Kun 30 pohjoispohjalaisen kunnan sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät 1.1.2023 hyvinvointialueen vastuulle, palvelee Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue noin 413 000 asukasta. Alue työllistää noin 17 000–18 000 työntekijää, ja sen budjetti on kokonaisuudessaan lähes 1,6 miljardia euroa. Pääosa rahoituksesta tulee valtiolta.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on vuosibudjetiltaan maan kolmanneksi suurin, pinta-alaltaan toiseksi suurin ja hyvinvointialueella sijaitsevien kuntien ja yhteen liittyvien sosiaali‑, terveys- ja pelastustoimen organisaatioiden määrällä mitaten suurin.
Uudistuksen tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja palvelukokemusta. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksista asiakas saa tarvitsemansa sote-palvelut yhdestä paikasta. Jokainen hyvinvointialue suunnittelee omat toimintamallinsa, lähialuepalvelut, sähköiset palvelut ja keskitettävät palvelut.
Ensi vaiheessa pyritään siirtämään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisvastuun nykyisiltä 19 sote-organisaatiolta ja kahdelta pelastuslaitokselta yhdelle yhteiselle hyvinvointialueelle.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja Ilkka Luoma kertoo, että hyvinvointialueen valmistelu on edennyt ripeästi viime heinäkuusta eteenpäin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusta koskevan lainsäädännön hyväksymisen jälkeen.
Lain mukainen väliaikainen valmistelutoimielin järjestäytyi heinäkuun alussa käynnistäen välittömästi ensimmäisen valmisteluhenkilöstön rekrytointikierroksen. Valmisteluorganisaatio käynnisti toimintansa lomakauden jälkeen elo–syyskuussa.
– Tällä hetkellä olemme valmistelleet suppean ja laajan poliittisen seurantaryhmän ohjauksessa hyvinvointialueen organisaatiorakennetta poliittisen ohjausjärjestelmän, konsernipalveluiden, sote-palveluiden järjestämistoiminnan, sote-palvelutuotannon sekä pelastustoimen palvelutuotannon osalta pohjaehdotukseksi aluevaltuuston käsittelyyn ja päätöksentekoon maaliskuussa.
Luoma kertoo, että paraikaa työstetään askel askeleelta poliittisessa ohjauksessa eteenpäin hyvinvointialueen palvelustrategiaa ja siihen liittyvinä sote-palvelustrategiaa sekä pelastustoimen palvelutasopäätöstä aluevaltuuston päätöksentekoon vuoden 2022 aikana vietäväksi. Myös hallintosäännön valmistelu on meneillään.
Hallinnollinen muutos on valtaisa ja Luoma toivoo, että aivan aluksi muutos näkyy tavallisille ihmisille häiriöttömästi toimivina sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluina.
– Toimintojen hallitun siirron jälkeen alkaa vuosia jatkuva uudistustyö, jonka tavoitteina on muun muassa peruspalveluiden vahvistuminen, sähköisten palveluiden määrätietoinen kehittäminen, ennaltaehkäiseviin palveluihin vahvempi panostaminen, yhdenvertaiset palvelut koko hyvinvointialueella asuinpaikkakunnasta riippumatta, nykyistä parempi ammattilaisten yhteistyö ja parempi tiedon liikkuvuus ihmisten parhaaksi.
Hyvinvointialueen organisoitumisessa pyritään hallinnollisesti mahdollisimman matalaan ja kevyeen organisaatiomalliin.
– Pyrimme myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon organisoitumisessa mahdollistamaan ehyet ja saumattomat hoito- ja palveluketjut sekä perus- ja erikoistason sekä sosiaali- ja terveydenhuollon hyvän yhteistyön sekä tietysti palvelustrategian mukaisen toiminnallisen uudistumisen, jotta alueemme väestön yhdenvertaisuus toteutuisi, Ilkka Luoma sanoo.
Ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueella tulee käyttämään aluevaltuusto, johon valitaan 79 valtuutettua. Se kokoontuu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2022. Se päättää muun muassa hyvinvointialuestrategiasta, hallintosäännöstä, talousarviosta ja ‑suunnitelmasta, maksujen perusteista ja asiakasmaksuista, omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta, liikelaitokselle asetettavista toiminnan ja talouden tavoitteista, varallisuuden hoidosta, tilinpäätöksen hyväksymisestä ja jäsenten valitsemisesta toimielimiin.
Aluevaltuuston lisäksi Pohjois-Pohjanmaan poliittinen rakenne pitää sisällään 13-jäsenisen aluehallituksen, aluevaalilautakunnan, yksilöasiain jaoston, mahdollisesti konsernijaoston, tulevaisuuslautakunnan, yhdyspintalautakunnan, tarkastuslautakunnan, turvallisuuslautakunnan sekä vaikuttamistoimielimet eli nuorisovaltuuston, vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston sekä alueelliset neuvottelukunnat, pelastustoimen sekä hyvinvointialueen muun organisaation ja hyvinvointialuejohtajan.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.