Kun syksyn pihasiivoukset ja risujen raivaukset on tehty, voi olla houkuttelevaa polttaa lehdet ja muu puutarhajäte omalla tontilla. Tämä ei ole kuitenkaan suositeltavaa eikä asemakaava-alueilla tai taajaan asutuilla alueilla edes sallittua. Polttamisen sijaan ympäristö- ja jätehuoltoviranomaiset suosittelevat risujen ja kasvijätteen kompostoimista omalla pihamaalla tai niiden toimittamista jäteasemalle.
Roskien polttaminen voi joskus johtaa myös siihen, että hätäkeskukseen tehdään ilmoituksia ja pelastuslaitokselle liikkeellelähdön.
Edellisviikolla hätäkeskus vastaanotti ilmoituksen runsaasta savuhavainnosta Pohjois-Iissä. Pelastuslaitos lähti tehtävään usean sammutusyksikön voimin, sillä kyseessä epäiltiin olevan keskisuuren rakennuspalon. Kohteessa savun lähteeksi todettiin roskienpoltto. Haukiputaalla Kiiminkijokivarressa palokunta kävi tarkistamassa tulenlieskoista ja savusta tehdyn ilmoituksen, missä kyseessä oli roskienpoltto.
Pelastuspäällikkö Harri Pyyhtiö Pohjois-Pohjanmaan Pelastuslaitokselta kertoo, että syksyisin koko alueella roskienpoltosta aiheutuneita ilmoituksia tulee hätäkeskukseen viikottain, ja pelastuslaitos käy niitä tarkistamassa. Keväällä lisänä ovat kulotuksesta aiheutuvat tehtävät.
Roskienpolttoa koskevat tarkat säädökset sisältyvät kuntien ja kaupunkien ympäristönsuojelumääräyksiin. Näin ollen roskien poltosta mahdollisesti aiheutuvista savuhaitoista ilmoittaminen ja valvonta kuuluvat näiden tahojen vastuulle. Vaaratilanteissa ja epäilyt tuli- ja maastopaloista tulee kuitenkin aina tehdä hätäkeskukseen 112.
Pelastuslain mukaan tapauksissa, joissa tulipalo on sytytetty tuottamuksellisesti tai tahallisesti vahingon aiheuttamistarkoituksessa, ja kun on syytä epäillä esimerkiksi tuhopolttoa, pelastuslaitos tekee tilanteesta rikosilmoituksen poliisille.
Yleisenä nyrkkisääntönä on, että roskien ja jätteiden poltto on kiellettyä asemakaava-alueella, mutta puhdasta puuta ja risuja saa polttaa kaava-alueen ulkopuolella. Silloinkin tulenteosta on tehtävä ilmoitus pelastustoimi.fi ‑palvelussa, mikäli savunmuodostus on runsasta. Jätteiden, kuten taloujätteiden, poltto on kiellettyä. Maastopalovaroituksen aikana kaikki avotulenteko on kiellettyä.
Oulun kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä todetaan, että risujen, oksien, lehtien, heinien, hakkuutähteiden ja vastaavien avopoltto on kielletty asema-kaava-alueella. Asemakaavoitetun alueen ulkopuolella kyseisten materiaalien avopoltto ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille tai muuta ympäristön pilaantumisen vaaraa. Mikäli savunmuodostus on runsasta, polttamisesta pitää tehdä tulentekoilmoitus pelastuslaitokselle.
Iin kunnan ympäristönsuojelumääräysten mukaan taajaan rakennetuilla alueilla ja niiden välittömässä läheisyydessä on oksien, risujen, lehtien, olkien, heinin ja muiden jätteiden avopoltto sekä kulotus kielletty. Taajaan rakennetun alueen ulkopuolella saa avopolttaa vähäisiä määriä kuivia risuja, oksia sekä puhdasta puuta silloin, kun siitä ei aiheudu haittaa naapureille. Muiden jätteiden kuten talousjätteiden avopoltto on kielletty.
Puun pienpoltto kiinteistöissä; uuneissa, takoissa ja saunankiukaissa voi heikentää ilmanlaatua tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla. Lähtökohtaisesti puhtaan ja kuivan puun polttaminen asianmukaisessa kiinteistön tulisijassa on sallittua kaikkialla Suomessa.
Naapuruussuhdelain mukaan haitankärsijää koskee sietovelvollisuus, sillä kaikkea savua ei voi tulipesien käytössä välttää. Tavanomainen rasitus kuuluu siten sietovelvollisuuden piiriin. Kun asutaan melko tiiviisti, velvollisuus on sietää naapuruston kohtuullista ja asianmukaista puun pienpolttoa. Kaikkeen haitankärsijän havaitsemaan savuun viranomaisen ei siten ole mahdollista puuttua.
Ohjeistus ja neuvonta ensisijaisia toimia
Mitä jos risujen ja roskien polton koetaan aiheuttavan kohtuutonta haittaa, mihin ilmoitetaan, kuka valvoo ja miten toimitaan? Kysymyksiin vastaa Oulun kaupungin ympäristötarkastaja Maija Jokiharju Oulun seudun ympäristötoimesta.
– Ensi sijassa haitan kärsijää ohjeistetaan olemaan suoraan yhteydessä polttajaan. Jos se ei auta, sitten voi ilmoittaa uudestaan meille, jolloin tapaus käsitellään valvonta-asiana. Kiireellisissä ja vakavissa tapauksissa on neuvottu soittamaan 112:een.
– Jos kyseiset alueet ovat asemakaava-aluetta, roskien polttaminen on kielletty, samoin jos muilla alueilla polttamisesta aiheutuu haittaa tai polttoon ei ole maanomistajan lupaa. Esimerkiksi ranta-alueilla on huomioitava myös lintujen pesintäaika.
– Yleisesti ajatellaan, että jos polttaminen aiheuttaa ilmoituksia (valituksia), se on aiheuttanut kohtuutonta haittaa.
Jos haitan kärsijän ilmoituksessa on riittävät tiedot, ympäristötarkastaja soittaa tai laittaa kirjeen polttajalle. Ensisijaisena toimena on ohjaus ja neuvonta, Maija Jokiharju kertoo.
Poikkeustapauksissa käydään paikalla, jos ilmoituksia tulee usein tai samasta kohteesta usealta eri taholta.
Savuhaitoista tehtyjen ilmoitusten määrä vaihtelee.
Maija Jokiharjun mukaan ilmoituksia ympäristötoimeen ei juurikaan tule risujen ja oksien poltosta, vaan savupiippusavuista ja ‑hajuista.
– Muutama valitus on koskenut heinäpaalien polttoa ja roskien polttoa ulkona tynnyrissä. Haitan kokemisessakin on suurta vaihtelua, mikä naapuria haittaa tai ärsyttää; makkaranpaisto nuotiolla vai jätteiden poltto ulkona tynnyrissä tai tulisijassa. Ilmoitusten kokonaismäärä, jossa on mukana kaikki savu- ja polttovalitukset, on vuodessa arviolta noin 10–20. Osa valituksista tulee ympäristötoimeen kaupungin palautepalvelun kautta, osa sähköpostitse ja puhelimitse. Haitankärsijä voi myös tehdä poliisille polttamisesta tutkintapyynnön.
– Usein lähetämme oppaan puun pienpoltosta, sillä useimmat savuvalitukset koskevat puun polttamista lämmityslaitteistossa, ja joskus on mukana epäilys, että samalla poltetaan myös jätettä. Pyrimme aina tarkistamaan, onko kiinteistöllä jätteenkuljetuksesta sopimus. Jätteenkuljetukseen liittymisessä on mahdollista käyttää hallintopakkoa, mikä edellyttää johtokunnassa käsittelyä. Tämä käsittely voi viedä useita kuukausia.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.