Lapset oppivat sadun maailman kautta ymmärtämään asioita ja käyttämään mielikuvitustaan. Sadut, tarinat ja taide yhdistävät, saavat aikaan innostusta ja kehittävät esteettisyyden- ja kauneudentajua. Kaikki tämä yhdistyy Haukiputaan neuvolan sisääntuloaulaan satutaiteilija Petronella Grahnin luomassa taidemaalauksessa.
– Jos voit antaa lapselle vain yhden lahjan, anna hänelle innostusta. Ei koskaan ole liian myöhäistä tavoitella unelmia, niiden ei tarvitse olla tietyn kokoisia ollakseen merkittäviä, riittää, että ne ovat itselle isoja, valaisee Grahn elämänfilosofiaansa kuuden lapsen äitinä, taiteilijana ja Pomenia-satumaailman luojana.
Mielikuvitus ja luovuus kuuluvat kaiken ikäisille ja sille kannattaa antaa tilaa. Petronella Grahn haluaa jakaa hyvää sadun taikaa tekemällä eri puolille Suomea seinämaalauksia julkisiin tiloihin kuten lastensairaaloihin parin vuoden välein. Tällä kertaa hän halusi tehdä taidemaalauksen Oulun seudulla ja paikaksi valikoitui Haukiputaan neuvola, missä tartuttiin oitis tilaisuuteen. Neuvolan aula, entisen vuodeosaston tila, oli tiiliseiniltään autio ja laitosmaisen valkoinen.
– Tämä oli ehdokkaista potentiaalisin eli “kauhein paikka” ja siksi ihanin lähteä toteuttamaan satukirjaa seinälle, toteaa taiteilija.
Nyt neuvolaan tulijat astuvat värikkääseen ja kutsuvaan satumaailmaan, jossa seikkailevat monet satuhahmot ja seinillä kasvavat puut ja kukat. Nimeltään teos on Satumetsä Salainen.
Grahn kertoo tekevänsä seinien taidemaalaukset yhtä huolella ja pikkutarkasti kuin maalaisi taulua, jolloin teos saa eri syvyyksiä ja tasoja. Katsottavaa on kauempaa ja lähempää, myös pienen lapsen korkeudelta.
Haukiputaan neuvolan taideprojektiin Oulun kaupunki osallistui kustantamalla taiteilijalle maalit ja majoituksen.
– Olemme todella iloisia ja kiitollisia tästä taidemaalauksesta, joka ilahduttaa niin neuvolassa kävijöitä kuin henkilökuntaakin. Aiomme hyödyntää tilaa laajemminkin erilaisten tapaamisten ja tilaisuuksien puitteina niin lasten kuin ikäihmistenkin parissa. Ehkä myös lähipäiväkotien väkeä voi vierailla täällä, kunhan koronatilanne paranee, suunnittelee palvelupäällikkö Nina Kinnunen Haukiputaan hyvinvointikeskuksesta.
Hän uskoo, että satumaailma yhdistää asiakkaita ja henkilökuntaa. Satumaailma voi hälventää myös neuvoaan tulevien lasten jännitystä ja madaltaa näin neuvolan kynnystä. Vastaavanlaisia hankkeita viihtyisyyden parantamiseksi kaivattaisiin myös ikäihmisten asumisyksiköihin.
– Ehkä tämänkaltainen taideprojekti voi toteutua jatkossa muuallakin, toivoo Kinnunen.
Petronella Grahn toivoo yleisesti, että satukulttuuria arvostettaisiin enemmän ja taidetta alettaisiin viljellä enemmän julkisissa tiloissa. Askeleita tähän suuntaan on tosin otettukin.
– Meillä Suomessa aristellaan turhaan värien käyttöä, harmittelee rohkeana värien käyttäjänä tunnettu taiteilija, jolle “enempi on parempi”.
Sadut, tarinat ja taide tuovat iloa ja auttavat myös jaksamaan arjen vaikeissa tilanteissa. Sadun tarinan taian voima voi kantaa läpi koko elämän.
Pandemia ja nyt Ukrainan sota ovat pakosta pysäyttäneet, kun olemme tuudittautuneet ajatukseen, ettei mitään tällaista voisi koskaan tapahtua. Nyt ymmärrämme toisten ihmisten, yhdessä toimimisen ja lähellä olevien asioiden merkityksen, pohtivat Petronella Grahn ja Nina Kinnunen.
Leikki on lapsen tapa tutkia maailmaa ja myös sadut ja tarinat opettavat elämässä tarvittavia tärkeitä taitoja. Lähellä olevista asioista voi löytää mieleenpainuvia ja kiinnostavia juttuja.
– Metsäretki on seikkailu, kun jätetään kännykät pois ja päästetään mielikuvitus valloilleen. Lapsille voi myös jäädä enemmän muistoja olohuoneeseen yhdessä rakennetusta majaleikistä kuin ulkomaanmatkasta, uskoo Grahn.
Hän kertoo puhuvansa lastensa kanssa myös sodasta, jos he siitä kysyvät.
– Rehellisesti sanon, että kaikki tehdään, ettei sotaan jouduttaisi. Ja jos joudutaan, niin yhdessä ollaan ja yritetään.
Kautta historian vaikeistakin ajoista on selvitty, ja lapsilla on usein paremmat kyvyt selviytyä kuin aikuisilla. Grahn haluaa rohkaista vanhempia kasvattajina ja luottamaan itseensä.
– Virheistä voi ottaa oppia ja suunnata katse luottavaisesti tulevaan.
Moni muistaa lapsuudestaan tärkeitä satuja, joita halusi kuulla tai lukea aina yhä uudestaan. Kymenlaaksosta Pyhtäältä kotoisin olevan Petronella Grahnin (s. 1970) työ kuvataiteilijana ja kirjailijana sai kipinän omista lapsuuden leikeistä ja lapsilleen sepittämistään iltasaduista 20 vuoden aikana. Tarinoihin hän lisäsi usein jonkin opettavaisen asian.
Pomenian satumaailman lohikäärmeet, keijut ja muut satuhahmot heräsivät eloon piirroksina ja animaatiohahmoina seikkailemaan mobiilipeleihin, vaatekankaisiin ja satukirjoihin, joiden rinnalla on julkaistu myös pedagogisia oheistuotteita. Viimeisimpänä on kirjoista ilmestynyt Pomenian trilogia.
Satumaailma taipuu moneksi, sillä lauantaina oli balettikoulu Sinikellon Pomenia — Taikamaailman suuri seikkailu ‑baletin ensi-ilta Oulun kaupunginteatterissa. Esityksiä on vielä 19.4. ja 20.4.