Haukiputaan Aseman koululla aamu alkoi rauhallisesti vaalihuoneiston avauduttua kello yhdeksän. Tahti kuitenkin vilkastui puolta päivää kohti mentäessä, kun pakkanenkin hieman hellitti paristakymmenestä asteesta ja aurinkokin näyttäytyi.
Aamun ensimmäinen äänestäjä oli saapunut kello 9.08, ja hän oli ensimmäinen äänestäjä myös presidentinvaalien 1. kierroksella, vaalitoimitsijat kertoivat.
Asemakyläläiset ovat perinteisesti äänestäneet ahkerasti, ja nytkin äänestysprosentti 70,4 oli hieman korkeampi kuin Haukiputaan seitsemällä äänestysalueella keskimäärin. Vaalivirkailijat arvelivat, että tähän vaikuttaa pieni, tiivis ja aktiivinen kyläyhteisö.
Asemakylän äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtaja Miika Isometsä ja jäsen Tanja Nieminen sekä myös muut vaalilautakunnan jäsenet arvioivat, että tunnelma sekä presidentinvaalien ensimmäisellä että toisella kierroksella on Asemakylällä ollut hyvin rento. Leppoisa tunnelma välittyikin, kun äänestäjät poikkesivat tutulle Aseman koululle ja lähtiessä saatettiin hyvän vaalipäivän jatkojen toivotukset.
Juhani Louhelainen saapui äänetyspaikalle ennen yhtätoista. Hän oli halunnut lähteä liikkeelle ja täyttämään kansalaisvelvollisuutensa heti aamupäivästä Sitä ennen hän oli ehtinyt käydä koiran kanssa lenkillä ja juoda vaalikahvitkin lähtiäisiksi.
Louhelainen kertoi, ettei vaalitulos juurikaan jännitä, sillä hän piti voittajaa varmana.
– Lähinnä jännittää, millä marginaalilla voitto ratkeaa.
Tulevan presidentin tärkein tehtävä on hänen mielestään ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitaminen. Maailmantilanne on tympeän jännitteinen.
– Eiköhän uusi presidentti pysy ulkopolitiikassa Niinistön linjalla.
Louhelaiselle äänestäminen vaaleissa kuin vaaleissa on itsestään selvää. Jos tilanne on tiukka, yksikin ääni voi ratkaista.
Teppo Komulainen lähti hänkin heti aamupäivästä liikkeelle ja äänestämään. Äänensä hän antoi totta kai myös ensimmäisellä kierroksella, mutta silloin jo ennakkoon.
Vaalien lopputulosta Komulainen ei kertonut jännittävänsä mitenkään erityisesti.
– Eiköhän se illan mittaan selviä!
Jotkut äänestäjät kaipasivat vaalipaikan yhteyteen kahvilaa, kuten Kellon ja Kiviniemen kouluilla oli. Aseman koululla tilat ovat rajalliset, mutta ehkä eurovaalien aikana 9. kesäkuuta kahvikoju voisi olla vaikka koulun pihalla, mikäli pitäjä löytyy, vaalitoimitsijat pohtivat.
Pieni ele ‑keräyspisteellä oli lippaan äärellä haukiputaalainen Seppo Perkiö Oulun Seudun Kuulo ry:stä. Vuodesta 1907 lähtien järjestetyllä keräyksellä kootaan lahjoituksia vammaisille ja sairaille kotimaisille järjestöille. Lipaskeräyksen oheen on tullut mahdollisuus osallistua myös verkossa, sillä monillakaan ei ole nykyisin käteistä rahaa lompakossa.
– Mukavasti kuitenkin lippaaseen on nytkin tiputettu kolikoita, ei ihan joka toinen kävijä, mutta moni kuitenkin. Jotkut haluavat jäädä myös juttelemaan, mikä on mukavaa.
Perkiö vetää yhdistyksen puitteissa kivikorukerhoa Oulussa. Osallistujia kerhossa on myös Haukiputaalta. Jos lipauskeräyksen aikana oli hiljaisia hetkiä, hän ehti työstää muutamaa mukanaan tuomaa kivikorua ajan kuluksi.
Vaalihuoneiden sulkeuduttua kello kahdeksan illalla, alkaa ripeästi ääntenlasku.
– Laskeminen hoituu nopeammin presidentinvaaleissa kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa, joissa on satojakin ehdokkaita, kertoi Miika Isometsä.
Laskennan jälkeen äänimäärät äänestysalueiden vaalipaikoista ilmoitetaan sähköisesti keskusvaalilautakunnalle. Äänestysliput kuljetetaan sitten Ouluun.
Miikka Isometsä kertoi, että hänen tehtävänsä on toimittaa liput henkilökohtaisesti ja mukana on myös toinen toimitsija.