- Uunituoreen ruisjuurileivän halkaiseminen ja leivästä kohoava rukiinen tuoksu on Inkeri Aitto-ojasta aina yhtä juhlava hetki, vaikka leivän leipominen on kuulunut heänen arkeensa jo vuoskymmeniä.
- Mitä videolle tallentui? Inkeri Aitto-oja, Tellervo Koch-Kalleinen, Kalle Hautamäki, Aino Aitto-oja ja Oliver Kochta-Kalleinen katsovat kameran näytöltä otoksia leivän leipomisen vaiheista.
- Uunituoretta ruisjuurileipää, jonka reiät on paistettu leipäsiksi.
Kun Inkeri Aitto-oja ottaa kuumat, juuri paistuneet ohuet ruisjuurileivät leivinuunista ja halkaisee leivän, leijailee keittiöön huumaava rukiinen tuoksu. Höyry nousee leivän sisuksesta ja pinnalle sivelty voi sulaa hitaasti. Se on arjen pieni hetki, mutta merkitykseltään suorastaan pyhä. Inkeri Aitto-oja loihtii leipiä sydämellään ja rakkaudella vaalien äidiltään oppimiaan taitoja kodissaan Taipaleenkylässä, Haukiputaan ja Kiimingin rajamailla.
Tämä arvokas hetki – ja leivänleivonnan monisukupolvinen perinne – tallentui myös videolle osaksi Maailman arvokkain kello ‑taideteosta, joka valmistuu ja paljastetaan Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden kesällä 2026.
Teoksen taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sekä kuvaaja Kalle Hautamäki saapuivat alkukevään lauantaina Inkeri Aitto-ojan kotiin tallentamaan hetkeä, jossa ruisleipä syntyy käsin tehden.
– Leipätaikinan valmistaminen ja taikinan alustaminen on rentouttavaa, leipoessa voi kokea käsillä tekemisen ja onnistumisen iloa. On ihanaa, kun saa tarjota omatekoista leipää perheelle, vieraille tai viemisiksi, Inkeri sanoo hymyillen.
– Kun lapset olivat pieniä, he halusivat heti maistaa vastapaistettua leipää ja varsinkin rei’istä paistettuja pieniä leipäsiä.
Leipominen on Inkeri Aitto-ojalle äidiltä periytynyt ja opittu taito. Hän kertoo saaneensa vuosikymmeniä sitten äidiltään lahjaksi taikinatiinun omaan kotiinsa. Myöhemmin hänelle päätyi myös äitinsä oma, ainakin sata vuotta vanha taikinatiinu. Molemmat puiset astiat ovat yhä käytössä, erityisesti silloin, kun leivotaan isompia määriä. Nykyäänkin Inkeri leipoo leipää ja makeita leivonnaisia viikottain.
Ruisleivät hän leipoo taikinajuureen, joka sekin on peräisin vuosikymmenten takaa. Juurta jää aina tiinun pohjalle, mutta varalta juurta on jemmassa myös pakastimessa. Taikinatiinuja säilytetään viileässä varastossa. Leipätaikinan sekoittamiseen käytössä on vanhanajan työväline härkin. Kovasta kuusipuusta tehtyyn varteen on veistetty kärkeen piikit, ja härkimellä on hyvä sekoittaa taikinaa.
Leipomisen taidon hän on opettanut myös omille lapsilleen. Hän pitää arvokkaana sitä, että perinteet ja opit kulkevat sukupolvelta toiselle.
– Kun leivon rieskaa, on usein joku pojista apuna. Rieskat vaativat liki 400 asteen lämmön, ja silloin pitää toimia ripeästi: leivät on saatava nopeasti uunista ulos ja uudet heti paistumaan.
Jo omissa kodeissaan asuvat Aitto-ojan kahdeksan poikaa kaikki leipovat leipää kotiensa leivinuuneissa. Vielä kotona asuva Aino-tytär kertoo hänkin leipovansa joskus äidin kaverina.
Kuvauspäivää edeltävänä päivänä Inkeri Aitto-oja oli laittanut ruisjuurileipätaikinan alulle. Välillä taikinaa pitää hämmennellä ja katsoa, että aineksia on sopivasti. Ruisleipä syntyy yksinkertaisista aineksista, tarvitaan taikinajuuri, ruisjauhoja, vettä ja suolaa.
Leipomis- ja kuvauspäivän aamuna hän aloitti jo varhain leivinuunin lämmittämisen niin, että iltapäivällä uunissa on leipien paistamiseen sopiva vähän yli 200 asteen lämpö.
Litteiden ruisleipien leipomisessa muotoonsa on hyvä käyttää reilusti jauhoja. Leivinuuniin mahtuu paistumaan useita leipiä samalla kertaa. Paistuneen, ohuen ruisleivän halkaiseminen käy kätevimmin leikkaamalla ulkoreuna saksilla, jonka jälkeen leivän voi repäistä halki käsin.
Inkeri Aitto-ojalle leipominen on tuttua myös työn puitteissa. Hän piti pitkään Tietomaan lounas-kahvilaa, kunnes paikka suljettiin remontin vuoksi sekä hoiti Turkansaaren kesäkahvilaa leipomuksineen. Nykyisin hän työskentelee vähittäiskaupassa leipomotuotteiden parissa ja pitää edelleen yksityisesti pitopalvelua.
Lopuksi kuvaustiimi saa maistiaisiksi uunituoretta leipää – kuuluu ihastuneita huokauksia ja hämmästelyä siitä, kuinka yksinkertaisista aineksista voi syntyä jotakin ihmeellistä, kun ne ovat taitavissa käsissä.
Merkityksellisistä hetkistä tarinoita ja taidetta: Aamukahvihetki ja villasukkalumikävelyä
Taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat kansainvälisesti tunnettuja yhteisöllisistä taideprojekteistaan. Heidän ideoimansa Maailman arvokkain kello on osa Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 merkittävimpiin kuuluvaa Climate Clock ‑taidekokonaisuutta. Siihen sisältyy myös Rantapohjan alueelle pysyvästi sijoitettavia taideteoksia.
Maailman arvokkain kello rakentuu noin kolmimetriseksi veistokseksi, jonka sisälle muodostuvat puiset hammasrattaat. Kellon kaareva digitaalinen led-näyttö esittää videoituja hetkiä elämän eri tilanteista – sykähdyttäviä sekunteja, merkityksellisiä minuutteja ja arvokkaita tunteja. Vielä ei ole tiedossa mihin kello lopullisesti sijoitetaan, mutta ennen sitä se voi olla esillä useissa paikoissa.
Kellon tuntiviisari näyttää hetkiä Oulun luonnon vuosikierrosta, minuuttiviisari puolestaan kuvaa alueen asukkaille merkityksellisiä arjen hetkiä – kuten leivän leipomista Taipaleenkylässä. Minuutin näkymät koostuvat 60 eri kuvauspaikasta, joihin tallennetaan otoksia kuluvan vuoden aikana eri puolilta aluetta. Sekuntiviisarin välähdykset rakentuvat ohikiitävistä, erityisistä hetkistä, jotka syntyvät alueen asukkaiden itse kuvaamista videoista.
Ennen kuvausten alkamista taiteilijat kutsuivat koolle paikallisia asukkaita ja kuuntelivat heidän kertomuksiaan merkityksellisistä arjen hetkistä, joista valittiin kuvauskohteita. Kuvaustiimiin kuuluvat Kalle Hautamäki ja Eemeli Hepola. Itse kellon rakentaminen tapahtuu yhteisöllisesti Kellon Oravan koululla tämän vuoden aikana.
Samana päivänä Taipaleenkylän leipomishetken kanssa tiimi tallensi myös varhaisen aamuhetken kahvikupin ja sanomalehden äärellä Oulun Toppilassa. Suunnitteilla ollut villasukkalumikävely jouduttiin sen sijaan siirtämään, sillä lumiolosuhteet eivät suosineet kuvausta – otos toteutetaan mahdollisesti loppuvuoden aikana.
Helsingissä asuva taiteilijaduo Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat olleet vaikuttuneita paikallisten asukkaiden ja muiden yhteistyötahojen ideoista ja innosta heittäytyä mukaan yhteiseen taidehankkeeseen sekä alueen luonnon ainutlaatuisuudesta.