Haukiputalainen pitkän linjan teatterintekijä Raija Päkkilä (s. 1946) on saanut Kultainen kaulin ‑tunnustuksen kulttuurin ja taiteen edistämisestä. Palkinnon myöntää vuosittain Merikoskikerho Siirin-päivänä elokuussa yhdessä Finnkinon ja Elokuvakeskuksen kanssa. Päivä on nimetty näyttelijä Siiri Angerkosken elämäntyön muistoa kunnioittaen.
Raija Päkkilä tunnetaan ansioistaan lukuisten näytelmä- ja lausuntaryhmien ohjaajana sekä ilmaisu- ja esiintymistaidon ja tatteritaiteen opettajana. Ohjattavina on ollut useita erilaisia ryhmiä, myös lapsi‑, nuoriso- ja senioriryhmiä. Hän on työskennellyt opettajana ja ohjaajana Kiiminkijoen opistossa ja sittemmin Oulu-opistossa sekä Iin ja Yli-Iin kansalaisopistoissa useita vuosikymmeniä. Myös Ylikiimingissä hän on ohjannut kesäteatteriproduktioita.
Teatteri on Raija Päkkilälle elämäntapa, josta ei voi jäädä eläkkeelle. Jotakin tärkeää jäisi silloin puuttumaan. Hän ohjaa edelleen kahta Oulu-opiston teatteriryhmää Nurkkanäyttämöä ja Senioriteatteria. Nurkkanäyttämöltä on valmistumassa Päkkilän ohjauksessa Tauno Palosta ja suomalaisen elokuvan kulta-ajasta kertova näytelmä, joka saa ensi-iltansa 9.1.2021 Teatterikuopalla.
Teatteritaiteen grand old lady kertoo yllättyneensä iloisesti saamastaan kultaisesta kaulimesta.
– Totta kai tällainen huomio lämmittää mieltä ja tuntuu hyvältä, vaikka ajattelinkin, että kuka minua enää muistaa, hän heläyttää.
Viimeinen puoli vuotta on ollut hiljaiseloa koronan takia ja tulevaisuudestakaan ei ole varmuutta, miten tilanne etenee.
– Toivottavasti pääsemme esittämään Tauno Palosta kertovaa näytelmää tammikuussa, jonne ensi-ilta siirtyi. Harjoittelemme näytelmää parhaillaan. Esitys sisältää paljon tuttuja ikivihreitä kappaleita. Laulujen harjoituksista vastaa Olli Roman ja koreografiasta Irene Räty. Tauno Palon roolia näyttelee Timo Rautio.
Senioriteatterin kanssa Raija Päkkilä on viimeksi tehnyt hauskan Digitohtori-näytelmän, jota oli tarkoitus lähteä esittämään digihankkeen puitteissa myös Meri-Lapin alueelle, mutta korona sotki suunnitelmat. Senioriteatterin hän perusti 30 vuotta sitten.
Raija Päkkilä on ohjannut valtavan määrän näytelmiä. Mieleenpainuvimmiksi hän nimeää Joni Skiftesvikin teksteihin perustuvat näytelmät.
– Näitä samoja rantoja kun olemme Jonin kanssa kolunneet, mielikuvat ja ‑maisemat ovat meillä samanlaisia, pohtii Päkkilä.
Ohjauksista erityisesti mieleen hänellä ovat jääneet myös Sofi Oksasen Puhdistus, Jamppa Tuomisesta kertova näytelmä Ylikiimingissä ja Kylmän totin kahvila Iissä.
Raija Päkkilä sai Rantapohjan Antti-patsaan 1994, Vuoden haukiputaalainen hän oli 2007 ja kunnan kulttuuripalkinto hänelle on myönnetty kaksi kertaa. Valtakunnallisilla teatteripäivillä Päkkilä on ollut Nurkkanäyttämön kanssa useasti ja menestyksekkäästi. Kiiminkiläisen Cappas-teatterin kanssa ovat syntyneet muun muassa näytelmät Koitelin laulu ja Väinö. Joskus Raija Päkkilä on nähty myös itse rooleissa jos joku näyttelijöistä on sairastunut, kuten Niskavuoren Loviisana.
Raija Päkkilä on syntynyt ja kasvanut Halosenniemessä ja asuu siellä edelleen. Hänen elämänvaiheistaan ja teatteriurasta on julkaistu kertomus Naisten ääni — Suomi 100 ‑sarjassa. Ansiokkaan ja osuvan tarinan “Raija Päkkilä — elämä ja intohimo — teatteri” on kirjoittanut sarjaan hänen senioriryhmänsä näyttelijä Aili Pollari. Tarina löytyy netistä haulla: Suomi 100 Raija Päkkilä.
Pollari kirjoittaa: Raija Päkkilä on Haukiputaalla ja laajasti ympäristössä tunnettu ja kunnioitettu henkilö. Kun teatteriesityksen ilmoituksessa lukee: Ohjannut Raija Päkkilä, se tieto takaa esityksen laadukkuuden. Olen henkilökohtaisesti saanut viime vuosina seurata Päkkilän työskentelyä. Hän on ystävällinen, huumorintajuinen, kärsivällinen ja määrätietoinen. Hän ohjaa rauhallisesti ja ystävällisesti. Ymmärrän hyvin, miksi näyttelijäoppilaat viihtyvät vuodesta toiseen, kymmeniä vuosia. Hänen toisiin ihmisiin kohdistuva kunnioittava suhtautumisensa antaa itseluottamusta ujommallekin ihmiselle.
Lapsuudestaan Päkkilä on muistellut Pollarille: Jo pienenä tyttönä olivat esiintymisen haluni ilmenneet. Kun meille tuli vieraita kiipesin tuolille ja aloin lausua runoja. Kouluajoista mieleeni ovat jääneet esiintymiset, esitelmät näytelmät ja niiden roolit.
Päkkilä opiskeli teatteritaidetta ja ohjausta, mutta perheen perustamisen myötä teatteri väistyi hetkeksi, kunnes häntä kysyttiin ohjaamaan opiston näytelmäkerhoa. Hän toimi myös Haukiputaan kulttuurisihteerinä ja 80-luvun alusta lähtien opiston teatteritaiteen opettajana. Matka jatkuu.