Vuoden alku on vilkasta aikaa kuntosaleilla. Moni aloittaa kuntoilun tai jatkaa tauolla ollutta harrastusta. Oulun kaupungin erityisliikunnanohjaaja Emilia Olsbo vinkkaa kuntosaliharrastusta miettiviä aloittamaan harjoittelun matalalla kynnyksellä.
– Kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle, sillä pienikin liike on hyväksi. Lyhytkin kävelylenkki on hyvä aloitus, josta on hyvä jatkaa eteenpäin.
lihaskuntoharjoittelu kuntosalilla kannattaa aloittaa maltillisesti.
– Monesti aloitetaan liian usealla viikkokerralla. Mieluummin kannattaa aloittaa vähemmällä ja tehdä siitä pysyvä harrastus ja elämäntapamuutos.
Aluksi riittää yksi kuntosalikäynti viikossa. Myöhemmin kannattaa lisätä toinen, sillä suositeltu määrä lihasvoimaharjoittelua on kaksi kertaa viikossa. Iäkkäällä lihasvoima heikkenee nopeasti. Olsbo neuvookin pitämään lihaskuntoharjoittelun ohjelmassa kaiken ikäisenä.
Oulun kaupunki järjestää senioreille opastusta kaupungin omistamilla kuntosaleilla. Kiimingissä kaupungilla ei ole kuntosalia, joten siellä kaupunki ostaa senioreiden kuntosalivuoroja Liikuntakeskus Kimmokkeesta sekä ComeOnFit-kuntokeskuksesta. Näissä molemmissa on liikunnanohjaaja paikalla noin kerran kuukaudessa. Vuoden ensimmäisellä seniorivuorolla ComeOnFitissä on paikalla parikymmentä senioria, joista kukin harjoittelee omaan tahtiinsa. Emilia Olsbo huikkaa välillä ohjeita, jotta harjoittelusta saadaan paras hyöty.
Seniorit kiittelevät kuntosalikäyntien edullista hintaa. 65 vuotta täyttäneet pääsevät salille puoli vuotta kerrallaan voimassa olevalla 33 euron seniorikortilla. Samalla kortilla pääsee myös uimaan ja vesijumppaan. Seniorikortilla pääsee Rantapohjan alueella ComeOnFit-salin seniorivuorojen lisäksi tietyillä vuoroilla Kiimingin Kimmokkeen saliin sekä Haukiputaan Vesijatulin kuntosaliin.
Salimaksun lisäksi kuntosaliharjoittelu ei vaadi suuria investointeja.
– Varusteiksi riittää joustavat vaatteet ja juomapullo. Salilla pärjää ilman kenkiä, mutta mikäli haluaa harjoitella kengät jalassa, tasapohjaiset kengät ovat parhaat saliharjoitteluun, Olsbo neuvoo.
Ohjatusti tai itsenäisesti kuntosaliharjoittelun aloittelevia Olsbo kehottaa aloittamaan viidellä laitteella, joilla käydään koko kehon lihasryhmät läpi. Nämä ovat jalkalihasliike jalkaprässissä, ryhtilihasliike selän lihasten vahvistamiseen esimerkiksi alataljassa, rintapunnerrusliike rintaprässissä, takareisien lihaksia vahvistava polvenkoukistuslaite sekä vatsalihasliike vatsalihaslaitteessa. Alkuun voi tehdä kussakin laitteessa kaksi 8–12 liikkeen sarjaa pienemmillä, mutta lihaksia rasittavilla painoilla. Kun harjoittelua on takana voi sarjojen määrän lisätä kolmeen tai neljään ja lisätä painojen määrää.
ComeOnFitin tiistain senioreiden aamutreeneissä nämä laitteet ja liikkeet hallitaan jo hyvin. Syksyllä kuntosaliharjoittelun aloittanut Kaisu Ponto ojentaa jalkojaan jalkaprässissä.
– Olen huomannut, että jalkoihin on tullut paljon enemmän voimaa sen jälkeen, kun aloitin kuntosalilla.
Ilkka Käsmällä on vuorossa vatsalihaslaite. Hän harrastaa aktiivisesti liikuntaa muun muassa uimalla, mutta kuntosaliharjoittelu on nyt ollut tauolla.
– Hommasin seniorikortin vuodenvaihteessa heti kun täytin vaadittavat 65 vuotta ja tulin tänne. Tykkään käydä salilla, jotta lihaskunto säilyy hyvänä.
Olsbo kiertää katsomassa senioreiden liikkeitä ja huikkaa välillä neuvoja kuntoilijoille. Rintapunnerruslaitteessa kuntoilevaa Pirkko Haapakoskea hän neuvoo nojaamaan päätä selkänojaan, jotta niska pysyy tuettuna. Haapakoski on käynyt senioreiden vuorolla kuntosalilla kolmisen vuotta.
– Hommasin seniorikortin heti kun sen sain, ja käyn sillä myös vesijumpassa.
Viereisessä polvenkoukistuslaitteessa kuntoilee Kauko Määttä.
– Käyn salilla talviaikaan kaksi kertaa viikossa. Sen lisäksi kävelen ja hiihdän. Kaikki ne tekevät hyvää lihaskunnolle.
Kuntosalien kuukausihinnat kolmen- ja neljänkympin välillä
Rantapohjan alueella riittää kuntosaleja kaikkien tarpeisiin ja mieltymyksiin. Kunnan tai kaupungin omistamia saleja on Haukiputaalla, Iissä, Yli-Iissä ja Ylikiimingissä. Yksityisten omistamia saleja on useita Haukiputaalla, Kiimingissä ja Iissä sekä yksi Kuivaniemellä.
Kuntosaleilla on niiden nettisivujen mukaan hyvin monenlaisia hinnoitteluja. Kuukauden kuntosalikortin hinta on pääasiassa kolmen ja neljänkymmenen euron välillä.
Kausikortti on yleensä kuntosalilla edullisin vaihtoehto, mutta sen ostaessa sitoutuu pidempään ajanjaksoon. Kuukausikortti maksaa hieman enemmän, mutta siinä ei sitoudu maksamaan kuin yhdestä kuukaudesta.
Eläkeläisille, opiskelijoille, työttömille sekä varusmies- tai siviilipalvelustaan suorittaville on useimmilla saleilla alennettuja hintoja.
Kuntosaleilla voi olla ilmaisia tutustumiskäyntimahdollisuuksia ja hintoihin voi osassa saleja kuulua opastusta.
Haukiputaalla kaupungin omistamaan Jatulin liikuntakeskuksen kuntosaliin pääsee aikuisen 6 euron kuntoilumaksulla. 10 kerran sarjalippu ja kuukausikortti maksavat molemmat 49 euroa, 50 kerran lippu 215 euroa.
Liikuntakeskus Corella on Haukiputaalla kolme liikuntakeskusta. Kuukausimaksu vanhimmalla salilla maksaa on 36 euroa, uudemmilla saleilla Kellossa ja Takomotiellä 46 euroa. Vuosiasiakkuus maksaa Kellossa ja Takomotiellä 460 euroa, Haukiputaalla 360 euroa.
Kuntokeskus Liikussa Haukiputaalla kuukausimaksu on 34,90 euroa. Määräaikainen vuosijäsenyys maksaa 348 euroa.
Yli-Iissä kaupungin omistamaan Vorellin kuntosaliin tulee ostaa kausikortti, joka maksaa 27 euroa kuukaudessa, 54 euroa 3 kuukaudessa tai 81 euroa 6 kuukaudessa.
Ylikiimingissä kaupungin omistaman kuntosalin hinnoittelu perustuu 54 euron kausimaksuun. Kaudet ovat maaliskuun alusta elokuun loppuun ja syyskuun alusta helmikuun loppuun.
Kiimingissä Kiimingin Urheilijoiden omistamassa liikuntakeskus Kimmokkeen kuntosalilla on useita erilaisia hinnoittelumalleja harrastajan aktiivisuuden mukaan. Kertamaksu on 5 euroa. Kuukausikortti tai 10 kerran kortti maksaa seuran jäseniltä 35 euroa, seuraan kuuluvilta alennusryhmäläisiltä 25 euroa ja ei jäseniltä 40 euroa. Vuosikortin hinta on 338 euroa.
Kiimingissä yksityiselle ComeOnFit-salille kuukausimaksu on 36,90 euroa, opiskelijoille ja eläkeläisille 32,90 euroa. Vuosijäsenyys maksaa 329 euroa.
Iissä on useita yksityisiä kuntosaleja. Niitä on ainakin AML Gym Laksontiellä, Sali 99 Karpalotiellä, Iin Kuntoklubi Kauppatiellä sekä salit Hyvinvointikeskus Taffiissa Valtarintiellä ja Kunnostamossa Niittytiellä.
AML Gymillä kertakäynti maksaa 8 euroa. Salikorteista edullisin on jatkuva jäsenyys, joka maksaa 37,50 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi hinnoittelussa on useita muita vaihtoehtoja.
Sali 99:ssa kertakäynti maksaa 6 euroa. Vähintään puoli vuotta kestävän jatkuvan kuukausikortin hinta on 29,90, tavallisen kuukausikortin 39,90 euroa.
Kuntoklubilla kertamaksu on 5 euroa, 10 kerran kortti 35 ja kuukausikortti 40 euroa.
Iin kunnan omistama kuntosali on Iisi-areenalla. Sinne pääsee kuntosalikortilla, jonka kuukausihinta on 40 euroa ja vuosihinta 350 euroa. Yksittäinen käynti kuntosalilla maksaa 4 euroa.
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat pääsevät Iisi-areenan kuntosalille vuoden voimassa olevalla 60 euron liikuntapassilla.
Kuivaniemen kuntosali on nykyisin yksityisessä omistuksessa. Salilla kertakäynti maksaa 4 euroa, kuukausikortti 25 euroa ja puolen vuoden kausikortti 100 euroa.