Oulun sivistyslautakunta päätti esittää kokouksessaan kuuden kyläkoulun lakkauttamista. Kiimingistä lakkautettavaksi esitetään Tirinkylän ja Ylikylän kouluja, Haukiputaalta Keiskan koulua sekä Kellosta Takkurannan koulua. Myös Sanginsuun ja Lämsänjärven kouluja esitetään nyt lakkautettavaksi. Pikkaralan koulun osalta hyväksyttiin esitys, jonka mukaan kouluja jatkaa toimintaansa niin kauan kuin oppilaita on vähintään 20.
Rantapohjan alueelta lakkautettavaksi esitettävissä kouluissa on kaikkiaan yli 300 oppilasta.
Keiskan koulu jatkaisi esityksen mukaan toimintaansa vuoteen 2025 saakka, jolloin oppilaat aloittavat koulun syksyllä Haukiputaan koulussa. Takkurannan koulu puolestaan jatkaisi esityksen mukaan niin kauan, että Kellon koulun peruskorjaus valmistuu, mikäli Takkurannan oppilaat silloin sinne mahtuvat.
Tirinkylän koulun osalta sivistyslautakunta esittää hieman uudelleen muotoillun pohjaesityksen mukaan kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että Tirinkylän kouluyksiköstä luovutaan 2027, mikäli oppilaat mahtuvat Alakylän kouluun. Ylikylän koulusta luovutaan 2027, mikäli oppilaat mahtuvat Huttukylän kouluun tai Kiiminkipuiston kouluun sen laajennuksen valmistuttua.
Sivistyslautakunnan kokouksessa sen perussuomalaiset jäsenet Mika Aikio ja Pekka Hetta tekivät muutosesitykset Tirinkylän, Ylikylän, Keiskan, Takkurannan ja Sanginsuun osalta. Niissä todettiin, että koulujen toimintaa olisi vielä jatkettava. Äänestyksissä lakkautuksia ehdottavat pohjaesitykset kuitenkin voittivat äänin 10–2.
Lakkautuksia kannattivat Martti Korhonen (vas.), Suvi Helanen (kesk.), Pekka Kainua (kesk.), Lotta Ellonen (kok.), Jamal Awad (vihr.), Jari Laru (kok.), Eveliina Leskelä (kesk.), Päivi Laitinen (kok.), Tanja Tiainen (sd.) ja Liisa Väisänen (vihr.). Kaupunginvaltuusto käsittelee koulujen lakkautuksia kokouksessaan 19.6.
Jääliläinen sivistyslautakunnan jäsen Jari Laru kertoo, että Oulun kaupungin peruskouluikäiset ikäluokat pienenevät koko kaupungin alueella tuhansilla vuoteen 2030 mennessä ihan muutamaa suuraluetta lukuunottamatta.
– Tämä ei ole edes ennuste, vaan vuonna 2030 koulua käyvät lapset ovat joko syntyneet tai syntyvät tänä vuonna. Ikäluokat pienevät merkittävästi myös Rantapohjan levikkialueella. Tiedon voi jokainen tarkistaa kaupungin väestösuunnitteesta ja Tilastokeskuksen syntyvyystilastosta tai ‑ennusteesta, Laru huomauttaa.
Tämän vuoksi nyt ja tulevina vuosina joudutaan lautakunnassa tekemään hänen mukaansa useita kipeitä päätöksiä.
Sivistyslautakunnan haukiputaalaisjäsen Eveliina Leskelä ja ylikiiminkiläisjäsen Pekka Kainua kertovat, että ennen sivistyslautakunnan kokousta pyrittiin löytämään kompromissi, joka saavuttaisi enemmistön, ja joka ei olisi niin ankara kyläkouluille kuin alkuperäinen pohjaesitys.
– Hyvällä esityksellä ei tee mitään, jos se ei saa enemmistön tukea eli tule päätökseksi. Alkuperäinen pohjaesitys parani, mutta lopputulos oli laiha. Olemme tilanteessa, jossa on valittava vähiten huono ratkaisu, he toteavat Rantapohjalle lähettämässään kirjelmässä.
He korostavat, että kouluverkkopäätökset ovat erittäin hankalia ja tunteikkaita, ja epäilevät, liekö mistään päätettävästä asiasta aiemmin tullut yhtä paljon palautetta.
– Lähikoulut ovat lapsille ja perheille tärkeitä arjen sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta. Pienemmille yksiköille on oma tärkeä paikkansa Oulunkin kouluverkossa.
Toisaalta Leskelä ja Kainua muistuttavat Larun tapaan, että syntyvyys on pienentynyt koko Suomessa ja tämä näkyy myös Oulussa.
– Vähenevä oppilasmäärä vähentää saamiamme valtionosuuksia. Tämä yhtälö pakottaa meidät tarkastelemaan kouluverkkoa. Muutoksia täytyy tehdä niin, että lapsilla on myös jatkossa sujuva ja turvallinen kouluarki ja opettajien työhyvinvointi säilyy.
He toivovat, että kun asiaa käsitellään kaupunginvaltuustossa, aikaan saataisiin parempi päätös. Kainua huomauttaa, että erityisesti Kiimingin alueella on oltu pettyneitä lautakunnan päätökseen.
Alkuperäinen pohjaesitys:
“Sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että Tirinkylän kouluyksiköstä luovutaan 2027 ja Ylikylän kouluyksiköstä luovutaan 2026 ja näin ollen Tirinkylän ja Ylikylän tiloista opetuskäytössä luovutaan.”
Muutettu pohjaesitys:
Sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että Tirinkylän kouluyksiköstä luovutaan 2027, mikäli oppilaat mahtuvat Alakylän kouluun. Ylikylän koulusta luovutaan 2027, mikäli oppilaat mahtuvat Huttukylän kouluun tai Kiiminkipuiston kouluun sen laajennuksen valmistuttua.