasvu on Kiiminkijokisuiston pullonkaula. Joella on tehty aiemmin paljonkin kaislojen niittoa ja monenlaisia toimia.
Arvoitus on, mitä rajoitteita suistossa esiintyvät, direktiivein suojellut viherukonkorento ja sahaterälehti merkitsevät Siikaputaan uomahankkeeseen kuuluvalla Keiskanlammella, jota reunoilta leviävä kasvusto umpeuttaa. Näihin kysymyksiin saataneen selvyyttä kun suistoon on luvassa biologin käynti selvittämään tilannetta. Kaupungin suuntaan ollaan myös yhteydessä voidaanko saada apua Keiskanlammen ympäristön siistimiseen.
Kokouksessa todettiin, että luonnonsuojelu on tärkeää, mutta se ei saisi liikaa kahlita suiston parantamishankkeita.
Suurena huolena on Keiskan koulun lakkauttamisuhka. Siikaputaan asukasyhdistys aikoo taistella koulun säilymisen puolesta. Tiedossa on, että oppilasmäärät vähenevät kaikkialla, mutta Keiskan koulun lakkauttamistarve ihmetyttää, koska lähistölle Muurakorpeen kaavoitetaan parhaillaan uutta isoa asuinaluetta. Siikasaaren-Keiskan ‑alue nähdään joka tapauksessa tulevaisuuden asuinalueena, jonka sijainti lähellä keskustaa ja Kiiminkijokea on ihanteellinen. Lisäksi Keiskan koulurakennus on hyvässä kunnossa ja koulutilat toisaalla jo entuudestaan täynnä.
Siikasaarentien liikenne nousi myös puheenaiheeksi. Tiellä ajetaan lujaa ja läpikulkuliikennettäkin on varsin paljon Martinniemen suunnasta. Mietinnässä on, mitä voitaisiin tehdä turvallisuuden parantamiseksi.
Asukasyhdistyksen omistamaa Kaniko-kaislanniittokonetta päätettiin vuokrata jatkossakin. Kiiminkijokisuistokuntoon ry:llä on suunnitelmissa niittää kaislaa heinäkuun alussa.
Kulkuväylästä virkistyskäyttöön
Siikapudas on Kiiminkijoen sivuhaara Kiiminkijoen suualueella Haukiputaalla Siikasaaressa ja Keiskan alueella. Uomalla pitkä ja arvokas perinne ja maisemallisesti suisto on erityinen.
Haukiputaan Siikasaaren saareksi erottanut pudas oli vielä viime vuosisadan alussa kuljetusväylä, jota pitkin Maunun sahan valmis sahatavara uitettiin Asemakylästä Siikasaaren rantaan ja edelleen lastattavaksi laivoihin ja kuljetettavaksi maailmalle. Vielä 1960-luvun alussa Siikapudasta pitkin pystyttiin liikkumaan veneellä.
Noin 2,5 kilometrin mittaisen Siikaputaan tulvauoman aukaisu ja kunnostus toteutettiin useammassa vaiheessa 2018–2020. Ensiksi asennettiin putki virtaaman parantamiseksi Kiiminkijoen Alakosken kohdalta Keiskanlampeen ja siitä Haukiputaan tien alitse. Uomaa on ruopattu ja sen ympäristöä siistitty vaiheittain. Viimeksi tehtiin kalakynnykset ja kutusoraikot Timo Pohjamon suunnitelmien (Eco River) mukaan. Urakoitsijoina ovat toimineet Säävälät Oy:tä, Maanrakennus J Päkkilä Oy ja Konepiltonen Oy.
Hankkeeseen saatiin ELY:ltä avustusta reilut 52 000 euroa ja lisäksi tarvittiin asukasydistyksen noin 17 000 euron osuus talkootöineen, mitä ilman hanke ei olisi toteutunut. Alueen asukkailta kerättiin rahaa hankkeeseen ja osanotto oli hyvä.
Hannu Lihavainen on kuvannut videotaltioinnin Siikaputaan kunnostuksen vaiheista ja se löytyy youtubesta. Koostetta voi ostaa tekijältä myös cd-tallenteena, mikäli sopiva määrä tilauksia saadaan kasaan.
Edellisen kerran uomaa on ruopattu vuonna 2003. Siikaputaan varrella on myös asukasyhdistyksen ylläpitämä laavu ja suunnitelmissa alueelle on virkistysreitti. Siikasaaren alueella on noin 500 taloutta. Asukasyhdistyksessä jäseniä on reilut sata. Yhdistyksen jäsenmaksuksi hyväksyttiin 15 euroa.
Kiiminkijokisuistossa on myös Santtusaaren ja Miehikkään laavut.
Siikaputaan Asukasyhdistys
Puheenjohtaja Osmo Sarajärvi, varapuheenjohtaja Jukka Ojala. Sihteeri Tero Kangas, rahastonhoitaja Markus Kilpeläinen. Tilin- ja toiminnantarkastaja Timo Alatalo.
Siikaputaan asukasyhdistyksen hallitus 2020, suluissa varajäsenet:
Jukka Ojala, (Kaisa Kovalainen)
Tero Kangas, (Piritta Kangas)
Joni Siipola, (Jarmo Siipola)
Jorma Lämsä, (Timo Halonen)
Tuomo Mällinen, (Lauri Päkkilä)
Mika Manninen, (Markus Kilpeläinen)