Rantapohja kysyi sote-uudistuksesta ja aluevaaleista eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajilta. Vastaajana Pohjois-Pohjanmaan Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Åsa Gustafsson.
Palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus ovat uudistuksen lähtökohta. Miten ne saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla?
– Haasteita ovat muun muassa alueen maantieteellinen laajuus ja syrjäisimpien kuntien pitkät etäisyydet. Peruspalvelut, perusterveydenhuolto tulee sijaita niin, että niihin on kaikilla helppo pääsy, myös haja-asutusalueella. Etäpalveluita on kehitettävä ja yksityisiä palvelutuottajia otettava mukaan alueen tasalaatuisten palvelujen turvaamiseen. Meidän tulee myös turvata julkisen liikenteen toimivuus niin, että kaikilla on mahdollisuus julkista liikennettä käyttäen päästä palveluiden lähelle. Voimme kehittää myös niin sanottuja liikkuvia palveluita kuten terveysbussi. Päivystävä terveydenhoitaja/ lääkäri tulisi meidän näkemyksemme mukaan sijaita kohtuullisen matkan päässä.
Mikä on Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste ja miten se ratkaistaan?
– Yksi suurimmista haasteista on uuden hyvinvointialueemme laajuus. Meidän tulee pitää huoli kaikkien alueella asuvien hyvinvointipalveluiden tasavertaisesta saatavuudesta kuin myös siitä, että pelastustoiminta toimii koko maakunnan alueella. Halumme nähdä myös positiivisia mahdollisuuksia tässä uudistuksessa, eikä vain haasteita. Mikäli uusi valtuusto onnistuu luomaan uudelle hyvinvointialueella toimivan organisaation, niin silloin voimme saada paljon hyvää aikaan kaikille Pohjois-Pohjanmaan asukkailla. Uudella valtuustolla on näin ollen erittäin suuri vastuu kaikista näistä palveluista, mutta myös alueen kaikista työntekijöistä, joiden tuleva työnantaja on hyvinvointialue.
Tarvitaanko aluevaltuuston ja ‑lautakuntien tueksi esimerkiksi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia varmistamaan alueen äänen kuuluminen päätöksenteossa?
– Olisihan se hienoa, että mahdollisimman monesta kunnasta tulisi uusia valtuutettuja. Valitettavasti voi olla niin, että on useita kuntia, joista ei ole omaa edustajaa. Haluamme kuitenkin painottaa, että valtuutetut edustavat ja päättävät koko hyvinvointialueen palveluista. Kuntaedustajien neuvottelukunta voisi olla hyvä vaihtoehto, Lapin uudelle hyvinvointialueelle on tällainen mahdollisesti tulossa. Uudistuksen tavoitteena on vähentää byrokratiaa minkä vuoksi pitää myös miettiä tarkkaan, miten rakennamme uuden hyvinvointialueen. Päätöksenteon tueksi toivomme asukkaiden osallistamista, koska se edesauttaa myös kuntalaisten äänen kuulumista. Meille on myös tärkeää, että kaikki päätöksenteko on avointa ja kestävää.
Veikkauksesi äänestysprosentiksi.
– Meidän veikkauksemme on 41 %
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.