Haukiputaalta ei voi enää nousta pikavuoron kyytiin, jos mielii matkustaa bussilla pohjoiseen kuten esimerkiksi Kemiin tai Rovaniemelle. Pitkän matkan linjalle mielivien on mentävä ensiksi Ouluun, Iihin tai Kiiminkiin päästäkseen pikavuoroille, olipa matkalla sitten pohjoiseen tai etelään.
Pikavuoroliikenne on markkinaehtoista liikennettä, jonka reitit, pysähtymispaikat ja aikataulut päättää liikennöitsijä. Viranomainen ei voi enää määrätä, missä bussit pysähtyvät.
Ratkaisuihin pikavuorojen pysähdyspaikoista on vaikuttanut oleellisimmin matkan kesto, arvioi yleisesti johtaja Leila Lehtinen Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalveluista.
– Matkustajille matka-aika on noussut hyvin tärkeäksi kriteeriksi, kun matkustaja tekee päätöksensä kulkuvälineestään ja valinnan esimerkiksi oman auton ja bussin välillä. Tärkeää matkaketjussa on, jos se koostuu useista kulkuvälineistä, että matka-aika on mahdollisimman lyhyt.
Haukiputaan kautta Haukiputaantietä kulkevat vuorot lisäisivät matka-aikaa, mikä tänä päivänä on muodostunut ratkaisevaksi tekijäksi reittisuunnittelussa. Reitti nelostietä pitkin on nopeampi.
Asian vahvistaa myös liikennöitsijä Esko Alamäki V. Alamäki Oy:stä.
– Joudumme taistelemaan aikaa vastaan, jotta matka-aika olisi mahdollisimman lyhyt. Myös vähäiset matkustajamäärät ovat vaikuttaneet asiaan.
Alamäen pikavuoropysäkki Iissä on Iin keskustan tienhaarassa. Joku liikennöitsijä pysähtyy myös Iin Kärkkäisellä. Pysähdyspaikkoja on myös Kuivaniemellä ja Simossa sekä Kiimingissä.
Haukiputaalta paikallisliikenteen bussivuorot Ouluun kulkevat tiuhaan, puolen tunnin välein. Oulusta lähtee runsaasti eri liikennöitsijöiden pitkän matkan vuoroja niin pohjoiseen kuin etelään.
Ajan tasalla olevat kaikkien liikennöitsijöiden linja-autoliikenteen reitit, aikataulut, lippujen hinnat ja pysäkit löytyvät keskitetystä Matkahuolto.fi ‑sivustolta tai lataamalla puhelimeen Matkahuollon Reitit & Liput ‑sovellus. Kyseessä on ensimmäinen koko Suomen kattava osoitteesta osoitteeseen palvelu, johon VR on myös tulossa mukaan, kertoo Leila Lehtinen Matkahuollosta. Tietoa reiteistä löytyy myös liikennöitsijöiden omilta verkkosivuilta.
– Esimerkiksi Helsinkiin matkustavalla on usein haasteita, miten voi varmistaa oikean vyöhykkeen lipun ostamisen ja välttää sakkomaksun. Lisäksi on mukavaa, että samasta sovelluksesta kun ostaa kaukoliikenteen liput, voi ostaa myös paikallisliikenteen lippuja ja saada kartalla opastuksen perille.
Matkahuollon tehtävä on ylläpitää tiedot, liikennöitsijä päättää reitit, aikataulut ja hinnat markkinaehtoisessa liikenteessä.
– Matkahuollosta laitamme aina palautetta liikennöitsijöille. Hienoa, että ihmiset haluavat matkustaa bussilla, iloitsee Lehtinen.
Kesäkuun alusta voimaantulleen uuden tieliikennelain mukaan kaikki linja-autopysäkit merkitään jatkossa keltapohjaisella merkillä, jossa on musta bussinkuva. Lakiuudistuksen myötä luovuttiin velvoitteesta kaksimerkkijärjestelmään, jossa kaukoliikenteen pysäkit merkitään sinisellä pohjalla olevalla valkoisella bussilla. Monien taajamien pääväylien varrella on edelleen paljon pysäkkejä, joille kaukoliikenne ei enää pysähdy, vaikka pysäkillä on edelleen sinipohjainen merkki.