Seppo Määtän pesti Oulun uutena kaupunginjohtajana alkoi tiiviillä ja vauhdikkaalla ohjelmalla maanantaina.
– Olo on kuin ekaluokkalaisella ensimmäisenä päivänä. Päivä on ollut antoisa ja samalla vauhdikas, luonnehti Määttä tunnelmiaan esittäytyessään kaupunginvaltuutetuille illan kokouksen alkajaisiksi.
Hänen mieltään ovat lämmittäneet suuresti viestit ja positiivinen kannustus, jolla hänet on toivotettu tervetulleeksi Ouluun.
Määttä kertoi aloittavansa tehtävässään asenteella, että Oulussa on positiiviset mahdollisuudet kehittyä ja kasvaa, kun tehdään yhdessä hyvää työtä. Hän kertoi uskovansa enemmän duohin ja trioihin kuin sooloiluun.
– Kun on hyviä tiimejä liikenteessä ja hyvä meiniki, saadaan porukalla yhdessä hyviä asioita aikaan. Odotan innolla tulevia viikkoja ja kuukausia voidakseni antaa oman panokseni ja osaamiseni Oulun hyväksi.
Määttä aikoo pikimmiten tavata ja keskustella kaikkien valtuustoryhmien kanssa. Hän pitää itseään helposti lähestyttävänä ihmisenä.
– En ole tullut tänne rakentamaan itselleni isoa egoa. Koen, että olemme kaikki yhdessä töissä oululaisten hyväksi, ja se on hyvä lähtökohta.
Päivän aikana kaupunginjohtaja oli saanut kuulla ja keskustella Oulun yliopiston visioista ja tutustua drone-toimintaan.
Jo aiemmin tietoon tulleet uutiset Nokian ja Stora Enson investoinneista kaupunkiin kertovat Määtän mukaan viestiä siitä, että Oulu on hyvä paikka harjoittaa yritystoimintaa ja tähän tavoitteeseen tähdätään tulevaisuudessakin.
Valtuusto hyväksyi kaupungin ja Seppo Määtän välisen kaupunginjohtajasopimuksen. Määttä toimii vt. kaupunginjohtajana huhtikuun alkuun saakka, mistä lähtien virkasuhde jatkuu kuusivuotiskauden 31.3.2029 saakka. Sopimuksen mukaan kaupunginjohtajan kuukausipalkka on 14 000 euroa.
Kaupunginjohtaja toimii kaupunginhallituksen esittelijänä, johtaa asioiden valmistelua, hallintoa ja taloutta henkilöstöorganisaation kanssa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista yhteistyötä.
Niinikään uusimpiin johtaviin viranhaltijoihin lukeutuva henkilöstöjohtaja Tuomas Halonen vastasi valtuuston kyselytunnilla vihreiden kysymykseen miten Oulu on varautunut kaupungin henkilöstön eläköitymiseen, työvoiman saamiseen ja riittävyyteen.
Halosen mukaan tilanteeseen pyritään varautumaan, mutta ongelma on maanlaajuinen, eikä tiettyihin tehtäviin tulla saamaan riittävästi vakituista pätevää henkilökuntaa, vaikka palkkakin tuplattaisiin. Ratkaisuksi ei löydy mitään yksittäistä avainta, vaan tarvitaan useampia toimia. Niitä ovat kaupungin veto- ja pitovoiman kehittämisen ohella ennakoidut rekrytoimenpiteet sekä vaikuttaminen opiskelupaikkojen lisäämiseen. Harjoittelupaikkojen tarjoaminen kattavasti opiskelijoille ja harjoittelusta saadut myönteiset kokemukset voivat myös edistää asiassa.
Pitkään tapetilla ollut AC Oulun/OTC Stadion Oy:n Heinäpään jalkapallostadionhanke etenee. Valtuusto hyväksyi asemakaavan ja tonttijaon muutoksen Nuottasaaren kaupunginosassa. Kyseessä on pääosin yksityisellä rahoituksella toteutettava hanke, jota viimeksi viivästyttivät vaaditut melu- ja linnusto- ja lepakkoselvitykset. Tavoitteena on saada halli käyttöön 2024.
Valtuustossa hallihanketta suitsutettiin laajalla rintamalla eikä soraääniä kuulunut enää kuin varovaisesti vasemmiston Mauno Murtoniemeltä, jonka mielestä hallin sijaintipaikkaa olisi alunperin pitänyt harkita paremmin melu- ja liikennehaittojen takia. Aiemmin lisää selvityksiä vaatinut vihreiden Esa Aalto oli tyytyväinen, kun kaikki tarvittavat selvitykset on nyt tehty asianmukaisesti ja hanke voi edetä.
Toinen liikuntaa ja urheilua edistävä päätös oli 3 miljoonien euron lisämäärärahan hyväksyminen Raksilan uimahallihankkeelle, sillä varatut reilut 18 miljoonaa euroa ei riitä kustannusten noustua.
Eveliina Leskelä (kesk.) ja muut allekirjoittaneet jättivät valtuustoaloitteen tuulivoimaloiden siirtolinjojen korvausten kuntoon saattamisesta kaavoituksen keinoin. Oulun kaupungin tulisi ryhtyä selvittämään mahdollisuutta asettaa kaavoituksen ja sen hyväksymisen ehdoksi sen, että tuulivoimalahankkeeseen ryhtyvä yhtiö neuvottelee siirtolinjan maanomistajien kanssa vastaavankaltaisen korvaustason, kuin mikä varsinaisella tuulivoimapuistoalueella on.
Merja Rasinkankaan loikkaus perussuomalaisiin muuttaa valtuuston voimasuhteita
Oulun kaupunginvaltuutettu Merja Rasinkangas (kesk.) ilmoitti maanantaina vaihtavansa keskustapuolueesta perussuomalaisiin. Puoluevaihdos tuo muutoksia myös kaupunginvaltuuston voimasuhteisiin. Valtuustossa suurimmaksi puolueeksi nousee kokoomus 15 edustajalla keskustan valtuutettujen määrä tipahtaessa 14:ään. Perussuomalaiset nousee valtuuston kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 10 edustajalla.
Kaupunginvaltuustossa vasemmistoliitolla, vihreillä ja SDP:llä on kullakin 9 valtuutettua. Kristillisdemokraateilla ja Liike Nyt:illä on molemmilla yksi valtuutettu.
Merja Rasinkangas kertoo tehneensä päätöksen vaihtaa puoluetta pitkän harkinnan jälkeen, sillä hän haluaa olla mukana tulevissa eduskuntavaaleissa ja pyrkiä kansanedustajaksi. Häntä ei kelpuutettu keskustan eduskuntavaalien ehdokaslistalle, minkä hän koki epäoikeudenmukaiseksi päätökseksi.
Rasinkangas työskentelee koulupoliisina ja hänet valittiin vaaleissa myös keskustan ehdokkaana jäseneksi Pohteen aluevaltuustoon.
– Puolueenvaihdosta huolimatta arvoni ovat edelleen samat. Perussuomalaisten poliittiset ohjelmat, koskien minulle tärkeiden aiheiden kuten turvallisuuden ja hyvinvoinnin alueita, kohtaavat omat arvoni unohtamatta maaseudun elinvoimaa ja kyläkoulujen tärkeyttä, summaa Rasinkangas lähettämässään tiedotteessa.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.