San­ta­hol­mal­la har­vi­nai­set kah­det 100-vuotisjuhlat

100 vuotta täyttäneet Eeva Kauranta ja Veijo Kesäläinen asuvat Santaholmalla Esperin hoivakodissa, jossa talon väki ja läheiset kokoontuivat juhlistamaan merkkipäivää kakkukahvien ja musiikkiesitysten merkeissä tiistaina. Molemmat päivänsankarit ovat tyytyväisiä ja viihtyvät Esperissä. Kuva: Auli Haapala100 vuotta täyttäneet Eeva Kauranta ja Veijo Kesäläinen asuvat Santaholmalla Esperin hoivakodissa, jossa talon väki ja läheiset kokoontuivat juhlistamaan merkkipäivää kakkukahvien ja musiikkiesitysten merkeissä tiistaina. Molemmat päivänsankarit ovat tyytyväisiä ja viihtyvät Esperissä. Kuva: Auli Haapala

San­ta­hol­mal­la Hau­ki­pu­taal­la vie­tet­tiin har­vi­nais­ta juh­laa, kun Espe­rin hoi­va­ko­dis­sa vie­tet­tiin kak­sia 100-vuo­tis­syn­ty­mä­päi­viä. Eeva Kau­ran­ta ja Vei­jo Kesä­läi­nen ovat kum­pi­kin saa­vut­ta­neet kun­nioi­tet­ta­van sadan vuo­den iän, ja sen kun­niak­si hoi­va­ko­din väki ja syn­ty­mä­päi­vä­san­ka­rei­den lähei­siä kokoon­tui yhtei­seen läm­min­hen­ki­seen juhlahetkeen.

Yksi­kön­pääl­lik­kö Juha­ni Luo­ma­la ker­toi, että aiem­min Espe­ris­sä San­ta­hol­mal­la ei ole vie­tet­ty 100-vuo­tis­syn­ty­mä­päi­viä, mut­ta nyt saa­tiin viet­tää tupla­synt­tä­rei­tä – 200-vuotisjuhlia!

– Olet­te elä­neet pit­kän ja vai­he­rik­kaan elä­män ja koke­neet Suo­men molem­mat sodat, jäl­leen­ra­ken­nuk­sen ajan ja sota­kor­vaus­ten mak­sun. Meil­lä nuo­rem­mil­la on pal­jon opit­ta­vaa teil­tä, nöy­ryyt­tä ja aut­ta­mi­sen hen­keä – kave­ria ei jäte­tä, Luo­ma­la tote­si onnittelupuheessaan.

Juh­lan kun­niak­si Suo­men lip­pu oli nos­tet­tu sal­koon ja juh­las­sa kuul­tiin myös nuor­ten musiik­kie­si­tyk­siä. Sä kas­voit nei­to kau­noi­nen, Kar­ja­lan kun­nail­la ja muut tutut säve­let her­kis­ti­vät kuu­li­jat ja toi­vat mie­leen rak­kai­ta muistoja.

Nuorten musiikkiesitykset herkistivät juhlaväen Esperissä.

Nuor­ten musiik­kie­si­tyk­set her­kis­ti­vät juh­la­väen Esperissä.

Eeva Kau­ran­ta syn­tyi 8. huh­ti­kuu­ta 1925 Pyhän­näl­lä. Elä­män­pol­ku toi hänet Ouluun 1950-luvul­la, kun sydän vei nuo­ren nai­sen elä­män­kump­pa­ni Alek­san­te­rin muka­na uusiin mai­se­miin. Paris­kun­ta aset­tui asu­maan Kii­min­kiin, jos­sa he viet­ti­vät yhtei­sen elä­män­sä. Per­hee­seen syn­tyi kak­si las­ta tyt­tö ja poi­ka. Les­kek­si Eeva jäi vuon­na 2015.

Elä­män­työn­sä Eeva teki sai­raa­la-apu­lai­se­na ensin lää­nin­sai­raa­las­sa ja sit­ten yli­opis­to­sai­raa­las­sa Oulussa.

Hau­ki­pu­taal­le, Espe­rin hoi­va­ko­tiin, Eeva muut­ti elo­kuus­sa 2023. Tytär Mar­ja Kau­ran­ta ker­too, että äiti on ollut erit­täin tyy­ty­väi­nen nykyi­seen asu­mi­seen­sa Espe­ris­sä – kuten myös aiem­min saa­maan­sa koti­pal­ve­luun Kii­min­gis­sä asues­saan omas­sa kodis­saan ennen muut­toa hoivakotiin.

Läheis­ten mukaan Eeva Kau­ran­ta on luon­teel­taan ystä­väl­li­nen, elä­män­myön­tei­nen ja posi­tii­vi­nen ihmi­nen. Hän on aina ollut into­hi­moi­nen luki­ja – kir­jat ovat kul­ke­neet muka­na läpi elämän.

Tytär Mar­ja ker­too, että äiti on aina ollut vaa­ti­ma­ton ihmi­nen, joka on aset­ta­nut aina toi­set itsen­sä edel­le. Nyt myö­hem­mäl­lä iäl­lä Eevan elä­mään on tul­lut mukaan muis­ti­sai­raus, mut­ta sii­tä huo­li­mat­ta hän tun­nis­taa yhä kaik­ki lähei­sen­sä ja jak­saa kes­kus­tel­la asiois­ta – lem­peä elä­mä­na­sen­ne ja kiin­nos­tus toi­siin ihmi­siin ovat säi­ly­neet mukana.

Lap­sis­ta Mar­ja asuu lähis­töl­lä, joten käyn­nit Espe­ris­sä suju­vat vai­vat­to­mas­ti. Poi­ka Kari puo­les­taan asuu vaki­tui­ses­ti Rodoksella.

Eevan 100-vuo­tis­päi­vää juh­lis­tet­tiin per­heen kes­ken Espe­ris­sä sun­nun­tai­na, jol­loin saa­tiin sukua kool­le. Juh­laan osal­lis­tui myös lap­sen­lap­sia kol­man­nes­sa pol­ves­sa, sekä Eeval­le eri­tyi­sen tär­keä 93-vuo­tias sis­ko Lyy­li.

Vei­jo Kesä­läi­nen syn­tyi 5. huh­ti­kuu­ta Kuo­le­man­jär­vel­lä ja viet­ti lap­suu­ten­sa Som­meel­la, Vii­pu­rin lähel­lä. Per­he muut­ti van­gin­var­ti­ja­na työs­ken­nel­leen isän työn peräs­sä Huit­ti­siin jou­lu­kuus­sa 1939, kun Vei­jo oli 14-vuo­tias. Jat­ko­so­dan aika­na per­he siir­tyi takai­sin Vii­pu­riin, sil­lä hei­dän kotin­sa Som­meel­la oli pol­tet­tu tal­vi­so­dan aikana.

Vei­jo sai kut­sun kut­sun­toi­hin 17-vuo­ti­aa­na, ja kou­lu­tuk­sen jäl­keen kevät­tal­vel­la 1944 hänet mää­rät­tiin mui­den muka­na rin­ta­mal­le. Sama­na kevää­nä hän menet­ti äitin­sä, joka kuo­li vain 42-vuotiaana.

Hei­nä­kuus­sa 1944, vihol­li­sen hyök­käyk­ses­sä, Vil­ho haa­voit­tui olka­pää­hän. Leik­kauk­sen ja toi­pu­mi­sen jäl­keen hän pää­si palaa­maan omaan yksik­köön­sä ja rintamalle.

Sama­na syk­sy­nä ase­le­von aikaan nuo­rim­pia, vuon­na 1925 syn­ty­nei­tä mie­hiä siir­ret­tiin aluk­si junal­la Kel­loon ja edel­leen Tor­nioon ja Rova­nie­mel­le. Vei­jon yksi­kön mie­hiä sijoi­tet­tiin Rova­nie­mel­le huol­to­teh­tä­viin elintarvike‑, polt­toai­ne- ja vaa­te­va­ras­toon. Rova­nie­mi oli tuol­loin jo pol­tet­tu. Ikä­luo­kan varus­mies­pal­ve­luai­ka jat­kui vuo­den 1945 hei­nä­kuun lop­puun asti.

Vei­jo aloit­ti työn­teon ohel­la ilta­lu­kion Hel­sin­gis­sä ja opis­ke­lun met­sä­tie­teel­li­ses­sä tie­de­kun­nas­sa. Vuon­na 1953 hän val­mis­tui met­sän­hoi­ta­jak­si työs­ken­nel­len Kajaa­nis­sa, Hel­sin­gis­sä ja Kemi­jär­vel­lä. Puo­li­son­sa Tytin kans­sa he sai­vat kak­si las­ta, tyt­tä­ren ja pojan. Eläk­keel­le Vei­jo jäi 65-vuo­ti­aa­na Kemi­jär­vel­lä Koil­lis-Suo­men pii­ri­met­sä­lau­ta­kun­nan pää­met­sä­hoi­ta­jan viras­ta 1990.

Les­kek­si Vei­jo jäi vuon­na 1998, ja muut­ti Kajaa­niin toi­mien siel­lä muun muas­sa Kajaa­nin sota­ve­te­raa­nien puheenjohtajana.

Oulus­sa ja Hau­ki­pu­taal­la asu­vat lap­set, Timo Kesä­läi­nen ja Tii­na Kont­sas kan­nus­ti­vat 90 vuot­ta täyt­tä­nyt­tä isään­sä muut­ta­maan lähem­mäk­si per­hei­tään Ouluun, mis­sä Vei­jo Kesä­läi­nen asui ja osal­lis­tui aktii­vi­ses­ti sota­ve­te­raa­nien ja muu­hun yhtei­söl­li­seen toi­min­taan. Kun omil­laan asu­mi­nen ei enää luon­nis­tu­nut, uudek­si kodik­si valit­tiin rei­lu vuo­si sit­ten Espe­rin hoi­va­ko­ti San­ta­hol­mal­la. Paik­kaan ollaan oltu hyvin tyytyväisiä.

Läheis­ten mukaan Vei­jo Kesä­läi­sen fyy­si­nen, sosi­aa­li­nen ja hen­ki­nen kun­to sekä vireys ovat säi­ly­neet hyvä­nä hänen valoi­san luon­teen­sa, posi­tii­vi­sen elä­mä­na­sen­teen­sa, työn­sä ja lii­kun­nal­lis­ten har­ras­tus­ten­sa ansios­ta aina myö­häi­seen ikään saak­ka. Aikoi­naan yksi hänen mie­li­har­ras­tuk­sis­taan oli suun­nis­tus. Nykyi­sin puhe­ky­ky on hei­ken­ty­nyt aiem­min koe­tun aivoin­fark­tin seu­rauk­se­na, mut­ta se ei ole estä­nyt Vei­joa pysy­mäs­tä elämänmyönteisenä.

Maa­lis­kuus­sa Vei­jo Kesä­läi­nen osal­lis­tui poi­kan­sa, puo­lus­tus­voi­mis­sa­kin työs­ken­nel­leen Timon kans­sa Oulus­sa jär­jes­tet­tyyn sota­ve­te­raa­nien juh­laan. Lau­an­tai­na per­heen ja lähi­pii­rin kes­ken Nyy­man­nis­sa vie­te­tys­sä syn­ty­mä­päi­vä­juh­las­sa päi­vän­san­ka­ria muis­tet­tiin myös sota­ve­te­raa­ni­työs­tä. Päi­vä alkoi juh­lal­li­ses­ti lipunnostolla.

Poh­jois-Poh­jan­maal­la on noin 140 vete­raa­nia, mie­hiä, nai­sia sekä sotain­va­li­de­ja. Nuo­rim­mat sodas­sa olleet ovat nyt satavuotiaita.

Kak­ku­kah­vit mais­tui­vat päivänsankareille.