Viikonvaihteessa Oulussa vietettyjen valtakunnallisten kotiseutupäivien retki suuntautui lauantaina Pateniemen idylliseen ja historialliseen sahan raittiin sekä Haukiputaan kirkon seutuun. Ainutlaatuisia kohteita saivat ylpeänä esitellä retkien ohjelmasta vastanneet Pateniemi-seura ja Haukipudas-seura.
Ensimmäisenä etappina oli Honkapirtti, Pateniemen yhteisötalo, joka urheilukenttineen on kautta aikojen koonnut siipiensä suojiin alueen harrastus‑, liikunta- ja kulttuuritoiminnan. Pateniemen koulun 5A-musiikkiluokka lauloi kotiseutuväelle – pitkästä aikaa päästiin esiintymään korontauon jälkeen.
Pateniemen koulun rehtori Matti Kuivamäki ja apulaisjohtaja Meri Aatsinki-Hämäläinen taustoittivat Pateniemen sahan raitin historiaa, kertoivat sahayhteisön elämänmenosta ja tietojen keruusta, jossa Pateniemi-seura on ollut kantava voima yhteistyössä koulun kanssa. Alueen historiasta Pateniemi-seura on julkaissut kolme historiakirjaa.
Kun noin vuosikymmen sitten mietittiin miten kotiseutuhistoriaa voitaisiin vielä laajemmin tuoda tutuksi nuoremmille sukupolville ja uusille asukkaille, ryhdyttiin tekemään Pateniemen Raitti ‑ulkoilureittiä. Se johdattaa kulkijan tärkeille paikoille, joille on pystytetty 12 infokylttiä kertomaan historiasta sekä sahalla ja laivavarvilla eli ‑telakalla työskennelleistä henkilöistä.
Kylteissä on kuvia eri aikakausilta, lyhyitä tekstejä sekä qr-koodeja, joiden takaa löytyy Pateniemen koulun oppilaiden keräämiä haastatteluja, kertomuksia ja lauluja. Kaikille luokka-asteelle on rakennettu raitista myös oppimisalusta. Pateniemen koulu palkittiin 2016 Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuspalkinnolla.
Pateniemen koulun oppilaat ovat hyvin innostuneita alueensa historiasta, kertoivat opettajat. Koululla toimii myös historiakerho.
Pateniemen sahan museolle johtaneen kävelyretken alkupäässä Honkapirtin vieressä sijaitsevat idylliset punaiset “Porilan” talot. Ne saivat aikoinaan nimensä siitä, että Porista värvättiin sahalle ammattitaitoista työväkeä, joka asettui asumaan taloihin. Rakennusten ilme on saanut vaikutteita Norjasta ja Ruotsista. Kauniit talot ihastuttivat, saman tyyppisiä on lisää raitin varrella.
Kylänraitti sai kiitosta kauneudesta ja viihtyisyydestä. Ympäristöä ja rakennuksia on hoidettu hyvin. Raittia reunustavat kookkaat pylväshaavat näyttävät upeilta.
Pateniemessä harjoitettiin laivanrakennusta jo 1600-luvulla. Oululaiset liikemiehet perustivat Pateniemen suuren laivaveistämön 1800-luvun puolivälissä. Kauppaneuvos Bergbomille laivavarvi siirtyi 1865, ja hän perusti Pateniemeen kaksiraamisen höyrysahan 1873. Koulu Pateniemeen avattiin samaan aikaan. Jo aiemmin Bergbom oli perustanut Iin Kestilän sahan ja hänen hallussaan olivat monien Suomen sahojen ohella myös Maunun höyrysaha Haukiputaalla ja Koitelin vanha vesisaha.
Suurimmillaan Pateniemen saha työllisti yli 1000 henkilöä 1940- ja 1950-lukujen taitteessa. Ab Uleå Oy siirtyi 1935 Oulu Oy:lle. Pateniemi liitettiin Haukiputaasta Oulun kaupunkiin 1965.
Sahan omistajaksi 1986 tullut Veitsiluoto Oy lopetti sahauksen 1990. Pateniemen puurakenteinen suursahan rakennus vuodelta 1907 ja sen vieressä ollut tiilinen voima-asema tuhoutuivat tulipalossa 1995.
Sahayhtiö oli aikoinaan maataloustuotteiden suhteen hyvin omavarainen, ja yhtiö piti muutenkin hyvää huolta väestään ja koko kylästä. Karjatalous päättyi Pateniemessä 60-luvulla. Pateniemen sahan museo sijaitsee 1850-luvulta peräisin olevassa laivavarvin varastorakennuksen päässä.
Sahat ovat viime vuosina herättäneet paljon kiinnostusta Oulussa.
– Onhan alueella ollut toistakymmentä sahaa, kertoi Tytti Isohookana-Asunmaa, joka on toiminut oppaana sahoista kertovilla kotiseuturetkillä kuten myös Haukiputaan kirkon esittelijänä puolisonsa Martti Asunmaan kanssa.
Pateniemi-seuran puheenjohtaja Seppo Barck oli tyytyväinen lauantaipäivän antiin.
– Koulun väki oli paneutunut hienosti esittelyihin ja ohjelmaan, kuten seuratkin, kiitteli Barck.
Ilolla voitiin todeta, että Pateniemellä on loistava menneisyys, mutta myös tulevaisuus.
Pateniemi eli Patela sijaitsee vanhan nelostien eli Haukiputaantien varrella vajaat 10 kilometriä Oulun kaupungin keskustasta pohjoiseen. Alue on suosittu asuinalueena, vanhaa vaalitaan ja uutta rakennetaan. Koulut ovat täynnä. Uusi asuinalue nousee Pateniemenrantaan. Raitin varrella olevan koivikkoalueen valjastamisesta asuntorakentamiselle on sen sijaan kiisteltykin. Asukkaita alueella on runsaat 4000.
Kotiseutupäivien retki jatkui Haukiputaalle Tytti Isohookana-Asunmaan opastuksella. Haukiputaalla tutustuttiin kirkkoon, kotiseutumuseoon ja Haukiputaan ensimmäiseen kansakouluun Wirkkulaan.
Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Haukipudas-seura julkaisi tänä kesänä kirkon seudun historiasta kertovan Haukiputaan Perinnepolulla ‑opaskirjan.