Saha­se­mi­naa­ri sai hyvän vastaanoton

Juhani Myllylä kertoi olleensa koukussa Oulu Yhtiöön ja Hakkeisiin 74 vuotta. Mielenkiintoisessa ja elämänmakuisessa esitelmässään ”Minun Oulu Osakeyhtiöni” kuultiin tarinoita kaikilta niiltä tehtailta, joissa hän oli työskennellyt. Myös Etelä-Kellon koulun tarinaa valotettiin.Juhani Myllylä kertoi olleensa koukussa Oulu Yhtiöön ja Hakkeisiin 74 vuotta. Mielenkiintoisessa ja elämänmakuisessa esitelmässään ”Minun Oulu Osakeyhtiöni” kuultiin tarinoita kaikilta niiltä tehtailta, joissa hän oli työskennellyt. Myös Etelä-Kellon koulun tarinaa valotettiin.

Pate­nie­mi-Seu­ran kol­mas saha­se­mi­naa­ri 16.11. Kui­va­so­jan kou­lul­la sai hyvän vas­taan­o­ton. Jäl­ki­kä­teen­kin tuli har­vi­nai­sia kii­tok­sia. Semi­naa­ria oli uudis­tet­tu siten, että esi­tel­mien yhtey­des­sä oli sopi­vas­ti myös musiikkia.

Pai­kal­le oli kut­sut­tu ja tul­lut­kin enti­siä Pate­nie­men sahal­la ja Oulu Oy:n teh­tail­la työs­ken­nel­lei­tä. Semi­naa­rin tee­ma­na oli toi­min­taa Oulu Osa­keyh­tiön aika­na. Avaus­pu­heen­vuo­ros­saan seu­ran puheen­joh­ta­ja Sep­po Barck ker­toi seu­ran vii­me­ai­kai­ses­ta ja tule­vas­ta toi­min­nas­ta. Seu­ra jär­jes­ti mm. syys­kuus­sa näyt­te­lyn Hak­kei­ta leh­den kan­sis­ta Hau­ki­pu­taan kir­jas­tos­sa. Mar­tin­nie­men kult­tuu­ri­po­lul­le, Maa­ki­sen Mar­tin­nie­men aikaan, pys­ty­tet­ty valo­ku­va­näyt­te­ly oli esil­lä koko kesän syys­kuu­hun saak­ka. Vähän oli jän­nit­tä­nyt, kuin­ka muo­vi­kal­voil­la pääl­lys­te­tyt his­to­riik­ki­ku­vat oli­vat tuu­les­sa ja tui­ver­ruk­ses­sa säi­ly­neet. Mut­ta hyvin­hän ne oli­vat kes­tä­neet. Yhtei­söl­lis­tä toi­min­taa on tie­dos­sa, kun seu­ra jär­jes­tää yhdes­sä Pate­nie­men elä­ke­läis­ten kans­sa kai­kil­le avoi­men jou­lu­juh­lan jou­lu­kuun puo­les­sa välissä.

Musiik­kie­si­tyk­sis­tä vas­ta­si täl­lä ker­taa Juk­ka Taka­lo, joka kah­teen­kin ottee­seen esit­ti Joki­var­ren lau­lu­ja. Var­sin­kin van­hem­pi väki oli ällis­tyk­sis­sään, kuin­ka taus­ta­vi­deol­la pyö­ri­neet I.K. Inhan sata vuot­ta van­hat valo­ku­vat alkoi­vat elä­mään: joki vir­taa­maan ja ter­va­ve­neet sou­ta­ji­neen kul­ke­maan kos­ken kuo­huis­sa. Kaik­kea sitä teko­ä­lyl­lä saa­daan­kin aikaan, ihmeteltiin.

Semi­naa­rie­si­tel­mis­tä vas­ta­si­vat seu­ran puheen­joh­ta­ja Sep­po Barck, seu­ran sih­tee­ri Kari Hol­ma ja useil­la Oulu Oy:n teh­tail­la työs­ken­nel­lyt Juha­ni Myl­ly­lä. Kari Hol­ma ker­toi Pate­nie­men sahan toi­min­nas­ta Oulu Oy:n aika­na sekä Oulu Oy:n toi­min­nan vai­heis­ta. Veit­si­luo­to Oy ja Kajaa­niyh­tiö perus­ti­vat Oulu Oy:n 21.12.1935. Sahaus­toi­min­ta tuli mukaan Pate­nie­men sahan kaut­ta. Sul­faat­ti­teh­taan raken­ta­mi­nen aloi­tet­tiin 1936 ja sel­lu­teh­das käyn­nis­tet­tiin vuon­na 1937. Mai­nit­ta­koon, että Poh­jois-Suo­men ensim­mäi­nen sel­lu­teh­das oli val­mis­tu­nut Kajaa­niyh­tiöl­le vuon­na 1910.

Oulu Oy:n aika­na toi­min­ta oli erit­täin vil­kas­ta. Pate­nie­mes­sä aloi­tet­tiin puu­ta­lo­tuo­tan­to vuon­na 1940 ja se lop­pui teh­taan paloon 21.8.1954. Oulu Oy osti Osa­keyh­tiö Puusep­pä Oy:n Oulus­sa vuon­na 1951 ja Hyryn­sal­men sahan vuon­na 1955. Las­tu­le­vy­teh­das käyn­nis­tet­tiin vuon­na 1970 ja se toi­mi vuo­teen 1981. Hyryn­sal­men sahan toi­min­ta lop­pui 1982 ja Puusep­pä Oy sul­jet­tiin 1993. Oulu Oy sulau­tet­tiin Veit­si­luo­to Oy:hyn v. 1986. Sahaus Pate­nie­mes­sä lop­pui 1990. Vuon­na 1995 Veit­si­luo­to Oy ja Enso Gutzeit Oy yhdis­tyi­vät Enso Oyj:ksi. Nykyi­nen Sto­ra Enso syn­tyi, kun Enso Oyj ja Sto­ra Ab yhdis­tyi­vät vuon­na 1998.

Pate­nie­men sahaa uudis­tet­tiin vii­mei­seen saak­ka. Sahal­la oli mm. otet­tu käyt­töön Suo­men ensim­mäi­nen pituus­la­jit­te­lu- ja pake­toin­ti­lai­tos vuon­na 1964. Pate­nie­mi oli pake­toin­nin ura­nuur­ta­ja koko Euroopassa.

Pake­toin­nis­sa puu­ta­va­ra laji­tel­tiin pituu­den mukaan ja pake­toi­tiin nipuik­si. Näin voi­tiin lai­vat las­ta­ta tii­viis­ti. Vuo­den 1972 kehi­tys­oh­jel­ma, johon kuu­lui­vat kuo­ri­mo, tuk­kien lajit­te­lu, kui­vaa­mo, varas­to ja vuon­na 1954 val­mis­tu­neen las­taus­sa­ta­man syven­tä­mi­nen, val­mis­tui vuon­na 1975. Vuo­sien 1978–1980 uudis­tus­oh­jel­ma, kat­ti­la­lai­tos, kui­vaa­mon laa­jen­nus ja höy­lää­mö, val­mis­tui vuon­na 1980.

Sahan siir­toa Pate­nie­mes­tä Ouluun, Oulu Oy:n alu­eel­le, suun­ni­tel­tiin use­aan ottee­seen, mut­ta pää­dyt­tiin sii­hen, että sahan kehit­tä­mi­nen Pate­nie­mes­sä, oli edul­li­sin rat­kai­su. Pate­nie­men sahan toi­min­nan lopet­ta­mi­ses­ta oli kes­kus­tel­tu yhtiön hal­li­tuk­ses­sa jo vuon­na 1985. Sil­loi­sen toi­mi­tus­joh­ta­jan, Rau­no Hak­ki­lan, esi­tys oli, että sahaus voi­daan kes­keyt­tää juhan­nuk­seen 1986 men­nes­sä. Kes­key­tys­tä perus­tel­tiin alan erit­täin voi­mak­kaas­ti hei­ken­neel­lä tilan­teel­la. Kaik­ki hen­ki­lös­tö­ryh­mät vas­tus­ti­vat lak­kaut­ta­mis­ta ja kiis­ti­vät las­kel­mat pin­ta­puo­li­si­na. Toi­min­taa jat­ket­tiin siis vie­lä vuo­teen 1990 saakka.

Sep­po Barc­kin esit­te­lyn yhtey­des­sä Hak­kei­ta-leh­den näyt­te­lys­tä, tuli uute­na asia­na esil­le se, että Hak­keil­la oli ollut edel­tä­jä, Ounas­tuk­sia, jota jul­kais­tiin vuo­si­na 1942–1944. Hak­kei­ta jul­kais­tiin vuo­des­ta 1945 vuo­teen 1986 ja yhtiön sisäis­tä tie­do­tus­leh­teä vuo­si­na 1976–1986. Kaik­ki Oulu Oy:n leh­det lak­ka­si­vat ilmes­ty­mäs­tä Oulu Oy:n sulau­tues­sa Veit­si­luo­to Oy:hyn v.1986. Näyt­te­lys­tä on ker­rot­tu tar­kem­min Ran­ta­poh­ja-leh­des­sä 19.9.

Juha­ni Myl­ly­län esi­tyk­ses­sä, ”Minun Oulu Osa­keyh­tiö­ni”, saa­tiin kuul­la monia mie­len­kiin­toi­sia ”tap­pauk­sia” ja tilan­tei­ta vii­del­lä eri teh­taal­la työs­ken­nel­leen työn­te­ki­jän näkö­kul­mas­ta. Juha­ni ker­toi olleen­sa kou­kus­sa Oulu Yhti­öön ja Hak­kei­siin noin 74 vuot­ta. Niin­pä hänel­lä oli myös ottei­ta Hak­keis­ta omil­la kom­men­teil­laan täydennettyinä.

Oulu-yhtiöl­lä hän aloit­ti vuon­na 1961. Hän on työs­ken­nel­lyt lähes kai­kil­la yhtiön teh­tail­la; Pate­nie­men sahan eri osas­toil­la, hinaa­jil­la, Puuse­pän teh­taal­la, Nuot­ta­saa­ren teh­taal­la, Hyryn­sal­men teh­taal­la ja Oulux Lastulevytehtaalla.

– Luon­nol­li­ses­ti sitä oltiin jo poi­ka­se­na töis­sä sahal­la­kin. Hom­ma ei aivan vaa­ra­ton­ta­kaan ollut. Ker­ran pasan­gin ran­nal­la ollut tuk­ki­ka­sa sor­tui ja yksi työn­te­ki­jä jäi tuk­ki­ka­san alle. Hän­tä pelas­tet­tiin kah­dek­san tun­tia nos­ta­mal­la tuk­ki ker­ral­laan kasas­ta. Hän sel­vi­si, pai­kat­tiin metal­li­le­vyil­lä ja pal­kat­tiin sit­tem­min kuo­ri­mol­le etu­mie­hek­si. Kun hän vuon­na 1959 oli lau­ta­tar­hal­la teke­mäs­sä tapu­lien kat­to­ja ja pur­ka­mas­sa nii­tä, niin haus­ka­na yksi­tyis­koh­ta­na hän muis­taa, kuin­ka hänet pal­kat­tiin työ­päi­vän päät­teek­si hake­maan palk­ka­ra­ho­ja, kos­ka hän oli taval­lis­ta kovem­pi hikoilemaan.

Las­tu­le­vy­teh­taal­la Myl­ly­lä oli vuo­si­na 1969–1973 raken­nus­vai­hees­sa ja teh­taan käyn­nis­tyt­tyä vas­ta­si kun­nos­sa­pi­dos­ta ja huol­los­ta. Tätä hän muis­te­li näin: ”Me raken­sim­me sinua pari vuot­ta. Sinä vain halusit syt­tyä pala­maan. Teim­me kaik­kem­me, että syn­nyt­täi­sit hyvän levyn. Pok­sau­tit sen aina hal­ki. Emme sit­ten­kään teh­neet kaik­kea, kun sinut jou­dut­tiin lopet­ta­maan. Nyt sinus­ta on vain raa­mit jäl­jel­lä, mut­ta me muis­tam­me sinut.” Juha­nin tari­nat sai­vat­kin pai­kal­le tul­leet enti­set yhtiö­läi­set ja saha­lai­set muis­te­le­maan men­nei­tä vilk­kaan kes­kus­te­lun merkeissä.”

Läh­tei­tä: Nuot­ta­saa­res­ta Wall Stree­til­le, Oulun met­sä­teol­li­suus kaup­pa­huo­neis­ta Sto­ra Ensoon. Saka­ri Vir­ta­nen 2003; Hak­keet, Oulu Osa­keyh­tiön per­he­leh­det, Oulu Yhtiön Sisäi­set tie­do­tus­leh­det; Juha­ni Myl­ly­län arkistot

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.