Elettiin kevättä vuonna 2004. Arja Tietäväinen oli ihmeissään, kun häneltä alkoi tippua hiuksia harjastessa ja suihkussa käydessä. Päähän hiusten sekaan ilmestyi pälviä, ja hiuksia alkoi tippua tukuttain. Hänellä oli ollut pitkät ja vahvat hiukset. Mistä oikein oli kysymys?
Se kevät oli ollut kiireinen ja stressaavakin. Oli rakentaminen ja muutto, lapset olivat pieniä ja edessä uuden työpaikan haku. Lisäksi Arja oli laihduttanut toistakymmentä kiloa.
Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa monet syyt, ja normaalistikin hiuksia irtoaa 25–100 päivässä. Normaalista hiustenlähdöstä ei kuitenkaan nyt ollut kysymys.
Tutkimuksissa selvisi diagnoosiksi alopecia areata eli pälvikalju. Tulehduksellisessa autoimmuunisairaudessa hiuksen normaali kehitys keskeytyy. Pälvikaljun tyypillinen oire on läiskittäinen hiustenlähtö. Alopecia areatan kulku on yksilöllistä ja ennuste arvaamaton. Pälvet voivat parantua noin joka kolmannella ja hiukset kasvaa takaisin uudelleen. Yleensä taipumus kuitenkin säilyy ja pälvikalju voi uusiutua. Joillakin hiukset voivat lähteä pysyvästi. Yleisimmin pälvikalju puhkeaa 20–40-vuotiailla, mutta voi ilmetä missä iässä tahansa ja on yhtä yleistä miehillä ja naisilla. Sairautta voi ilmetä myös lapsilla.
Harvinaisempia alopecia areatan muotoja ovat kaikkien kehon ihokarvojen kuten kulmakarvojen ja silmäripisien katoaminen hiusten ohella (alopecia totatalis tai alopecia univrsalis) tai sairauden synnynnäinen muoto.
– Tuona kesänä kävin henkisesti tosi syvällä ja itkin paljon. Lopulta päätin, että tästä ei ole kuin yksi tie, ja se on ylöspäin. On hyväksyttävä sairaus, jolle ei voi itse mitään ja hyväksyttävä itsensä sellaisena kuin on. Oli tultava sinuiksi sairauden kanssa.
Arjalla hiukset lähtivät lopulta kokonaan. Kahtena talvena hiukset kasvoivat takaisin, mutta lopulta oli itselle helpotus luopua turhasta odotuksesta ja toivosta, että saisi hiuksensa takaisin.
Alusta asti hän koki itselleen voimaannuttavaksi ja helpottavaksi kertoa sairaudestaan avoimesti kaikille.
Pälvikaljun perussyy on edelleen tuntematon. Sen on kuitenkin todettu olevan yhteydessä atooppiseen yliherkkyyteen, valkopälveen ja kilpairauhasen automimmuunitulehdukseen. Alopecia areataa sairastavilla pälvikaljua voi esiintyä myös suvuissa eli se voi periytyä useamman perintötekijän kautta. Stressi tai kuormittava elämäntilanne saattaa vaikuttaa sen alkamis- ja pahenemishetkeen.
Arja itse uskoo, että hänellä stressaava elämänvaihe saattoi laukaista sairauden. Lisäksi hän on kärsinyt atooppisesta ihottumasta lapsesta asti. Myöhemmin on ilmennyt, että alttiutta on myös geeniperimän kautta.
Sairaudesta Arja ei saanut diagnoosin jälkeen liiemmin tietoa terveydenhuollossa, vaan sitä oli ryhdyttävä etsimään itse. Ensiarvoisen tärkeää tietoa ja vertaistukea hän on saanut Pohjois-Suomen Alopecia- ja Vitiligoyhdistys ry:stä. Yhdistys toimii Allergia‑, iho- ja astmaliiton alaisuudessa. Arja on toiminut myös Pohjois-Suomen yhdistyksen puheenjohtajana, mutta on nykyisin jäsenenä mukana. Jäseniä on Pohjois-Suomen yhdistyksessä 86. Etelä-Suomen yhdistyksessä jäseniä on yli 500. Koska kaikki alopeciaa sairastavat eivät ole jäseniä, on sairautta potevia arvatenkin paljon enemmän.
Vertaistukea voi saada myös sosiaalisen median ryhmistä. Myös alopecia areatalla on omansa.
– On ollut hienoa tavata ja keskustella myös ihan kasvotusten muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki on ensiarvoisen arvokasta ja tärkeää, sanoo Arja.
Hiukset lähtivät Arjata kokonaan ja hän käyttää peruukkia, jonka hankintaan alopecia areataa sairastavat voivat saada kunnilta tai sairaanhoitopiireiltä tukea maksusitoumuksella. Peruukki luetaan apuvälineeksi, joka myös kuluu käytössä, joten on oikeutettu kerran vuodessa uuden peruukin hankintaan.
Arjalla on useita eri värisiä ja tyylisiä peruukkeja, joita voi vaihdella. Nykyisin hänelle voi kasvaa hiuksia takaraivoon, mutta sängen hän ajelee pois, koska se haittaa peruukin käyttöä. Päänahassa voi näkyä myös laikkuja.
Itselle parhaimmiksi hän on kokenut keinohiuksista tehdyt peruukit, jotka on helppo pestä ja ne pysyvät laittamatta hyvin mallissaan toisin kuin luonnonhiusperuukit, joita on laitettava kuten tavallisia hiuksiakin. Peruukeissa keinohiukset ovat myös luonnonhiuksia edullisempia.
Pälvikaljun hoitoon tarjottiin alkuvaiheessa hiustenkasvua mahdollisesti edistävää paikallista liuoshoitoa päänahkaan, mutta koska siitä ei olisi ollut pitempiaikaista apua, Arja ei ryhtynyt sitä ottamaan.
Peruukit ovat nykyisin varsin hengittäviä, mutta kesäkuumalla ne ovat kuitenkin hiostavia. Arja käyttää usein myös huiveja ja hattuja peruukin sijasta.
Uimahallissa paljain päin Arja huomaa keräävänsä paljon katseita.
– Tunnen katseet takaraivossani, mutta ei se haittaa. Lapset voivat kysyä, miksi minulla ei ole tukkaa, ja kerron ihan mielelläni kaikille, kuka vain kysyy ja haluaa kuulla. Pälvikalju ei ole tarttuvaa.
Arja kertoo saaneensa sairautensa myötä lisää rohkeutta tehdä eri asioita sen sijaan, että kokisi hiuksettomuuden esteeksi. Mottona on, että tulta päin!
– Koen, että sairauteni ei saa muodostaa elämääni rajoitteita, vaan se on käännettävä mahdollisuuksiksi; esimerkiksi peruukkivalinnoissa otan joka kerta erilaisen peruukin ja saatan vaihdella peruukkia jopa päivittäin. Ja aina tukka hyvin! Vaihtelu virkistää. Värejä ja malleja löytyy pitkästä lyhyeen malliin ja kaikkea siltä väliltä.
– Ajattelen asioita myös sen kautta, että mitkä asiat elämässäni ovat hyvin. Oikeastaan olen kärsinyt enemmän atooppisen ihon tuomista pulmista kuin hiuksettomuudesta.
Minun tarinoita Martinniemen kirjastossa
Minun tarinani ‑illat alkoivat Martinniemen kirjastossa Arja Tietäväisen kertomuksella Minä ja pälvikalju viime tiistaina.
Kirjastovirkailija Kaarina Torro kertoi, että idea illoista syntyi, kun hän kuuli mielenkiintoisia elämäntarinoita ja ‑kokemuksia ja kysyi asianomaisilta, olisivatko he valmiita kertomaan niistä laajemminkin. Aiheet sivuavat kokemuksia elämästä sairauden kanssa, työstä tai harrastuksista.
Torron mukaan iltojen tarkoituksena on tuoda kuultaviksi mielenkiintoisia elämäntarinoita ja tarjota myös tärkeää vertaistukea. Illan aikana on mahdollisuus myös kysymyksille ja keskustelulle.
Tarinaillat aloitettiin jo aiemmin ja ehdittiin pitää yksi tarinailta, mutta koronarajoitusten takia tapahtumat siirrettiin kevätkaudelle 2023.
Nyt kun uusien iltojen kertojat ja aiheet julkistettiin, ilmaantui enemmänkin halukkaita kertojia.
– Jos illoissa on kävijöitä ja kuulijoita, voidaan tarinasarjalle miettiä ehkä jatkoakin ensi syksylle.
Kevään kertojat tulevissa tarinailloissa Martinniemen kirjastossa, tiistaisin kello 17.30:
14.2. Sannan tarina: Minä ja lainamunuaiseni.
14.3. Anne Rothin tarina: Minä ja kokemusperäisen tietokirjan kirjoittaminen.
18.4. Anna Alakuijala: Minä ja metsäpolut.
16.5. Jyrki Mäki: Minä ja sarjakuvien tekeminen.