Ensimmäinen Oulun ja Tornion välinen rannikkoväylä valmistui 150 vuotta sitten, vuonna 1874. Tätä merkkitapausta juhlistetaan Perämeren rannoilla syksyn mittaan. Juhlinta käynnistyy sunnuntaina 20. lokakuuta Kellon Nuorisoseuralla, kun Suomen Majakkaseura ja Perämeren Pookit ry järjestävät kaikille avoimen tilaisuuden. Myöhemmin syksyllä juhlitaan myös Oulun Toppilan sataman 300-vuotispäivää.
Kellon tapahtumassa esitetään uusi lyhytelokuva, jossa kerrotaan väylän synnystä ja sen taustoista 1700-luvulta lähtien. Vuonna 1874 rannikkoväylän käyttöönottoa varten kaikki luotsituvat ja pookit, sekä suuri määrä puisia ja kivisiä merimerkkejä, olivat valmiina.Väylän valmistuminen vilkastutti elämää koko rannikolla Oulusta Tornioon.
– Kellossa nähdään myös Majakkaseuran uutuuselokuva UTÖ – 300 myrskyisää vuotta, kertoo Perämeren Pookit ry:n varapuheenjohtaja ja Suomen Majakkaseuran kiertuevastaava Pekka Väisäinen. Hän on myös Utö-elokuvan tuottaja, toinen käsikirjoittaja ja Perämeri – 500 vuotta meritietä pohjoiseen ‑kirjan toinen pääkirjoittaja.
Perämeren Pookit ry, joka puolustaa Perämeren merimerkkejä ja vaalii niiden historiaa, on perustettu keväällä 2023. Tuoreen yhdistyksen jäsenmäärä on hieman alle 50. Yhdistyksen emojärjestönä toimii 2000-jäseninen Suomen Majakkaseura.
– Oulu-Tornio ‑väylän valmistuminen 150 vuotta sitten osui hyvin yksiin juuri nousussa olleen höyrylaivaliikenteen kanssa. Tuohon aikaa väyliä ei pystytty kaivamaan syvemmiksi. Ne piti vain ohjata kulkemaan merimerkein sinne, missä syväys laivoille riitti, Pekka Väisänen kertoo.
Marjaniemen majakka valmistui jo vuonna 1872 ja se pysyi uuden väylän ainoana majakkana vuoteen 1937, jolloin Keminkraaselin majakka valmistui. Alunperin sekin oli loisto. Vuonna 1939 valmistui peräti 15 betonista loistoa jälleen uusitun rannikkoväylän varrelle.
Vuonna 1939 rakennetuista arvokkaista betoniloistoista noin puolet on poistettu käytöstä ja yksi on kokonaan tuhoutunut. Oulun Koskelan loisto on yksi huonokuntoisimmasta, mutta se on Väisäsen mukaan tarkoitus entisöidä.
Haukiputaan alueella loistoja on useita, ja niistä autioituneita ovat muun muassa Satakari, Kriisi ja Kropsu. Sen sijaan Keskihiuvetin loisto on saanut uudet omistajat Perämeren Pookiin kuuluvasta poruksta, joka yhdessä yhdistyksen kanssa haluaa kunnostaa ja ylläpitää loiston. 14-metrinen Keskihiuvetin loisto on peräisin vuodelta 1939 ja se on yksi korkeimmista ja kauneimmista loistoista.
Luotsiasemista on jäljellä Marjaniemi ja Ulkokrunni sekä Iin Röyttä, joka rakennettiin 1920-luvulla Hiuvetin ja Satakarin loistoasemien ainekseksista samanlaisiksi kuin ne olivat olleet vuodesta 1874 lähtien.
Loistoista parhaiten on säilyneitä ovat äskettäin kunnostetut Hanhikari ja Länsiletto. Myös Haukiputaan edustalla seisova Rivinleton loisto on kohtuullisessa kunnossa. Sitä oikaistiin parikymmentä vuotta sitten.
Iin mies loistaa Utö-elokuvassa
Majakkaseuran uutuuselokuva UTÖ — 300 myrskyisää vuotta esitetään Kellossa sunnuntaina. Elokuva kertoo Turun eteläpuolella sijaitsevan legendaarisen luotsi- ja majakkasaaren tarinan, painottaen sen nykyhetkeä. Mukana on myös arvokasta vanhaa filmimateriaalia.
62 minuutin mittainen Utö-elokuva on saanut jo kiitosta sisällöstään ja erityisesti kiinnostavista henkilöistä. Yksi heistä on Iistä kotoisin oleva saaren huoltomies Janne Joensuu, joka puhuu elokuvassa leveää Iin murretta. Hän on yksi saarella ympäri vuoden asuvista noin 40 utöläisestä.
Pekka Väisänen lupaa kertoa tilaisuudessa myös Ulkokrunnin “ryöstöstä” 1930-luvun lopulla. Hän tutki asiaa Perämeri-kirjaa varten.
– Haukoin henkeä lukiessani arkistodokumentit siitä, kuinka oululainen raastuvanoikeuden puheenjohtaja käytännössä anasti iiläisten ja haukiputaalaisten yhteiskäytössä ja kalastustukikohtana olleen Ulkokrunnin saaren harhauttamalla jopa valtiovaltaa. Kyseessä on aika ainutlaatuinen puhallus, josta jäi Iihin ja Haukiputaalle syvät haavat.
– Ehkä kirjoitan vielä aiheesta kirjan, mutta lyhyesti tarina on jo kirjassamme. Uskon, että temppu kuihdutti pysyvästi Perämeren rannikkokalastusta.
Kellon tilaisuudessa on myynnissä PePon ja Majakkaseuran majakka-aiheisia tuotteita Oulun seudulta ja Utöstä sekä Perämeri-kirjaa.
Majakkaseuran ja Perämeren Pookit ry:n Pohjoisen rannikkoväyliä juhlistava tapahtuma alkaa Kellon Nuorisoseuralla sunnuntaina 20.10. kello 14 (Kellontie 272). Ohjelmassa rannikkoväylän rakentamisesta kertova uusi lyhytelokuva. Tauon jälkeen kello 15 nähdään Utö-elokuva.