Iiläisen kuvataiteilijan Sanna Koiviston suunnittelema Sahatyölle-muistomerkki kuljetettiin Iin Konepajalta Martinniemeen viime torstaiaamuna ja pystytettiin paikoilleen betonijalustalle. Muistomerkki sijaitsee Martiniementien ja Kurtintien risteyksessä. Muistomerkki on nyt valmiina paikoillaan huomenna keskiviikkona pidettävää julkistamistilaisuus varten ja on siten ehtinyt olla jo tovin kyläläisten makusteltavana.
– Ainahan se palaute jännittää kovasti, mitä mieltä teoksesta ollaan, summasi tunnelmia pystytystä seuraamaan tullut Koivisto, joka tunnetaan arvostettuna ja monipuolisena taiteilijana sekä lukuisista julkisista monumenteistaan ja ympäristötaideteoksistaan.
Muistomerkki sai nimekseen ytimekkäästi “Sahatyölle”, sillä se kunnioittaa Martinniemen ja muiden Haukiputaan alueen sahoilla työskennelleiden ihmisten tekemää arvokasta ja raskasta työtä ja merkittävää puuteollisuuden kulttuuriperintöä. Teoksessa kuvataan puun matkaa sahalle ja työvaiheita laivaamiseen asti. Teosta suunnitellessaan taiteilija tutki myös paljon sahoihin liittyvää historiaa ja luki artikkeleita päästäkseen perehtymään syvemmälle aiheeseen.
Seitsemän metrin korkuinen muistomerkki on leikattu teräslevyistä Iin Konepajalla Sanna Koiviston tekemien suunnitelmien, laskelmien ja sabluunoiden mukaan. Muistomerkistä erottuu konkreettisia hahmoja.Teräksen pinta on ruskeahko ja se saa patinoitua ajan saatossa, kuvaili Koivisto.
Hän tuli seuraamaan patsaan pystytystä yhdessä Iin Konepajan väen kanssa.
– Olen todella tyytyväinen jo pitkään tekemäämme yhteistyöhön konepajan kanssa, kiitteli Koivisto.
Työstä Iin Konepajalla vastannut Marko Yli-Tokola oli hänkin mukana muiden konepajalaisten kanssa pystytystä betoniselle alustalle.
Muistomerkkityö oli hänestä mielenkiintoinen ja tietyllä tapaa erilainen kuin monet muut konepajatyöt, mutta taidetyöt eivät sinänsä ole kuitenkaan mitään uutta. Yli-Tokola on työstänyt muun muassa eduskuntatalon edessä olevan näyttävän Reijo Hukkasen Laulupuut-veistoksen, jonka paino on 52 tonnia. Martinniemen sahamuistomerkki painaa reilut tuhat kiloa.
Paikalla oli torstaiaamuna myös Oulun Infran työntekijöitä, sahamuistomerkistä aloitteen vuonna 2017 tehnyt Hannu Liljamo Haukiputaan kirkonkylän asukasyhdistyksestä sekä sahojen historiaan perehtynyt Kari Holma, joka oli mukana myös Pateniemi-seuran muistomerkkihankkeessa Pateniemen raitille. Martinniemeläinen Pirjo Sohlo seurasi hänkin jännittyneenä, miltä valmis teos näyttää omalla paikallaan.
– Valaistuksen saaminen muistomerkille on tärkeää, sanoi Sohlo.
Enemmän yleisöä on varmastikin tulossa paikalle muistomerkin julkistamispäivänä huomenna keskiviikkona kello 13.
Muistomerkin paikan tasaamisesta ja betonialustan tekemisestä vastasi Oulun Infra, jonka työntekijät huolehtivat jatkossa paikan siistimisestä edustavammaksi ja valaistuksen laittamisesta paikoilleen ensi keväänä maan ollessa sula.
– Nyt tänä talvena näitä toimia ei pystytä enää tekemään, kertoi puistorakennuspuutarhuri Tomi Supperi. Muistomerkin ympäristön suunnittelu on myös Infran vastuulla. Vastaavanlainen työ oli viimeksi Pateniemessä.
Alunperin sahamuistomerkkiä kaavailtiin seurakuntatalon vireiseen puistikkoon, mutta myöhemmin katseltiin myös vaihtoehtoisia paikkoja, sillä puistikon kuntoonsaattaminen olisi maastotöiden osalta ollut haasteellisempi ja varmasti kalliimpikin ratkaisu. Mukana katselmuksessa oli taitelijan ja paikallisten toimijoiden kanssa myös kulttuuriperintötyön johtaja ja nykyisin kaupungin museo- ja tiedekeskuksen vt. johtaja Pasi Kovalainen.
Jatkossa toiveena on, että Sahatyölle-muistomerkin yhteyteen saadaan infotaulu kertomaan sahojen historiasta.
Muistomerkkihanke sai alkunsa ja pontta pettymyksestä, kun Martinniemen ja Santaholman sahojen piiput purettiin viime vuosikymmenen lopulla. Haukiputaalle haluttiin pysyvä muisto ja maamerkki arvokkaasta sahaperinteestä. Voimakkaimmin muistomerkin sijoituspaikaksi kannatettiin Martinniemeä, kertoo Hannu Liljamo.