Pateniemi-Seuran kolmas sahaseminaari 16.11. Kuivasojan koululla sai hyvän vastaanoton. Jälkikäteenkin tuli harvinaisia kiitoksia. Seminaaria oli uudistettu siten, että esitelmien yhteydessä oli sopivasti myös musiikkia.
Paikalle oli kutsuttu ja tullutkin entisiä Pateniemen sahalla ja Oulu Oy:n tehtailla työskennelleitä. Seminaarin teemana oli toimintaa Oulu Osakeyhtiön aikana. Avauspuheenvuorossaan seuran puheenjohtaja Seppo Barck kertoi seuran viimeaikaisesta ja tulevasta toiminnasta. Seura järjesti mm. syyskuussa näyttelyn Hakkeita lehden kansista Haukiputaan kirjastossa. Martinniemen kulttuuripolulle, Maakisen Martinniemen aikaan, pystytetty valokuvanäyttely oli esillä koko kesän syyskuuhun saakka. Vähän oli jännittänyt, kuinka muovikalvoilla päällystetyt historiikkikuvat olivat tuulessa ja tuiverruksessa säilyneet. Mutta hyvinhän ne olivat kestäneet. Yhteisöllistä toimintaa on tiedossa, kun seura järjestää yhdessä Pateniemen eläkeläisten kanssa kaikille avoimen joulujuhlan joulukuun puolessa välissä.
Musiikkiesityksistä vastasi tällä kertaa Jukka Takalo, joka kahteenkin otteeseen esitti Jokivarren lauluja. Varsinkin vanhempi väki oli ällistyksissään, kuinka taustavideolla pyörineet I.K. Inhan sata vuotta vanhat valokuvat alkoivat elämään: joki virtaamaan ja tervaveneet soutajineen kulkemaan kosken kuohuissa. Kaikkea sitä tekoälyllä saadaankin aikaan, ihmeteltiin.
Seminaariesitelmistä vastasivat seuran puheenjohtaja Seppo Barck, seuran sihteeri Kari Holma ja useilla Oulu Oy:n tehtailla työskennellyt Juhani Myllylä. Kari Holma kertoi Pateniemen sahan toiminnasta Oulu Oy:n aikana sekä Oulu Oy:n toiminnan vaiheista. Veitsiluoto Oy ja Kajaaniyhtiö perustivat Oulu Oy:n 21.12.1935. Sahaustoiminta tuli mukaan Pateniemen sahan kautta. Sulfaattitehtaan rakentaminen aloitettiin 1936 ja sellutehdas käynnistettiin vuonna 1937. Mainittakoon, että Pohjois-Suomen ensimmäinen sellutehdas oli valmistunut Kajaaniyhtiölle vuonna 1910.
Oulu Oy:n aikana toiminta oli erittäin vilkasta. Pateniemessä aloitettiin puutalotuotanto vuonna 1940 ja se loppui tehtaan paloon 21.8.1954. Oulu Oy osti Osakeyhtiö Puuseppä Oy:n Oulussa vuonna 1951 ja Hyrynsalmen sahan vuonna 1955. Lastulevytehdas käynnistettiin vuonna 1970 ja se toimi vuoteen 1981. Hyrynsalmen sahan toiminta loppui 1982 ja Puuseppä Oy suljettiin 1993. Oulu Oy sulautettiin Veitsiluoto Oy:hyn v. 1986. Sahaus Pateniemessä loppui 1990. Vuonna 1995 Veitsiluoto Oy ja Enso Gutzeit Oy yhdistyivät Enso Oyj:ksi. Nykyinen Stora Enso syntyi, kun Enso Oyj ja Stora Ab yhdistyivät vuonna 1998.
Pateniemen sahaa uudistettiin viimeiseen saakka. Sahalla oli mm. otettu käyttöön Suomen ensimmäinen pituuslajittelu- ja paketointilaitos vuonna 1964. Pateniemi oli paketoinnin uranuurtaja koko Euroopassa.
Paketoinnissa puutavara lajiteltiin pituuden mukaan ja paketoitiin nipuiksi. Näin voitiin laivat lastata tiiviisti. Vuoden 1972 kehitysohjelma, johon kuuluivat kuorimo, tukkien lajittelu, kuivaamo, varasto ja vuonna 1954 valmistuneen lastaussataman syventäminen, valmistui vuonna 1975. Vuosien 1978–1980 uudistusohjelma, kattilalaitos, kuivaamon laajennus ja höyläämö, valmistui vuonna 1980.
Sahan siirtoa Pateniemestä Ouluun, Oulu Oy:n alueelle, suunniteltiin useaan otteeseen, mutta päädyttiin siihen, että sahan kehittäminen Pateniemessä, oli edullisin ratkaisu. Pateniemen sahan toiminnan lopettamisesta oli keskusteltu yhtiön hallituksessa jo vuonna 1985. Silloisen toimitusjohtajan, Rauno Hakkilan, esitys oli, että sahaus voidaan keskeyttää juhannukseen 1986 mennessä. Keskeytystä perusteltiin alan erittäin voimakkaasti heikenneellä tilanteella. Kaikki henkilöstöryhmät vastustivat lakkauttamista ja kiistivät laskelmat pintapuolisina. Toimintaa jatkettiin siis vielä vuoteen 1990 saakka.
Seppo Barckin esittelyn yhteydessä Hakkeita-lehden näyttelystä, tuli uutena asiana esille se, että Hakkeilla oli ollut edeltäjä, Ounastuksia, jota julkaistiin vuosina 1942–1944. Hakkeita julkaistiin vuodesta 1945 vuoteen 1986 ja yhtiön sisäistä tiedotuslehteä vuosina 1976–1986. Kaikki Oulu Oy:n lehdet lakkasivat ilmestymästä Oulu Oy:n sulautuessa Veitsiluoto Oy:hyn v.1986. Näyttelystä on kerrottu tarkemmin Rantapohja-lehdessä 19.9.
Juhani Myllylän esityksessä, ”Minun Oulu Osakeyhtiöni”, saatiin kuulla monia mielenkiintoisia ”tappauksia” ja tilanteita viidellä eri tehtaalla työskennelleen työntekijän näkökulmasta. Juhani kertoi olleensa koukussa Oulu Yhtiöön ja Hakkeisiin noin 74 vuotta. Niinpä hänellä oli myös otteita Hakkeista omilla kommenteillaan täydennettyinä.
Oulu-yhtiöllä hän aloitti vuonna 1961. Hän on työskennellyt lähes kaikilla yhtiön tehtailla; Pateniemen sahan eri osastoilla, hinaajilla, Puusepän tehtaalla, Nuottasaaren tehtaalla, Hyrynsalmen tehtaalla ja Oulux Lastulevytehtaalla.
– Luonnollisesti sitä oltiin jo poikasena töissä sahallakin. Homma ei aivan vaaratontakaan ollut. Kerran pasangin rannalla ollut tukkikasa sortui ja yksi työntekijä jäi tukkikasan alle. Häntä pelastettiin kahdeksan tuntia nostamalla tukki kerrallaan kasasta. Hän selvisi, paikattiin metallilevyillä ja palkattiin sittemmin kuorimolle etumieheksi. Kun hän vuonna 1959 oli lautatarhalla tekemässä tapulien kattoja ja purkamassa niitä, niin hauskana yksityiskohtana hän muistaa, kuinka hänet palkattiin työpäivän päätteeksi hakemaan palkkarahoja, koska hän oli tavallista kovempi hikoilemaan.
Lastulevytehtaalla Myllylä oli vuosina 1969–1973 rakennusvaiheessa ja tehtaan käynnistyttyä vastasi kunnossapidosta ja huollosta. Tätä hän muisteli näin: ”Me rakensimme sinua pari vuotta. Sinä vain halusit syttyä palamaan. Teimme kaikkemme, että synnyttäisit hyvän levyn. Poksautit sen aina halki. Emme sittenkään tehneet kaikkea, kun sinut jouduttiin lopettamaan. Nyt sinusta on vain raamit jäljellä, mutta me muistamme sinut.” Juhanin tarinat saivatkin paikalle tulleet entiset yhtiöläiset ja sahalaiset muistelemaan menneitä vilkkaan keskustelun merkeissä.”
Lähteitä: Nuottasaaresta Wall Streetille, Oulun metsäteollisuus kauppahuoneista Stora Ensoon. Sakari Virtanen 2003; Hakkeet, Oulu Osakeyhtiön perhelehdet, Oulu Yhtiön Sisäiset tiedotuslehdet; Juhani Myllylän arkistot
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.