Oulussa vuonna 2021 käynnistetty Prikka kiertoon ‑hankkeen ruoka-aputyö laajenee Oulun haja-asutusalueille. Toiminnan keskiössä on Oulun Kaukovainiolta käsin operoiva Prikkakeskus, joka toimii hyötyruuan logistiikkakeskuksena ja mahdollistaa hävikkiruoan jakelun ja uudelleenkäytön.
Prikkakeskuksen kautta kulkee viikoittain noin 10 000 kiloa ruokaa yhteensä 44 ruoka-aputoimijalle, jotka jakavat ne eteenpäin 80 ruokajakotilaisuudessa noin 3 000 henkilölle. Vuoden 2025 loppuun saakka kestävä uusi hanke pohjaa kerättyihin oppeihin, toiminta laajenee ja toiminnan periaatteisiin kuuluvia osallisuuden ja yhteisöllisyyden muotoja kehitetään edelleen.
– Olemme tänä päivänä myös merkittävä työllistäjä, sillä logistiikkakeskuksen kautta on syntynyt elintarvike‑, logistiikka- ja kiertotalouden työpaikkoja erilaisilla sopimuksilla oululaisille pitkäaikaistyöttömille, osatyökykyisille ja nuorille työttömille, kertoo Prikka Kiertoon ‑hankkeen projektikoordinaattori Tiina Jakonen.
Prikka-hanketta pyörittää päivittäin noin kolmekymmentä henkilöä vapaaehtoiset mukaan lukien.
Prikka kiertoon ‑hävikkiruokaa on voitu hyödyntää yhteistyötahojen kanssa esimerkiksi Lomakoti Onnelassa Haukiputaalla ja Kellon asukastuvalla.
– Haluamme luoda yhteisöllisyyttä ja kannustaa kaikkia mukaan toimintaan – ei vain vastaanottamaan apua, vaan myös osallistumaan sen tarjoamiseen ja nauttimaan yhdessä ruoasta, sanoo Jakonen.
Prikka-hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajina toimivat Oulun seurakuntayhtymä, Oulun kaupunki, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston tuella sekä hanketoteuttajien omarahoituksella. Prikka kiertoon ‑hankkeen tavoitteena on tukea kestävää kehitystä, sosiaalista osallisuutta ja hyvinvointia. Malli on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta.