Poropudaksen perhe osallistui Haukipudas-seuran Puttaan pihapiirit ‑tapahtumaan kotiseutumuseolla lauantaina.
– Rakennusperintöpäivän tapahtuma on kiva perinne Haukiputaalla. Täällä on paljon katsottavaa ja kuultavaa. Tapahtuma houkuttelee varsinkin vanhempaa väkeä, mutta toivottavasti aihepiiri kiinnostaa yhä enemmän myös nuorempia, totesi Tiina Poropudas.
Perhe viihtyi museon pihapiirissä, mutta erityisesti kiinnosti myös luento vanhan Siipolan entisöinnistä, koska he asuvat paikan lähistöllä. Perheen oma koti on uudisrakennus, mutta suunnitelmissa on mökin kunnostamista.
Kotiseutumuseon pihalla perinneikkunoiden korjausta opasti Juha Väyrynen Puulastu Oy:stä. Haukipudas-seuran Ilpo Väisänen ja Janne Aula keittelivät tynnyrissä punamultamaalia.
Aihe kiinnosti kovasti iiläistä Jenny Alarantaa, sillä perheen uusi hirsitalo on tarkoitus maalata punamullalla.
Punamultamaalin ainesosat ovat vesi, ruisjauhot, rautatasulfaatti, punamulta ja merisuola.
– Maalia pitää hämmentää, ettei se pala pohjaan ja keittoaika on vähintään kaksi tuntia. Maali tulee käyttää noin viikon kuluessa. Omatekoinen punamultamaali on huomattavasti edullisempaa kuin ostomaali. Punamultamaalilla maalattu puupinta turpoaa ja pinta hylkii vettä, seinä ei lahoa sisältä päin, kertoi Ilpo Väisänen myös omasta kokemuksestaan.
Haukipudas-seura on järjestänyt Rakennusperintöpäivää 1990-luvulta lähtien. Haukipudas-seuran puheenjohtaja Ilpo Väisänen kertoi, että tämän vuoden tapahtumat liittyvät Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2023 teemaan Elävä perintö. Esille haluttiin nostaa paikallisia kohteita ja herättää huomaamaan niiden vaalittava arvo.
Seurakuntakeskuksen Frosterus-salissa Reijo Haapalahti esitteli Jokikylässä sijaitsevien 1800-luvun lopulta peräisin olevien Kellontörmän rakennusten kunnostamista. Pirjo Siipola valotti vanhan Siipolan rakennuskannan entisöintiä Haukiputaan Siipolanmäellä. Sali oli täynnä kiinnostuneita kuulijoita. Molemmissa kohteissa on tehty valtava, vuosia jatkunut työ aikaa ja vaivaa säästämättä. Työ jatkuu.
Kummassakin kohteessa entisöinnin lähtökohtana on ollut halu säilyttää vanhaa pihapiiriä ja rakennuskantaa, joka kuntonsa vuoksi oli purkukunnossa. Tyypillisesti korjaustöiden aikana on tullut eteen yllätyksiä, mutta tekemällä oppii ja kysymällä saa neuvoja. Myös apua löytyy tarvittaessa. Halpaa hommaa vanhan entisöinti ei myöskään ole, mutta kustannustehokkaitakin ratkaisuja voi löytää.
Reijo Haapalahdelle Kellontörmä on hänen lapsuutensa mummola, joka on nyt kunnostettu oman perheen kodiksi. Lähtökohtana on ollut korjata rakennuksia vanhaa säilyttäen ja kunnioittaen, mutta niin, että tilat soveltuvat tämän päivän asumisen tarpeisiin.
Kellontörmällä on ollut torppa jo 1700-luvun lopulla ja kunnostetut rakennukset pihapiirissä ovat 1800-luvun lopulta. Vanha tarina kertoo Kellontörmän nimestä, että Isovihan aikaan olisi tuotu kirkonkello törmälle ja vieritetty turvaan Kiiminkijokeen. Paikan isännästä seppä Mikko Pikkujämsästä (s. 1853, k. 1930), joka oli Reijo Haapalahden mummon setä, on paljon tarinoita. “Mikki” hankki siihen aikaan harvinaisen polkupyörän ja ajeli raitilla huudellen: Pyörät alla, velka päällä!
Siipolan vanhan tilan pihapiirin rakennuksia Siipolanmäellä ovat kunnostaneet vuodesta 2014 lähtien paikan omistajat Pirjo ja Timo Siipola. Siipolan tila on ollut kautta aikojen aika lailla Siipolan sukuhaaran omistuksessa. Ensimmäisiä merkintöjä pihapiiristä löytyy vuoden 1760 kartasta. 1500-luvulla paikka oli Vahtolanlahden rannalla ennen maankohoamista. Siipolassa on toiminut myös kestikievari.
Kimmokkeena kunnostamiselle Siipoloilla on halu säilyttää vanhaa rakennuskantaa, jolla on sukusiteitä. Siipolan pihapiirissä, jossa on useita eri-ikäisiä rakennuksia, on asuttu viimeksi 80-luvulla.
Kunnostuksen Siipolat aloittivat 1800-luvun lopulta peräisin olevan “Jannen puolen” päärakennuksesta katon korjaamisella. Työ eteni oman korjausohjelman mukaan vaihe vaiheelta. Entisöity rakennus on vain kesäkäytössä. Työt pihapiirissä jatkuvat.
– Yllätyksiä tulee matkan varrella ja aikaa menee paljon, sillä työtä tehdään omien töiden ohessa, kertoi Pirjo Siipola.
Vatupassi ei tällaisissa kohteissa ole se tärkein työkalu. Tarkoituksena on, että rakennukset säilyvät ja tulevat itselle sopivaan käyttöön, eivät museoksi. Sama periaate on ollut myös Kellontörmän tilalla.
Luentotilaisuudessa sai ensiesityksen Leena Happosen ja Hannu Lievetmursun dronevideot Kellontörmän ja Siipolan pihapiireistä. Yläilmoista kuvatut videot tulevat katsottaviksi myös Haukipudas-seuran verkkosivulle. Tiimi on kuvannut paljon videoita Haukiputaalta ja myös Iin maisemista. Haukipudas-seura järjestää tutustumisretken Siipolan ja Kellontörmän kohteisiin 9. syyskuuta.
Rakennusperintöpäivän ohjelmassa oli myös kirkon hautamuseon ja vanhan hautausmaan esittelyt. Kotiseutumuseo oli avoinna ja Martinniemen kyläyhdistys piti puffettia. Pihapiirissä oli myös tilaisuus tutustua kotiseutuaiheiseen kirjallisuuteen Kari Holman ja Hannu Liljamon pisteellä.
Haukipudas-seuran ylläpitämä kotiseutumuseo on avoinna heinäkuussa tiistaista perjantaihin kello 10–16 ja lauantaisin kello 10–4, maanantaisin museo on suljettu.