Kodeissa ja leipomoissa käy kova suihke, kun joululeivonnaisia valmistuu urakalla juhlapöytiin. Perinteikäs joulutorttu on leivonnaisista ehkä peinteikkäin, mutta sitäkin uudet tuulet keikuttavat. Luumu-tähtitortut näyttävät silti edelleen pitävän pintansa, vaikka monenlaiset uudet täytteet houkuttelevat kokeilemaan ja maistamaan herkkua uudella tapaa.
Ennen vanhaan joulutorttutaikina tehtiin alusta asti itse eikä valmistaikinoista osattu edes uneksia. Voin kauliminen taikinaan oli kovaa hommaa lehtevän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Taikinaa kiikutettiin välillä ulos jäähtymään kaulimiskertojen välillä, sillä kylmätilat olivat vähäisiä.
Leipomot ja teollisuus tulivat helpottamaan tortunnälkäisiä valmiilla leivonnaisilla ja valmistaikinalevyillä. Pakastelevyistä tortut pyöräyttää milteipä kahvinkeiton lomassa.
Ajan henki näkyy nyt monenlaisina kokeiluina tortuntäytteissä. Marmeladeissa kausituotteina myytävistä omena-kaneli on vakiinnuttanut paikkansa, ja tämän kauden uutuus näyttää olevan omena-lakka. Paistonkestäviä marmeladeja on saatavilla läpi vuoden monia eri makuja aprikoosista vadelmaan, mansikkaan ja viikunaan. Rantapohjan Facebook-gallupissa täytesuosikeiksi listattiin myös appelsiini- ja kirsikkahillo.
Viime vuosien villitys on laittaa tortuntäytteeksi suosittuja marmeladikaramelleja kuten vihreitä kuulia ja kettukarkkeja. Suklaanystävät ovat keksineet tähtitortun sydämeksi konhvehdin. Huomattavaa on, että suklaa kannattaa lisätä vasta paiston loppuvaiheessa. Uusia tuulia edustaa myös makeansuolainen salted caramel ‑täyte. Makean ja suolainen suloinen yhdistelmä syntyy myös viikunahillosta ja vuohenjuustosta, vinkattiin joulutorttu-gallupin vastauksissa.
Makeutta kaihtavat haluavatkin täyttää joulutortun täysin suolaisella täytteellä. Olipa sitten leipomus tähtitortun mallinen tai jonkin muun muotoinen, täyte lisätään valmiiseen leivonnaiseen. Kruunuksi sopii esimerkiksi smetananokare höystettynä mädillä, punasipulilla, pororouheella tai muulla mieluisalla ainesosalla. Vegaaneille löytyy omat täytesuosikkinsa ja myös voi- ja lehtitaikinoista löytyy vegaanisia vaihtoehtoja. Joissakin ohjeissa näyttää käytetyn tofurouhetta osana täytettä.
Kaloreita jouluna ei ole tapana laskea, mutta kuten tiedämme, rakas joulutorttumme on verraton kaloripommi, mutta ruotuun palaaminen onkin ajankohtaista vasta uuden vuoden lupausten jälkeen.
Yhdessä joulutortussa on noin 200–400 kilokaloria. Sokeria ei tortuissa ole täytettä lukuunottamatta, mutta kalorikkaan tortusta tekee rasva. Kautta aikojen on kehitelty myös kevyempiä torttutaikinointa korvaamalla osa rasvasta rahkalla.
Joulutorttu on niin perinteikäs ja herkkäkin juttu, että se voi nostattaa jopa kohun. Vuonna 2013 Ruotsissa nousi meteli SVT:n huomattua yhtäkkiä, että tähtitortun malli muistuttaa hakaristiä. Aihetta muistettiin puida pitkään myös suomalaisissa joulupöydissä. Liekö tästä tullut sysäys keksiä sakaraiselle tortulle erilaisia taivutusmuotoja, mene ja tiedä. Huonoa omaatuntoa tuskin tähtitorttujen taittelu ainakaan enää aiheuttaa.
Joulutorttujen arvellaan rantautuneen Suomeen Ruotsista, mutta aivan tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Joululeivonnaiset alkoivat yleistyä säätyläispiireissä 1800-luvun puolenvälin jälkeen. Tiettävästi myös Englannissa on aikonaan leivottu torttuja muistuttavia leivonnaisia.
Putaan Pulla luottaa luumuun
Luumu on perinteinen täyte jouluherkuissa, sillä sitä tulee ihmisillä vähemmän syötyä muuna aikana vuodessa. Siksi Putaan Pullan leipomossa Martinniemessä ei ole ainakaan toistaiseksi haluttu tehdä joulutorttuja muulla täytteellä kuin luumulla. Joulutortut ovat tietenkin perinteisesti myös voilla leivottuja.
Luumu maistuu joulunaikana myös munkeissa.
– Wienermunkki on meillä vakiovalikoimassa vadelmatäytteellä, mutta tänä vuonna teimme ensimmäistä kertaa luumutäytteisen wienermunkin kahden kappaleen kuluttajapakkaukseen. Tuote sai mukavan vastaanoton, ja asiakkaat ovat kiitelleet kovasti tätä uutuutta, kerrotaan leipomosta.
Joulutuotteiden myynti alkaa lokakuun lopussa ja kausi kestää vuoden loppuun asti. Joulutorttuja tehdään noin 200 000 kappaletta kauden aikana.
Putaan Pullan leipomon mittava laajennus Martinniemessä on loppusuoralla ja viimeistelytyöt valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Suurin osa uusista tiloista on jo otettu käyttöön, mikä on näkynyt ilahduttavana parannuksena työolosuhteissa.
– Uusien tilojen myötä pystymme vastaamaan entistä paremmin ja monipuolisemmin kuluttajien vaatimuksiin, ja monenlaista uutta ja kiinnostavaa onkin kehitteillä, lupaavat leipomoa luotsaavat yrittäjät, sisarukset Helmi Tyykiluoto, Antti Tyykiluoto ja Janne Tyykiluoto.
Leipomon myymälä-kahvila toimii edelleen Verstasmutka kolmosessa Martinniemessä.
– Toivottavasti pääsisimme muuttamaan sen jo ehkä ensi kesänä leipomon yhteyteen Sepäntielle.
Aikataulu riippuu täysin vallitsevasta koronatilanteesta. Jos tilanne jatkuu huonona, siirron kanssa ei pidetä kiirettä, koska henkilöliikenne halutaan minimoida leipomon tiloissa.
“Perinteiset leipomukset ovat varmoja ja parhaita”
Haukiputaalainen kotileipuri Kirsti Lehtinen kertoo tekevänsä joulutortut aina itse valmistaikinasta.
– Voitaikinasta tulee parhaan makuiset. Käytän aina luumutäytettä tai omenatäytettä, jotka ostan kaupasta valmiina. Mitään karamellitäytekokeiluja en ole harrastanut.
Torttuja Lehtinen kertoo leipovansa pienissä erissä sen mukaan, miten leivinuunissa sattuu olemaan sopiva lämpö. Vastikään hän teki piparkakkumuotilla valmistaikinalevystä painettuja torttuja, jotka täytti omenahillolla. Niistä tuli soman näköisiä ja katosivat pian parempiin suihin.
Somessa on näkynyt kokeiluja myös piparkakun muotoisten torttujen paistamisesta muffinssivuassa, jolloin paistoksesta tulee kupera ja ainakin täyte pysyy hyvin paikoillaan.
Piparitaikinan Kirsti Lehtinen tekee aina itse. Hyvissä ajoin ennen joulua hän valmistaa myös 15–20 hedelmäkakkua, jotka säilyvät ainakin kaksi kuukautta. Voi- tai margarinipohjaiseen taikinaan tulee vehnäjauhojen ja kananmunien lisäksi pieninä paloina kuivattua taatelia, viikunaa, aprikoosia, luumua ja rusinoita. Höysteenä on appelsiinimarmeladia ja tujauksen mehevyyttä antamaan tilkka konjakkia.
Hedelmäkakkuja Kirsti jakelee ystäville. Myös muutamia taatelikakkuja valmistuu joulunajaksi.
– Jos teen jouluksi kotikaljaa, mallasmäskistä tulee loistavat sämpylät. Joskus harvoin olen tehnyt jouluksi myös karjalanpiirakoita.
Joulunajan leipomukset ovat Lehtisellä olleet samoja jo kauan, koska perinteiset leipomukset ovat varmoja ja parhaita.
– Joskus olen saattanut leipoa jonkun erikoisemman leivän, jos olen nähnyt reseptin.
Tänä vuonna joulunalusviikkojen ohjelmassa on ollut leipomisten ohella steariini- ja parafiinivaraston hävitys. Niistä on syntynyt kynttilämuotissa paljon erivärisiä kynttilöitä, joita on myös mukava antaa lahjaksi. Uutena kokeiluna oli valmistaa pieniä kuperapohjaisia kynttilöitä, joiden muottina oli kananmunankuori.
– Toimi! Munakynttilä kellui vedellä täytetyssä astiassa ja paloi 3,5 tuntia.
Kirsti Lehtinen on askarrellut viime vuosina myös kymmeniä laukkuja kahvipusseista ja jakanut niitä ystäville ja läheisille ympäri vuoden. Ehkä nyt joulunakin joku saa laukun.
Luumutäyte lukijagallupin ykkönen
Perinteinen luumuhillo tortuntäytteenä nousi selkeästi lukijoiden ykkössuosikiksi Rantapohjan Facebook-gallupissa. Vastaajia oli yli 50, joista 33 nimesi ykkössuosikikseen luumun. Valintaa kommentoitiin muun muassa näin: Perinteinen luumu, ja palon! Luumuhillo on meidän perheen suosikki. Perinteinen luumu on ykkönen, mutta sujuvasti syön muitakin makuja.
Toiseksi suosituimmaksi nousi omena-kaneli. Myös useammat muutkin maut maistuvat: Meillä tehdään aina kahdella eri täytteellä, vadelmalla miehelle ja omena-kanelilla minulle.
Seuraavalle sijalle nousikin vadelma. Saman verran ääniä sai salted caramel. Siitä todettiin näin: Salted caramel, oma kokemukseni siitäkin mausta on hyvä.
Tasaväkisesti yksittäisiä ääniä keräsivät aprikoosi, appelsiini, viikuna, vihreä kuula, mansikka ja kirsikka. Hyvänä vaihtoehtoina mainittiin myös omena-kanelin ja rahkan yhdistelmä täytteenä. Suolaisista vaihtoehdoista nostettiin esille viikunan ja vuohenjuuston yhdistelmä.
Rantapohja kiittää kaikkia vastaajia ja toivottaa maistuvia joulutorttuhetkiä!