Säynäjäahon puutarha täyttää tänä keväänä huikeat 50 vuotta. Alusta alkaen puutarhalla on panostettu kukkien laatuun ja hyvään asiakaspalveluun.
– Kun kasvit kasvatetaan itse siemenistä, taimista ja juurakoista, voimme varmistaa kasvien laadun ja kestävyyden, kiteyttää toisessa sukupolvessa toimiva puutarhayrittäjä Jaana Säynäjäaho, joka on ollut mukana puutarhan toiminnassa pienestä pitäen.
Hänen vanhempansa Tuulikki ja Vesa Säynäjäaho perustivat puutarhan Oulun Herukkaan (Seelantiin) vuonna 1974. Puutarha toimii edelleen samalla paikalla alueella, joka kuului aikoinaan Haukiputaan kuntaan ennen Pateniemen liittämistä Ouluun.
Kukkien kasvattamista Jaana Säynäjäaho luonnehtii elämäntyöksi. Laatu ei synny itsestään, vaan tarvitaan paljon työtä ja ympäripyöreitä työpäiviä. Yrittäjyys vaatii vastuuta, mutta se myös antaa paljon: yrittäjyyden vapautta, työskentelyä hyvässä työyhteisössä ja mieluisassa asiakaspalvelutehtävässä.
Hienoa on nähdä puutarhalla kasvun ihme ja kätten työn tulos. Puutarhalla vieraileville annetaan mielellään hoito-ohjeita, jotta kukat menestyvät myös kotona. Asiakkaita käy jo viidennessä sukupolvessa lähialueelta ja kauempaakin. Myynti tapahtuu suoraan puutarhalta, lisäksi on muutamia pitkäaikaisia yritysasiakkaita.
Jaana Säynäjäaho kertoo, että asiakkaita on opittu tuntemaan niin hyvin, että usein istutusvaiheessa pohditaan, että tätä kukkaa joku tietty asiakas on tottunut ostamaan.Tuleekohan hän tänäkin kesänä?
Laadukkaiden tuotteiden ohella puutarhalla huolellisesti ylläpidetty siisteys, kukkien suorat rivit ja värien harmonia kukkaloiston esillepanossa ovat aina olleet Säynäjäahon puutarhalla asioivien ihastuksen kohteena. Nämä elementit tuovat iloa ja ovat kunnia-asia myös puutarhan työntekijöille. Eri työvaiheet vaativat jämptiyttä.
– Perusta järjestykselle luodaan jo suunnittelu- ja istutusvaiheeessa, kuvailee puutarhuri Anu Niemelä, joka vastaa Jaanan kanssa viljelystä sekä huolehtii myös markkinoinnista.
Käden jäljen ja työn tulosten näkeminen kasvien kasvattamisessa ihastuttaa Anu Niemelääkin.
– Kasvi on kuin oma lapsi, jonka varttumista on hienoa seurata.
Niemelä aloitti kokoaikaisena puutarhurina Säynäjäaholla vuonna 2003 jättäen sairaanhoitajan työnsä. Samana vuonna Tuulikki ja Vesa Säynäjäaho jäivät eläkkeelle Jaanan ottaessa kokonaan vastuun puutarhasta yksinyrittäjänä. Sukupolvenvaihdosta oli alettu toteuttaa jo aiemmin.
Puutarhan 50 vuodesta Jaana Säynäjäaho haluaa antaa suuret kiitokset uskollisille asiakkaille, joita käy lähiseudun ohella myös kauempaa. Kiitokset kuuluvat myös työntekijöille. Puutarha-alan opiskelijoita on ollut työharjoitteluissa jo 30 vuoden ajan. Puutarha on tarjonnut lukuisille nuorille myös ensimmäisen työpaikan. Kunnia-asiana on aina perehdyttää työntekijät huolellisesti eri tehtäviin. Tänä kesänä puutarhalla on seitsemän työntekijää.
Kasvilajeja puutarhalta löytyy yli 200 erilaista.Tänäkin kesänä tarjolla on tuttujen kukkien ohella uusia lajeja ja värikirjoa. Valkoinen on hieman väistynyt, nyt muotivärejä ovat oranssi ja hempeät eri persikan sävyt. Puutarhalla kasvatetaan myös hyötykasveja kuten tomaattia, kurkkua, paprikaa ja mansikkaa, joita on saatavilla myös amppeleissa.
Korona-aikana puutarhainnostus lähti nousuun, sillä ihmiset halusivat panostaa pihoihin ja parvekkeisiin. Vuonna 2020 oli Säynäjäahon puutarhalla kaikkien aikojen nopein myyntikausi, sillä kukat loppuivat jo 7.6., kun tavallisesti sesonki jatkuu kesäkuun lopulle.
Tänä keväänäkin puutarha avattiin toukokuun alussa kuten on tehty kolmena vuosikymmenenä. Asiakkaille puutarha näyttäytyy vain myyntisesonkina, mutta työtä puutarhalla riittää tiiviisti ympäri vuoden. Kauden päätyttyä kirjataan ylös asiakkaiden toiveita tulevalle kasvukaudelle. Lepan puutarhanäyttelyssä tutustutaan uutuuksiin, tuottajien valikoimiin. Elo-syyskuussa tilataan seuraavan kevään taimet, siemenet, juurakot, ruukut, tarvikkeet ja kasvumullat. Kasvihuoneet tyhjennetään, puhdistetaan ja aletaan remontoimaan tarvittavia paikkoja. Talvella kerätään pahvilaatikoita kaupoista kuljetuksiin asiakkaille.
Mullat tulevat puutarhalle suursäkeissä, joista ne työstetään ja lapioidaan kasvualustoihin. Saapuvat taimet tarkistetaan. Istuttamista on viikolta 6 viikolle 20 asti. Kasveja kasvatetaan kolmessa kasvihuoneessa ja siirretään eri paikkoihin kasvuvaiheiden ja lämmöntarpeen mukaan. Harvennus aloitetaan, kun kasvit eivät mahdu kasvamaan vieri vieressä.
Vuoden kiertoon mahtuu myös lumitöitä, korjaamista, kasvinsuojelua, somistusta, hinnoittelua, työntekijöiden perehdyttämistä, markkinointia, asetelmien tekemistä, kiipeilyä ja kurkottelua.… Puutarhalla mottona on Elastisen sanoin “Hanskat ei tipahda, periks ei anneta”.
Vuosikymmenten varrelle on mahtunut monenlaisia vaiheita, mutta kaikesta on selvitty. Viime aikoina lämmityskustannusten ja tarvikkeiden hintojen nousu tuo toiminnalle haasteita. Oman jännityksensä tarjoilee sää. Tänä vuonna kevät oli kaksi viikkoa myöhässä ja kylmää oli pitkään. Vastaavaa kevättä Jaana Säynäjäaho ei muista kokeneensa uransa aikana. Ilma alkoi onneksi lämmetä ja kukat saavat myös niille elintärkeää luonnon auringonvaloa.
Mikään ei puutarhalla jää sattuman varaan, sillä kasvukauden havainnot on tarkasti kirjattu muistiin vuosikymmenten ajan, jotta niitä voidaan hyödyntää kasvatuksessa. Kasveja pidetään koko ajan silmällä ja huolehditaan kastelusta eri lajien tarpeen mukaan. Kastelu tapahtuu täysin käsityönä, kuten myös istutukset.
Puutarhalla valmistaudutaan hyvillä mielin kukkaloisteessa puutarhan 50-vuotispäivään, jota vietetään lauantaina 18.5. Luvassa on ohjelmaa ja kakkukahvit 300 kävijälle.
Kuvassa Tuulikki ja Vesa Säynäjäaho ensimmäisen kasvihuoneen edustalla vuonna 1974.
Kaikki alkoi tomaateista, orvokeista ja äitienpäiväruusuista
Tuulikki ja Vesa Säynäjäahoa yhdisti nuoruudesta saakka kiinnostus puutarhanhoitoon. Vesa päätyi metallimieheksi ja Tuulikki perusti oman kampaamon. Pienimuotoista puutarhaviljelyä aloitettiin kotona tomaatin kasvatuksella. Suunnan muutti perheen kuopus Jaana, jolle ei löytynyt hoitopaikkaa. Tuulikki jäi kotiin ja intoutui lapsenhoidon ohella kasvattamaan orvokkeja, petunioita ja kaaleja Vesan kasvattaessa tomaatteja oman työnsä ohella. Osa tuotoksista myytiin ja saadut rahat käytettiin uuden kasvun luomiseen.
Ensimmäisen kasvihuoneensa Säynäjäahot pystyttivät 1974 nykyiselle paikalle Herukkaan. Usko omaan tekemiseen oli vahva. Tuulikki luopui kampaamostaan, työnsi sormensa kokonaan multaan ja alkoi kasvattaa kukkia työkseen.
Jo seuraavana vuonna puutarhalle tilattiin tuhat ruusujuurakkoa ja kasvatettiin ensimmäiset äitienpäiväruusut. Taimitoimittaja oli ihmetellyt vasta-alkajan tilaamaa suurta määrää. Kasvatus onnistui erinomaisesti. Tuolloin oli vain yksi ruusulajike Morsdag. Siitä lähtien äitienpäiväruusuja on kasvatettu joka vuosi. Lajikirjo on laajentunut huimasti.
Jaana sananmukaisesti kasvoi puutarhalla ja oli apuna monissa töissä. Hän kasvatti jo pienenä ensimmäiset omat orvokit ja myi ne kummitädilleen. Puutarhaa hän mainosti liimaamalla tarroja tienvarren postilaatikoihin.
Vesa ryhtyi kokopäiväiseksi puutarhuriksi 1979. Seuraavina vuosikymmeninä rakennettiin lämpökeskus, uusi myymälä ja kasvihuoneita. Puutarhan leikkokukka- ja ruukkukasvimyymälä oli avoinna ympäri vuoden yli 30 vuoden ajan. Omassa viljelyssä oli leikkokukkia, ja lisäksi tehtiin sidontatöitä. Myynnissä oli kesäkukkien ohella myös puita, pensaita, perennoja ja joulukukkia. Kaksi vuosikymmentä sitten tehty päätös keskittymisestä vain kesäkukkatuotantoon on osoittautunut viisaaksi ratkaisuksi.
Jaanasta tuli osayrittäjä puutarhalle vanhempiensa kanssa vuonna 1988 ja pääosakas 1995. Sukupolvenvaihdos tehtiin 2003, jolloin vanhemmat jäivät eläkkeelle. Kasvihuoneiden pinta-ala on nykyisellään noin 1500 m², ja tontin rakennusoikeus on täynnä.
– Laajentamiselle ei ole koettu tarvettakaan, sillä kasvien laatu on määrää tärkeämpi, Jaana Säynäjäaho toteaa.
Vesa Säynäjäaho ehti nauttia oman pihan hoidosta eläkkeellä kymmenen vuotta ennen kuolemaansa 2015. Piha voitti myös kaksi kertaa Oulun kaupungin pihakilpailun palkintoja. Tuulikki Säynäjäaho asuu lähellä puutarhaa ja odottaa innolla puutarhan 50-vuotispäivää lauantaita.
– Toiveenamme on, että myös entisiä työntekijöitä vuosikymmenten varrelta piipahtaisi paikalla, Jaana Säynäjäaho vinkkaa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.