“Jokaisessa hyvässä taideteoksessa on jotain tummaa, jotain vaaleaa ja kaikkea siltä väliltä. Aivan kuten hyvässä elämässäkin…”
Näin tuumii Lyyli, haukiputaalaislähtöisen lastenkirjailija-kuvittajan Pipsa Pentin luoma valloittava satuhahmo, joka seikkailee ja latelee oivalluksiaan äskettäin ilmestyneessä satukirjassa Lyyli ja karmea värinkäsitys. Tarinassa sukelletaan värien monenkirjavaan maailmaan ja nähdään niiden merkityksellisyys.
Väreillä on suurempi vaikutus elämässämme kuin arvaammekaan: kun näkee vaaleanpunaista, on rakastunut — näin sanoo ikivanha sanontakin. Joskus voimme nähdä elämän riemunkirjavana, kun taas tylsyys koetaan usein mustana, harmaana ja ruskeana.
“Maailma oli Lyylin mielestä ankean harmaan paikka. Niinpä Lyyli istui usein huoneessaan ja väritti. Väritti päivät pitkät iloisen värikkäitä tyyppejä. Juuri sellaisia, jollainen hän toivoi itsekin olevansa. Mustaan, harmaaseen ja ruskeaan värinappiin Lyyli ei koskenut, sillä tylsää ei saanut olla…Lyylillä oli tosi värikäs mielikuvitus. Ja ihmeellistä kyllä, se puhkesi loistoonsa aina synkän tylsimmällä hetkellä…”
Kekseliäs Lyyli huomaa, että värejä voi käyttää suojautumiseen, pelotteluun, tunteiden ilmaisuun ja houkutteluun. Ja toisin kuin Lyyli ja hänen kanssaan metsässä seikkaileva Tyyppi ovat pelänneet, musta, harmaa ja ruskea eivät sittenkään tee elämästä tylsää.
Lyyli ja karmea värinkäsitys on Pipsa Pentin toinen satukirja, ensimmäinen Lyyli ja hurja Paperi-Hukka ilmestyi 2016. Ensimmäisessä sadussa käsitellään pelkojen voittamista ja toisessa sitä, että vaikeat asiat kannattaa kohdata.
– Meillä jokaisella on omat valoisat ja varjoisat puolemme, oma tyylimme elää, tehdä asioita ja omannäköiset unelmamme. Ja se on hyvä se. Jokainen meistä sekoittuu samasta väripaletista. Mitä värisävyjä elämässämme sekoittelemmekin, on yksilöllistä. Siksi on tärkeää olla tyytyväinen itseensä juuri sellaisena kuin on.
Välillä pitää olla tummaa, harmaata ja hankalaa, jotta voisimme oppia uutta, uskoo Pipsa Pentti. Elämä ei tapahdu ainaisessa päivänpaisteessa. Tummasävyisten asioiden lakaiseminen maton alle voivat kostautua pahana olona ja raskaana mielenä. Aina kannattaa puhua omista ikävistäkin tunteista jollekin, jottei tumma möykky sisällämme kasva liian painavaksi kantaa. Asioiden hyvien puolien huomaamista voi opetella, vaikka se vaatiikin välillä vaivannäköä.
– Itse saan voimaa siitä ajatuksesta, että kaikki menee aina juuri niin kuin pitääkin. Joku päivä huomaamme, että opimme tästäkin jotain tärkeää.
Aiheet omasta elämästä
Pipsa Pentiltä kysytään usein, miten Lyyli-hahmo ja tarinat ovat syntyneet.
– Lyyli muistuttaa minua itseäni myös ulkonäöltään, olen piirtänyt hänelle jopa kasvojeni luomet. Aiheet saan omasta elämästäni. Olen kirjoittanut Lyyli-sadut ymmärtääkseni itseäni ja ajatuksiani. Tunteiden sanallistamista tarvitsevat niin lapset kuin aikuiset. Satujen kautta voi käsitellä vaikeita asioita ja voittaa pelkoja.
Hän itse kokee pelkoa epäonnistumisesta, mutta on lähtenyt rohkeasti kohtaamaan niitä ja toteuttamaan unelmiaan.
– Epäonnistumisen pelkoni ei ole mihinkään kadonnut, mutta olen huomannut, että ehkä juuri nuo heikkouteni ovatkin minun voimavarani.
Hänen mielestään kannattaa tavoitella asioita, jotka kokee tärkeiksi, niin upeita asioita alkaa tapahtua. Satukirjojen kirjoittamisella hän itse toteuttaa unelmaansa ja ollut Runeberg Junior ‑ehdokkaana, tullut valituksi Mikkelin Kuvitustriennaaliin ja päässyt edustamaan suomalaista lastenkirjakuvitusta yhteen maailman suurimmista kuvitusbiennaaleista Bratislavaan. Kirjaansa hän on päässyt esittelemään moniin eri paikkoihin, joissa yleisönä ovat olleet niin lapset, aikuiset, vanhukset kuin työ- ja lapsiarjen kanssa tasapainottelevat uranaisetkin.
Tylsyys on hyvä asia
Siitä miten värit päätyivät toisen satukirjan teemaksi, on oma tarinansa.
Haave toisesta kuvakirjasta oli muhimassa mielessä kun hän piti oppilailleen hieman erilaista väriopin tuntia, jossa pohdittiin miten värit vaikuttavat meihin kaikkiin ja mitä ne symboloivat. Hän huomasi yhtäkkiä, että Lyyli voisi kikkailla toisessa kirjassa väreillä.
– Ideoita alkoi vyöryä päähäni ja aloin nähdä joka puolelta kaikenlaista väreihin liittyvää. Kun huomasin, kuinka paljon ikävissä sanonnoissa käytetään sanoja musta, harmaa ja ruskea, alkoivat sadun väärinymmärretyt “pahikset” muotoutua.
Yksi sadun teemoista “tylsyys on hyvä asia” on hänelle itselleen todella tärkeä.
– Jos lapseni valittaa tylsyydestä, sanon, että hyvä! Tylsyydestä syntyy uusia ideoita, keksintöjä, leikkejä ja omien rajojen rikkomista. Kohtaan työssäni paljon lapsia ja huomaan, että monen heistä on vaikea sietää tylsyyden tunnetta. Jos älypuhelimiin ja tietokonepeleihin tartutaan joka käänteessä, voi tylsyydestä sekä joutenolosta tulla vieras ja hankala seuralainen.
“Kun ei ajattele mustavalkoisesti, saa nähdä kaikki elämän värit.”
Värit merkitsevät Pipsa Pentille itselleen paljon.
– Näen monet asiat kuten kirjaimet väreinä. Numerot, kuukaudet, vuodet ja ajan näen värien lisäksi mielessäni myös tiettyyn kuvioon järjestäytyneinä. Eri asioista kuten nimistä, kertomuksista ja sävelistä muodostuu vahvoja värillisiä mielikuvia silmieni eteen.
– En ole kuitenkaan värikkäästi pukeutuva lastenkirjailija. Jos vaatekaappiini kurkistaa, näkee lähes pelkästään sinistä, tumman vihreää ja mustaa. Värit asustavat pääni sisällä, eivät vaatekaapissani.
Korona-arkea 24/7 ja ikävä Haukiputaalle
Tällä hetkellä Pipsa Pentti elää korona-arkea kotona Helsingissä, mikä tarkoittaa kuutta perheenjäsentä saman katon alla 24/7. Hän tekee opetustyötä etänä, mies tekee omaa työtään, kolme lasta käy koulua etänä ja esikarilainen puuhaa omia juttujaan.
– Haastetta tuo se, ettei minulla ole viittä päätä ja kymmentä kättä. Kaiken tämän yhdistäminen on välillä jännän näköinen soppa. Pyykkivuori näkyy jo naapuriin asti. Iloinen olen siitä, että lapset viihtyvät hyvin keskenään ja keksivät yhdessä mukavia leikkejä. Ilmat ovat olleet hyvät, ettei ole tarvinnut olla öllöttää vain sisätiloissa. Näin eristyksissä tulee kokattua myös hyviä ruokia. Olen aina tykännyt tavallisesta arjesta, se tuntuu tutulta ja turvalliselta. En jaksa syyllistää itseäni siitä, jos välillä en tee yhtään mitään järkevää.
Pipsa Pentti on onnellinen, että iso kirjaurakka on takana, vaikka aivot lyövätkin välillä tyhjää. Kirjaa tehdessä ajatukset ovat koko ajan satumaailmassa, vaikka tavallisessakin maailmassa pitäisi elää.
Aluksi hän harmitteli, että “juuri kun vihdoin sain toisen kirjani väännettyä valmiiksi, tuli tämä korona”, mutta se tunne meni äkkiä ohi.
– Huomasin, että ehkä tämän pitikin mennä juuri näin. Kirjan sanoma sopii juuri tällaisiin aikoihin. Ehkä joku lapsi ja aikuinen saa nyt iloa ja lohtua kirjastani. Suosittelen aina ja erityisesti juuri nyt satujen lukemista ääneen, mikä on loistava keino rauhoittua ja viettää aikaa lasten kanssa. Lapsille lukiessa tulee kuin huomaamatta käsiteltyä heidän mieltään askarruttavia asioita. Satujen lukemisella ei ole myöskään yläikärajaa, sillä jokainen poimii tarinoista itselleen merkityksellisiä asioita.
Haukiputaalla on tärkeä paikka Pipsa Pentin ja hänen perheensä sydämissä, synnyinseudulle on jatkuva ikävä ja siellä käydään mahdollisimman usein. Kivoja vierailupaikkoja on monia.
– Joka kesä haluan ehdottomasti pyöräillä ympäri Haukipudasta, lapsuusmaisemissa Kiviniemessä ja Keiskassa. Pyöräilen joka kerta myös Pohjola-opistolle. Se oli isäni lapsuudenkoti, sillä Martti-pappani oli siellä aikoinaan talonmiehenä ja vietin siellä ihania lapsuuden päiviä. Oli todella surullista huomata Pohjola-opiston rapistuminen.
– Haukipudas on minulle niin rakas paikka, että kävin “20 vuotta sitten kirjoittaneiden” ‑tapaamisessakin kahtena vuonna peräkkäin, jotta pääsin näkemään vanhoja tuttujani. Sain elää Haukiputaalla maailman parhaan lapsuuden ja nuoruuden.
– Vanhin lapsemme on 12-vuotias ja viime kesää hän muistelee vieläkin. Hän sai viettää kolme viikkoa mummon luona Kiviniemessä ja käydä samalla viikon ratsastusleirillä Jussilan ratsutilalla.
Pipsa Pentti
• Syntynyt Haukiputaalla v.1976.
• Kuvataidekasvattaja, taiteen maisteri. Kuvataiteilija, kuvittaja, lastenkirjailija ja opettaja.
• Asuu Helsingissä, perheessä neljä lasta.
• Lyyli ja hurja Paperi-Hukka 2016.
• Lyyli ja karmea värinkäsitys 2020.