Puo­li vuot­ta Iin joh­dos­sa on vah­vis­ta­nut ennakkokäsityksiä

Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen voi ihastella jokimaisemaa suoraan toimistostaan. Luonnonläheisyys onkin hänen mielestään yksi Iin kunnan vahvuuksista.Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen voi ihastella jokimaisemaa suoraan toimistostaan. Luonnonläheisyys onkin hänen mielestään yksi Iin kunnan vahvuuksista.

Puo­li vuot­ta sit­ten Iin kun­nan­joh­ta­ja­na aloit­ta­nut Mar­juk­ka Man­ni­nen on vie­rail­lut vii­me kuu­kausien aika­na ahke­ras­ti tapaa­mas­sa ihmi­siä eri kylil­lä, yhdis­tyk­sis­sä, yri­tyk­sis­sä ja kun­nan pal­ve­lu­pis­teis­sä. Kier­rok­sel­laan Man­ni­nen on huo­man­nut monet Iin hie­not asiat ennak­ko­kä­si­tys­tään­kin hienommiksi.

– Mei­dän kun­ta­stra­te­gi­aam­me ja brän­diim­me veto­voi­ma­te­ki­jöik­si kir­ja­tut kylät, vir­rat ja sil­lat ovat nii­tä aivan oikeas­ti. Kylil­lä on aidos­ti oman­lais­taan elä­mää ja sopi­vaa kil­pai­lua keskenään.

Yllät­ty­nyt Man­ni­nen on ollut luot­ta­mus­hen­ki­löi­den päätöksentekokyvystä.

– Tääl­lä on teh­ty nopeas­ti iso­ja­kin pää­tök­siä. Nyt on sel­väs­ti tah­to­ti­la vie­dä asioi­ta eteen­päin. Asiois­ta saa olla eri miel­tä ja niis­tä pitää kes­kus­tel­la, mut­ta pitää pys­tyä myös pää­tök­sen­te­koon. Jos täl­lä taval­la pys­tym­me jat­kos­sa­kin teke­mään pää­tök­siä, on kun­nal­la hyvä tulevaisuus.

Kel­los­sa syn­ty­neel­le ja siel­lä nykyi­sin­kin asu­val­le Man­ni­sel­le Ii oli tut­tu naa­pu­ri­kun­ta, jon­ka asioi­ta hän on seu­ran­nut myös työn­sä puo­les­ta kun­nal­li­sis­sa ja maa­kun­nal­li­sis­sa virois­saan. Hänen ensim­mäi­nen kun­nal­li­nen työ­paik­kan­sa oli Hau­ki­pu­taan kun­nan­kam­ree­rin vir­ka vuo­si­na 2007–2012. Se oli­kin var­sin perus­teel­li­nen pereh­ty­mi­nen kun­nal­li­se­lä­mään, sil­lä noi­hin vuo­siin mah­tuu muun muas­sa kun­nan­val­tuus­ton sekä kun­nan työn­te­ki­jöi­den ulos­mars­si, kun­nan­joh­ta­jan eroa­mi­nen, talou­den tasa­pai­not­ta­mi­nen, elin­kaa­ri­mal­lit sekä pää­tös tule­vas­ta kuntaliitoksesta.

Hau­ki­pu­taan jäl­keen Man­ni­nen on toi­mi­nut Oulun kau­pun­gin kehit­tä­mis­pääl­lik­kö­nä, Tyr­nä­vän kun­nan­joh­ta­ja­na, Haa­pa­ve­den kau­pun­gin­joh­ta­ja­na, Poh­jois-Poh­jan­maan maa­kun­ta- ja sote­uu­dis­tuk­sen muu­tos­joh­ta­ja­na sekä Raa­hen seu­dun hyvin­voin­ti­kun­tayh­ty­män johtajana.

Kier­rok­sen jäl­keen Man­ni­nen pala­si kun­ta­ken­täl­le tas­kuis­saan esi­mer­kik­si minis­te­riöi­den ja sote-puo­len toi­min­to­jen tun­te­mus sekä val­ta­va mää­rä uusia kontakteja.

– Tyk­kään kun­ta­työs­tä. Ii on moni­puo­li­nen ja riit­tä­vän iso kun­ta, jos­sa asuk­kaat, yri­tyk­set, kun­nan hen­ki­lös­tö, päät­tä­jät ja asiat ovat lähel­lä ja pää­tök­siä pys­ty­tään teke­mään tar­vit­taes­sa nopeastikin.

Toi­saal­ta Ii on niin pie­ni kun­ta, että pää­tök­set ja asiat saat­ta­vat hen­ki­löi­tyä. Tii­vis pereh­ty­mi­nen alu­ee­seen ja sen ihmi­siin onkin ollut Man­ni­sel­le tie­tois­ta varau­tu­mis­ta tähän. Tutuk­si tul­leel­le kun­nan­joh­ta­jal­le ei niin hel­pos­ti naka­ta kuraa kas­voil­le, mut­ta uskal­le­taan sanoa asioi­ta suo­raan. Sitä Man­ni­nen arvostaa.

– Tääl­lä ollaan suo­ra­vii­vai­sia ja puhu­taan asiois­ta oikeil­la nimil­lä. Toki saa­te­taan vähän tes­tail­la­kin, että miten rea­goin eri asioi­hin, mut­ta tyk­kään, että asiois­ta keskustellaan.

Iin kun­nan vah­vuuk­sia ovat joh­ta­jan­sa mie­les­tä kun­nan sijain­ti Oulun ja Kemin välis­sä, kas­vusuun­ta, ter­ve ikä­ra­ken­ne ja luonnonläheisyys.

– Vah­vuuk­siin kuu­lu­vat myös kun­nas­sa teh­dyt kes­tä­vään kehi­tyk­seen, ener­gi­aan ja talou­teen liit­ty­vät lin­jak­kaat rat­kai­sut. Ne eivät ole mitään höttöä.

Man­ni­nen tote­aa Iis­tä tul­leen aidos­ti Oulun poh­joi­nen kirit­tä­jä sen jäl­keen, kun uusi Oulu syn­tyi. Nelos­tien remon­tin val­mis­tu­mi­nen Oulun ja Simon välil­lä paran­si ase­mia enti­ses­tään. Seu­raa­va harp­paus teh­dään, kun alu­eel­le saa­daan seu­dul­li­nen lähi­ju­na ja Nelos­tien ohi­tus­tie liit­ty­mä­jär­jes­te­lyi­neen saa­vat aika­tau­lun­sa ja paikkansa.

– Aito lähi­ju­na vaa­tii toki kak­sois­rai­teet, mut­ta uskon, että jo ennen nii­tä juna alkaa taas pysäh­tyä Iis­sä. Juna- ja ohi­tus­tie­a­sia pitää saa­da rat­kais­tua, jot­ta voim­me rat­kais­ta nii­hin liit­ty­vät maan­käy­töl­li­set asiat.

Man­ni­nen muis­tut­taa, että Iin ohi­tus­tie kyt­key­tyy väy­lä­verk­koon, jon­ka mer­ki­tys on kas­va­nut varau­tu­mi­sen ja elin­kei­noe­lä­män näkö­kul­mas­ta. Nyt Ii on pul­lon­kau­la tuol­la verkolla.

Nykyi­ses­sä maa­il­man­ti­lan­tees­sa yhä useam­pi osaa kiit­tää Iis­sä teh­tyä ilmas­to­työ­tä. Kun­nas­sa lai­tet­tiin ener­gia-asioi­ta kun­toon jo vuo­sia sit­ten vaih­ta­mal­la omien kiin­teis­tö­jen läm­mi­tys uusiu­tu­viin koti­mai­siin vaih­toeh­toi­hin ja opet­ta­mal­la lap­set ja nuo­ret sääs­tä­mään ener­gi­aa. Nyt pin­taan on tosin nous­sut kri­tiik­kiä, ettei­vät kun­ta­lai­set hyö­dy kun­taan sijoi­te­tus­ta tuu­li- ja vesivoimasta.

– Kun­nas­sa tuo­te­taan kym­me­nen ker­taa enem­män säh­köä, mitä tääl­lä kulu­te­taan. Vaik­kem­me saa sitä suo­raan ener­gian hin­taan, on tääl­lä säh­kön hin­ta edel­leen kil­pai­lu­ky­kyi­nen, Man­ni­nen muistuttaa.

Menes­tyäk­seen Iin kun­nan on saa­ta­va talou­del­li­nen tilan­teen­sa nykyis­tä parem­paan kun­toon. Mon­ta kysy­mys­tä muun muas­sa val­tio­no­suuk­sien ja vero­tu­lo­jen kehit­ty­mi­sen suh­teen odot­taa vie­lä vas­taus­taan. Hyvään kiri­vauh­tiin on jo pääs­ty esi­mer­kik­si stra­te­gian, talou­den tasa­pai­not­ta­mis­oh­jel­man ja hal­lin­no­nuu­dis­tuk­sen myö­tä. Lisää kapu­loi­ta rat­tai­siin taas tuo kus­tan­nus­ten nousu noin kym­me­nel­lä prosentilla.

– On erit­täin tär­ke­ää, että suun­ni­tel­lut hank­keet saa­daan vie­tyä lop­puun. Talou­den suh­teen on teh­tä­vää, mut­ta kah­del­la jalal­la jar­rut­ta­mi­nen ei joh­da mihin­kään. Pitää uskal­taa teh­dä valintoja.

Kym­me­nen vuo­den pääs­sä ole­van Iin Man­ni­nen näkee elin­voi­mai­sek­si, mat­kal­la kun­nan stra­te­gi­aan­kin vuo­del­le 2050 kir­ja­tuk­si 15 000 asuk­kaan kunnaksi.

– Sil­loin ohi­tus­tie ja juna­lii­ken­ne maan­käyt­tö­asioi­neen on rat­kais­tu, tääl­lä kas­vaa ter­veel­lä itse­tun­nol­la varus­tet­tu­ja lap­sia, vesis­töt ja hie­no ympä­ris­tö ovat kun­nos­sa ja yri­tys­puo­li on vireää.

Kun­nan­joh­ta­jan toi­vei­siin kuu­luu myös, että kylien oma­lei­mai­suus ja kun­ta­lais­ten ter­ve ylpeys säilyvät.

– Uskon, että tule­viin tren­dei­hin kuu­luu entis­tä enem­män halu asua ja yrit­tää täl­lai­sis­sa per­soo­nal­li­sis­sa pai­kois­sa. Toi­vot­ta­vas­ti ongel­ma moni­paik­kai­ses­ta asu­mi­ses­ta rat­kais­taan pian. Jo nyt moni on enem­män vapaa-ajan asun­nol­la kuin var­si­nai­ses­sa asuinpaikassaan.

Iin luon­toa vesis­töi­neen arvos­ta­vat sekä pai­kal­li­set että muu­al­la asu­vat. Paik­ka­kun­nan moni­puo­li­nen kult­tuu­ri­tar­jon­ta puo­les­taan on asia, jon­ka Man­ni­nen on huo­man­nut tun­ne­tum­mak­si muu­al­la kuin Iissä.

– Pai­kal­li­set ihmi­set pitää saa­da nykyis­tä enem­män mukaan ja hyö­dyn­tä­mään sitä.

Iin mai­neen ja kan­sain­vä­li­sen jul­ki­suu­den hyö­dyn­tä­mi­nen kat­ke­si koro­na­pan­de­mi­aan. Man­ni­nen tote­aa kui­ten­kin, että Iil­lä on mah­dol­li­suuk­sia kan­sain­vä­li­sen mat­kai­lun kohteena.

Työ­pai­kan vaih­dok­sen lisäk­si Mar­juk­ka Man­ni­sen vuot­ta on vauh­dit­ta­nut hänen hevos­har­ras­tuk­sen­sa. Kah­den oman hevo­sen­sa lisäk­si hän hoi­taa hevo­s­asioi­ta myös val­ta­kun­nal­li­ses­ti ja kan­sain­vä­li­ses­ti. Man­ni­nen on Suo­men Rat­sas­ta­jain­lii­ton puheen­joh­ta­ja ja toi­mii tuo­ma­ri­na kou­lu- ja kent­tä­rat­sas­tuk­ses­sa sekä kan­sain­vä­li­ses­ti pararatsastuksessa.

– Tänä kesä­nä kil­pai­lu­toi­min­ta oli aika aktii­vis­ta, kun monet koro­nan takia peru­tut kan­sain­vä­li­set kisat ja kurs­sit jär­jes­tet­tiin nyt.

Man­ni­nen aloit­ti rat­sas­tuk­sen olles­saan ensim­mäi­sel­lä luo­kal­la kou­lus­sa. Tuol­loin Kel­loon tuli ABC-tal­li ja moni muu­kin kel­lo­lais­tyt­tö vaih­toi tan­hu­har­ras­tuk­sen hevosiin.

– Jäin hevo­siin syväs­ti kouk­kuun. Hevo­set ovat edel­leen minul­le työ­hön iso vas­ta­koh­ta ja hen­ki­rei­kä. Hevos­ten paris­sa pää­see työs­tä sekä fyy­si­ses­ti että hen­ki­ses­ti täy­sin irti. Hevos­ten tuo­mis­ta teh­tä­vis­tä ja ver­kos­tois­ta on toki hyö­tyä myös työs­sä­ni ja päin vastoin.

Mui­ta Man­ni­sen har­ras­tuk­sia ovat melon­ta, kun­to­sa­li juok­se­mi­nen, lai­te­su­kel­lus ja lau­la­mi­nen. Hänen per­hee­seen­sä kuu­luu avio­mies ja äitin­sä hevos­har­ras­tuk­sen jaka­vat kak­si tytär­tä. Samas­sa piha­pii­ris­sä asu­vat mum­mu ja pap­pa, joi­ta Man­ni­nen kiit­tää avus­ta per­heen arjen pyörittämisessä.

 

Tutus­tu Ran­ta­poh­jan tilaus­tar­jouk­siin täs­tä.