Ala- ja yläkouluikäisillä (myös vanhemmilla) on yleensä vaikeuksia “saada unen päästä kiinni”. Monesti siitä seuraa väsymystä aamulla. Mutta voisiko siitä seurata jotain vakavampaakin? No minäpä selitän:
Yleensä, kun mennään nukkumaan, ei saada heti unta. Vähän ajan päästä tuntuu niin virkeältä, että voisi nousta ylös. Jos älypuhelin on vieressä, se helposti luiskahtaa käsiin. Ja sitten kun älypuhelinta on katsottu monta tuntia putkeen, huomataankin, että kello on jo paljon yli keskiyön. Siispä unet jäävät aika monilla lyhyiksi. Aika monet, varsinkin teinit, ajattelevat, että uni ei ole niin tärkeää, ja he valvovat myöhään. Mutta he eivät tiedä unettomuuden seurauksia. Siitä seuraa paljon muutakin kuin pelkkää väsymystä. Nimittäin univaje esimerkiksi heikentää vastustuskykyä. Univaje johtaa usein stressiin, muistin, tarkkaavaisuuden ja päättelykyvyn heikentymiseen sekä tapaturmiin. Unesta on enemmän hyötyjä kuin haittaa.
Koska uni on niin tärkeää ihmiselle, kannattaisi vain maata sängyssä rauhassa ja tehdä unensaantiharjoituksia. Myös unensaantia häiritsevät häiriötekijät kannattaisi eliminoida. Esimerkiksi puhelimen voisi viedä keittiöön yms. Jos uni ei siltikään tule, niin kannattaa lukea kirjaa. Tutkimuksissa on todettu, että kirjan lukeminen puhelimen käytön sijasta on terveyden kannalta hyödyllisempää, koska kirjan lukeminen alkaa väsyttää, etkä myöskään ole tekemisissä puhelimen sinivalon kanssa, sillä se virkistää. Jos kävisi niin, että mikään muukaan ei auta, kannattaisi hankkia apua joltakin ammattilaiselta, koska kyseessä voisi olla jokin vakavampi asia.
Suosittelisin kaikkien saavan vähintään 8–10 tuntia unta, koska se vaikuttaa ihmisen terveyteen ja koko kehoon.
Rymy Niskala 8A, Haukiputaan koulu