Tulevina vuosina Oulussa tapahtuu paljon. Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan vauhti kiihtyy investointien suhteen seuraavien kolmen vuoden ajan. Kaikkiaan Oulun kaupungin investointien tarve on noin 200 miljoonaa euroa vuosittain. Suurimmat investoinnit ovat uusia kouluja ja päiväkoteja sekä olemassa olevien rakennusten peruskorjauksia.
Vuonna 2023 suurimpia kaupungin investointeja ovat Tuiran monitoimitalo, Linnanmaan uimahalli, kaupungintalo, Lyseo, Lintulammen ja Maikkulan koulut sekä pääkirjasto.
Suurimpien investointejen joukossa on myös Kiiminkijoen koulun investointi, joka näkyy talousarviossa ja ‑suunnitelmassa vuosille 2023–2025. Sen kokonaiskustannus nousee yli 15 miljoonaan euroon. Investoinnista ei kuitenkaan ole vielä tehty päätöstä. Sen lisäksi, että kaupunki investoi itse, on sen alueella lukuisia ja merkittäviä yksityisiä investointeja kuten Nokian ja Junnikkalan sahan investoinnit.
Investointeja rahoitetaan vuosikatteella ja kassarahoituksella. Kaupungin lainamäärä ei seuraavina vuosina kasva.
Kaupunginjohtajan esityksen mukaan talousarvio on noin 723 miljoonaa euroa ja 23 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Ennusteen mukaan talousarvio on vielä seuraavanakin vuonna ylijäämäinen, minkä jälkeen se kääntyy alijäämäiseksi. Ylijäämän taustalla ovat Laajalan mukaan kertaluontoiset kiinteistökaupat sekä verotulojen kasvu.
Ensi vuoden alusta voimaan tuleva hyvinvointialueuudistus vaikuttaa merkittävästi Oulun kuntatalouteen ja toimintaan. Kaupungin talousarvio pienenee 1,4 miljardista noin 700 miljoonaan euroon. Sivistys- ja kulttuuritoimen menot tekevät kaupungin henkilöstömenoista jatkossa noin 80 prosenttia ja ulkoisista toimintamenoista 56 prosenttia. Koska kaupungin on tulevaisuudessa etsittävä säästöjä sieltä, missä menotkin ovat, on päättäjillä ja virkamiehillä tulevaisuudessa luvassa tiukkaa pohdintaa sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkon parissa.