Putaan Pullan uuden leipomomyymälän avajaisia juhlittiin viime torstaina kahvitarjoilun ja winermunkkien kera Martinniemessä. Sadepäiväkään ei tahtia haitannut, vaan väkeä saapui sankoin joukoin paikalle koko päivän läheltä ja kauempaakin heti ovien avauduttua. Odotettuihin avajaisiin oli varauduttu leipomalla tuhat munkkia.
Kävijöissä ihastusta herättänyt myymälä-kahvio sijaitsee kauttaaltaan remontoidun ja laajennetun leipomon yhteydessä tutussa paikassa Sepäntiellä. Leipomon mittava uudistus valmistui viime vuonna, mutta koronan takia myymälän avaamiselle jouduttiin odottamaan otollista aikaa. Remontin ja koronan ajan leipomomyymälä toimi väistötiloissa Verstasmutkassa.
– On tätä niin odotettu kovasti, kuului monen kävijän kommenttina.
Avajaisiin tulleet Tarja Huru, Suvi Piekkola ja Sirpa Pohjonen-Räihä pitivät näkemästään.
– On rikkaus, että meillä on täällä näin hyvä ja monipuolinen leipomo ja uusi hieno leipomomyymälä, summasi Tarja Huru.
Hymyyn aihetta oli myös leipomon väellä. Jännitysmomentin toi sade, mutta eivät kävijät olleet sokerista, vaan kutsua avajaisiin oli kuultu.
– Vihdoinkin, tätä on suunniteltu pitkään, iloitsi Putaan Pullan toimitusjohtaja Antti Tyykiluoto. Hän luotsaa perheyritystä sisarustensa Helmin ja Antin kanssa toisessa sukupolvessa, ja kolmattakin polvea on jo mukana toiminnassa. Leipomon perusti isä Reino Tyykiluoto vuonna 1978.
– Ensimmäinen muistikuva itselläni on, kun pääsin leipomolle maistelemaan munkkeja. Niitä on leivottu aivan alusta lähtien ja siksi munkkeja päädyttiin tarjoilemaan nyt avajaisissakin, kertoi Antti Tyykiluoto.
Putaan Pulla on yksi harvoista pohjoisessa Suomessa sijaitsevista keskisuurista leipomoista. Leipomotuotteet ovat tunnettuja kautta maan. Leipää ja vehnäsiä toimitetaan kauppoihin laajalle alueelle. Tyykiluoto on tyytyväinen, että Putaan Pulla voi omalta osaltaan tarjota palveluita entistä paremmin nyt myös uudessa leipomomyymälässä.
– Myös Lapin-matkaajat poikkeavat usein hakemassa tuliaisia, ja nyt tähän on aiempaa helpompi kaikkien tulla.
Leipomotuotteiden myynnin ohella tarjolla on kahviossa suolaista ja makeaa sekä keittolounas. Uutuuksina tarjontaan kuuluvat erilaiset täytetyt leivät ja salaattiannokset paikan päällä nautittavaksi tai otettavaksi mukaan. Kahviossa on sisällä parikymmentä asiakaspaikkaa ja saman verran paikkoja löytyy myös ulkoterassilta.
Avajaisissa mukana oli myös muita lähialueen toimijoita. Kalle Hiltula edusti Ruokapohjolan liha- ja kalatuotteita. Kalasäilykkeissä muikkuja lukuunottamatta kalat ovat peräisin Halosenlahden kalastajilta. Hiltulalle Halosenniemi on tuttu nuoruusvuosilta. Työelämää kaupan alalla hänelle on kertynyt jo 55 vuoden ajalta.
– Ensimmäisessä työhaastattelussa Martin Valintaan kysyttiin, onko pojalla kovia työhaluja. Niitähän löytyi, myhäili Hiltula.
Martinniemessä käsityönä suklaata valmistava Jouni Rusanen Chocoksista oli esittelemässä tuotteitaan ja maistatti tervalta vivahtavaa suklaataa. Uusia makuelämyksiä hän kehittelee koko ajan. Iin Kalaliike Kuhan kojulla kalaherkkuja paisteli kokki Janne Pekkala. Paikalla oli myös JJ-Lihan rekka tuotteineen.