Polttopuut nousivat tänä talvena aiempia vuosia selvästi halutuimmiksi, kun pelättiin energiakriisin iskevän toden teolla. Monet polttopuuta myyvät ovat jo pitkään myyneet eioota, ja rangat ovat olleet esimerkiksi metsänhoitoyhdistyksiltä erittäin kysyttyä tavaraa.
Milloin on oikea aika ostaa valmiita klapeja, rankoja tai suunnata itse metsään polttopuita tekemään? Kuinka paljon polttopuita ylipäätään tarvitaan, tai miten polttopuut valmistetaan, kuivataan ja varastoidaan? Näihin kysymyksiin vastasivat Metsäkeskuksen Mettästä uuniin –neuvontasarjan webinaarissa haukiputaalaiset, vuosikymmeniä polttopuita tehneet “halkoholistit” Pekka Vehkaperä ja Kari Kaleva sekä metsäkeskusen ILMO-hankkeen projektiasiantuntija Pauli Juntunen.
Syksy on oikeaa aikaa tehdä tai ostaa polttopuurankoja. Talvi on polttopuiden hankinnassa rankojen katkomisen ja klapien pilkkomisen aikaa. Talven kääntyessä kevääksi on polttopuiden ostajalla oikea aika tilata puut tai rangat tulevaa syksyä varten. Se, joka tekee puut itse, antaa klapien kuivua kevättuulen puhaltaessa.
Kesällä ostajan on syytä varmistaa tilattujen puiden toimitus. Kesällä kuivat klapit siirretään liiteriin tai pinotaan ja peitellään sopivaan paikkaan.
Polttopuiden ostajille on tarjolla paljon nettikauppoja, joista puuta voi tilata. Monet klapikauppiaat myyvät tuotteitaan lehtien palstoilla. Myös metsänhoitoyhdistyksiltä ja metsänomistajilta voi tiedustella polttopuuta ostettavakseen.
Jos haluaa itse polttopuumetsään, mutta ei omista omaa palstaa, kannattaa kysellä metsänomistajilta tai mhy:ltä, josko jollain olisi sopiva palsta, josta voisi käydä vaikka harvennettavalta palstalta käydä puita tekemässä.
Rankojen korjuun vaiheet ovat kaato, karsinta, katkonta ja kasaus. Polttopuuna käytetty puu voidaan myös pilkkomisen sijaan aisata eli rikkoa puun kuorta sivuilta. Se nopeuttaa puun kuivumista. Polttopuun teossa pitää myös miettiä se, miten metsään kuljetaan ja miten puut kuljetetaan pois metsästä ja omaan pihaan.
Suinpäin, ilman oppia ja tietoa ei metsään kenenkään pidä mennä.
– Parasta on, jos saa jonkun kokeneen neuvomaan alkuun. Tekemällä sitten oppii, Pauli Juntunen opastaa.
Kari Kaleva korostaa, että turvallisuusasiat pitää huomioida tarkasti.
– Saha on oltava kunnollinen samoin muutkin kamppeet. Niissä ei kannata säästellä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että viiltosuojahousut, turvakäsineet ja ‑kengät sekä silmäsuojat ovat ehdottomat.
Miehet muistuttavat, että jokaisella metsätöihin menevällä on syytä olla myös puhelin ladattuna ja siinä Suomi112-sovellus ladattuna. Sovelluksen avulla viranomaiset paikantavat henkilön tarkasti metsästä onnettomuuden sattuessa.
Rankojen teko polttopuiksi on oma lukunsa. Rankojen katkonnassa hyvänä apuna on katkontapukki, suoraan pinosta ei kannata alkaa puita moottorisahalla katkoa. Se ei ole turvallista. Puiden pilkkomisen klapeiksi voi tehdä esimerkiksi klapikoneella tai käsin. Käsin tekeminen on hyvää hyötyliikuntaa ja siinä tärkeintä on hyvä kirves tai jopa kaksi eri kokoista kirvestä. Myös kunnon hakkuupölkky on ehdoton.
– Joku laittaa hakkuupölkyn päälle autonrenkaan, jonka sisälle laittaa halot. Siitä ne on kätevät halkoa, eivätkä lentele ympäriinsä. Sen jälkeen puut on helppo renkaasta siirtää pinoon, Kaleva vinkkaa.
Polttopuiden kuivauksessa on huomioitava oikea kuivauspaikka, ajankohta, aluspuut maakosteutta estämään sekä pinon mahdollinen suojaaminen. Puut pinotaan webinaarin miesten mukaan aina halkaistu puoli ylöspäin. Trukkilavat ovat heidän mukaansa hyviä aluspuita.
Puita ei saa varastoida asuinrakennuksen, autotalliin, kellariin tai ullakolle. Myöskään talon räystään alusta ei ole turvallinen paikka puupinolle. Hyvä, tarkoitukseen valmistettu polttopuuvarasto on paras paikka puille. Maankäyttö- ja rakennuslakiin on tulossa 1.1.2024 uudistus, jonka jälkeen ei enää vaadita rakennuslupaa alle 30 neliön varastolta tai alle 50 neliön katokselta.
Polttopuita myydään tavallisesta irtokuutiometreinä, joita myös heikkokuutioiksi tai ‑moteiksi nimitetään. Irtomotti tarkoittaa sitä, kun puut on heitelty metri x metri x metri kokoiseen kasaan.
Pinokuutio tarkoittaa sitä, kun puut on pinottu järjestykseen metrin levyiseen ja metrin korkuiseen pinoon. Kiintokuutiometri puolestaan on kuutio, joka on umpipuuta. Yksi pinokuutiometri vastaa keskimäärin 1,67 irtokuutiometriä ja 0,67 kiintokuutiometriä. Heittomotissa on siis vähemmän puita kuin pinomotissa.
Keskimäärin yhdestä heittokuutiosta koivua saa noin 1 000 kilowattituntia energiaa, mikäli puun kosteusprosentti on suositeltu 20. Männyn ja kuusen arvo on noin 800 kWh/heittokuutio. Koivu on teholliselta lämpöarvoltaan parasta polttopuuta, jota yleisesti käytetään. Pihlajan lämpöarvo on vielä koivuakin parempi.
Parhaiten polttopuusta saa irti energiaa polttamalla sitä varaavassa takassa tai leivinuunissa. Avotakassa hyötysuhde tippuu 80 prosentin tietämiltä alle 30 prosenttiin.
Siihen paljonko puuta pitäisi lämmityskaudelle ostaa vaikuttavat monet tekijät, kuten sää, lämmitettävä tilavuus, rakennusten lämmöneritys ja tulisijojen lukumäärä ja laatu. Motivalla on polttopuun tarpeen mitoittamislaskuri, joka lähtee siitä olettamasta, että jos energiankulutus olisi vaikkapa 20 000 kWh vuodessa, koivuklapia kuluisi noin 20 irtokuutiota vuodessa.
Metsäkeskus ohjeistaa ostamaan polttopuita noin 10 irtokuutiota, jos esimerkiksi leivinuunia lämmittää noin 5–6 kuukauden pakkaskauden ajan lähes päivittäin.
– Ilmalämpöpumput vähentävät polttopuun tarvetta, sillä ne kierrättävät tehokkasti lämmintä ilmaa asunnossa, Pekka Vehkaperä kertoo.
Hän muistuttaa, että jokainen takka tai uuni on omanlaisensa, ja puun tarpeen oppii ajan kanssa.
Mettästä uuniin ‑neuvontasarjan toinen webinaari on torstaina 16.3., ja siinä aiheena on puun polttamisen päästö- ja ilmastovaikutukset sekä tulisijan käyttö ja huolta sekä oikeaoppinen puun polttaminen. 20.4. vuorossa on tutustumiskäynti haukiputaalaisten polttopuurittäjien toimintaan.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.