“Mutta eikö sinulla ole kiire muualle? Miksi sinä olet pukenut minulle yöpaidan päälle, jos et pane minua nukkumaan? Minulla ei ole enää muita kuin lääkerobotti Anja. Hän odottaa minua yöpöydällä, voitko viedä minut hänen luokseen, etten eksy matkalla?”

Kaarina Torro.
Tämä on ote Minna Lindgrenin kirjasta Sävelsinkö ja kysymyksen teki muistisairas säveltäjä. Tämä voisi aivan hyvin olla kenen tahansa yksin kotona asuvan ihmisen arjesta! Miltä kuulostaa?
Minäkin olen tutustunut “Anjaan” ja myönnän, siitä on suuri apu ikäihmisen arjessa. Mutta osaako kaikki toimia kun “Anja” kutsuu lääkkeitä ottamaan? Se onkin toinen kysymys, toki monella kotiapu käy 1–4 kertaa päivässä ja he voivat käynnillään tarkistaa, että esim. lääkkeet on otettu. On toki muitakin teknologiaan hyödyntäviä laitteita, jotka helpottavat asumista kotona tai palvelu- ja hoivakodissa. Nykyteknologian puolesta puhuvat uskovat teknologian ja tekoälyn pelastavan suuren työvoimapulan, joka meitä uhkaa jo aivan nurkan takana. Minun mielipide on, että palvelu- ja hoivakodit ovat myös suuri pelastus.
Kun saamme asukkaita samojen seinien sisälle, heillä on koti, hoiva ja se tärkeä seura sitä halutessaan koko ajan saatavissa eikä henkilöstön tarvitse ajella pitkin pitäjiä tiukassa aikataulussa, vaan he ovat samojen seinien sisällä asukkaiden kanssa. Siinä säästyy aikaa ja uskoakseni myös henkilöstöä tarvitaan vähemmän, koska “kentällä” tarvitaan vähemmän henkilöstöä kulkemassa. Toki heillä on kollegoita apuna tarvittaessa!
Myönnän, että tarvitsemme uutta teknologiaa apuna arjessamme, kun muuten emme tule omin avuin toimeen. Suuntaushan on se, että ihminen saa (joutuu?) asumaan kotonaan, niin pitkään kuin mahdollista ja hänen arkea tuetaan apuvälinein ja kotihoidon avulla. Mutta onkohan tässä kehityksen ohessa mukana se tärkeä seikka eli inhimillisyys?
Eläkeliitto on antanut lausunnon THL:lle liittyen Sosiaali- ja terveysministeriön raporttiin “Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille”. Kyllä, heidän lausuntoon on todella helppo yhtyä!
Eläkeliitto sanoo mm. näin: “Ensisijaisen tärkeää kuitenkin on että teknologialla ei korvata inhimillistä vuorovaikutusta ja fyysistä läheisyyttä vaan, että sitä käytetään vapauttamaan ammattilaisten työaikaa rutiineista tärkeämpiin työtehtäviin ja aitoon ihmisten väliseen vuorovaikutukseen hoivaa tarvitsevien iäkkäiden kanssa.”
Ymmärrän toki itsekin, että teknologiasta on iso apu myös hoitohenkilöstölle. Ja he ovat kyllä apunsa ansainneet! Mutta tulee kuitenkin muistaa, että meillä on vielä olemassa sukupolvi, joka vieroksuu teknologiaa ja on jopa ihan hukassa sen kanssa. Jopa minulla menee sormi välillä suuhun ja kiukuttaa, kun uusien laitteiden ja ohjelmien kanssa ei meinaa osata toimia.
Tekoälyn käyttö virtuaalisina avustajina erilaisissa ohjelmissa on jo tuttuja monelle meistä, mutta jos kotirobotti rullaa viereen ja kyselee kuulumisia, voi siinä hetken olla hieman ihmeissään, varsinkin ikäihminen. Tokihan nekin kehittyvät eikä niitä aina enää erota oikeasta “lihaa ja verta” olevasta ihmisestä ja konemainen äänikin muistuttaa enemmän oikean ihmisen puhetta. Toivon kuitenkin, että etenemme tässäkin muutoksessa ihminen edellä ja muistetaan se tärkein: Inhimillisyys ja fyysinen läheisyys!
Oikein hyvää kesää ja ollaan yhteyksissä!
Kaarina Torro, kaupunginvaltuutettu, sd.
Oulun alueellisen neuvottelukunnan jäsen
Martinniemi/Oulu