Ilon kyyneleitä ja riemua täynnä olivat Oulun kirjaston tilat, kun Oulu julistettiin vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Pitkään jatkunut työ hankkeen parissa tuotti hedelmän, jonka satoa korjataan vielä pitkään vuoden 2026 jälkeenkin.
Projektijohtaja Heli Metsäpelto oli ennen julkistamista muiden paikalla olijoiden tapaan kovin jännittynyt ja nimeämiseen julkistamisen yhteydessä tunteet purkautuivat.
– Nyt saamme jatkaa työtä täysillä. Askelmerkit on laadittu. Työ alkaa kulttuurisäätiön perustamisella, se tulee viemään kokonaisuutta eteenpäin jatkossa, hän kommentoi valintaa tuoreeltaan.
Pääteemana Oululla on vuodelle 2026 kulttuuri-ilmastonmuutos. Kantavat teemat tulevat olemaan Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki. Jokaisen teeman käynnistää kansainvälinen lippulaivatuotanto, minkä lisäksi pääteemaan liittyvä Rauhankone-ohjelmakokonaisuus tarjoaa dynaamisen ja iskevän alkunäytöksen kulttuuri-ilmastonmuutoksesta kertovalle tarinalle.
Kulttuuripääkaupunkiuden uskotaan poikivan työpaikkoja ja euroja Oulun alueelle useiden vuosien ajan. Vaikutukset ulottuvat koko maakunnan alueelle sekä lähimaakuntiin.
Ohjelmajohtaja Samu Forsblomin mukaan kulttuuripääkaupunkiohjelmaan mahtuvat mukaan niin isot kansainväliset tuotannot, kuin myös pienetkin kyläjuhlat.
– Ohjelmaa rakennetaan yhdessä asukkaiden kanssa.
Oulun kirjastolla tapahtumaa oli seuraamassa haukiputaalainen Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä, jonka mukaan Oulun vahvuudet valintaprosessissa perustuivat paikallisuuteen ja alueellisuuteen. Vehkaperän mukaan valinta on uskomaton asia Oululle.
– Nyt ollaan kansallisella tasolla hakemassa niitä paikallisia tapahtumia, tuottajia ja tekijöitä, jotka tekevät sitä arkipäiväistä kulttuuria. Toivon, että tulevaisuudessa meidän väki pystyy osallistumaan kulttuurin tekemiseen jokainen omalla panoksellaan.
Hankkeessa taiteellisena neuvonantajana ollut martinniemeläinen Jukka Takalo uskoo, että valinta tuo tullessaan Ouluun ja koko hankealueelle merkittävästi taloudellista toimeliaisuutta.
– Töitä tulee laajalle joukolle pitkäksi aikaa. On mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea tästä syntyy. Luvassa on varmasti kaikkea sellaista, mitä emme vielä osaa ajatellakaan. Kun 1980-luvulla päätettiin Ouluun perustaa media-alan koulutusta, ei varmastikaan osattu ajatella, että se poikii vuosia myöhemmin musiikkivideofestivaalit ja sen seurauksena ilmakitaransoiton MM-tapahtuman, Takalo mainitsee esimerkinomaisesti.
Hänen mukaansa valinta on talouden mittareilla mitattuna Oululle kova juttu.
– Sen lisäksi, että maailmalta tulee nyt rahaa, kulttuuriin sijoitettu euro poikii tilalle monta euroa lisää.
Kulttuuripääkaupungin julkistamistilaisuudessa Helsingissä olivat paikalla uusi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, valintaraadin puheenjohtaja ja valintaraadin suomalaisjäsenet Kai Amberla ja Riitta Vanhatalo, Euroopan komission Suomen edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen sekä hakijakaupunkien edustajia. Oulusta olivat paikan päällä jännittämässä kaupunginjohtaja Päivi Laajala, hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen ja ohjelmajohtaja Samu Forsblom.
– Olemme äärettömän onnellisia voitosta ja mahdollisuuksista, joita kulttuuripääkaupungin asema avaa Oululle ja koko pohjoiselle Suomelle. Kiitos kaikille mukana oleville, kulttuuri-ilmastonmuutos jatkuu, Rantala-Korhonen iloitsi valinnan jälkeen.
Oulun lisäksi vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi nimetään myöhemmin tänä vuonna slovakialainen kaupunki. Suomessa Oulun kanssa nimitystä tavoittelivat Tampere ja Savonlinna.