Oulun kau­pun­gin talous­ar­vioon ei äänes­tet­ty muutoksia

Oulun kaupunginvaltuuston viimeisessä kokouksessa nuijittiin talousarvio ja -suunnitelma pakettiin. Mukana oli poikkeuksellisen paljon varavaltuutettuja. Kuva: Oulun kaupungin tallenne.Oulun kaupunginvaltuuston viimeisessä kokouksessa nuijittiin talousarvio ja -suunnitelma pakettiin. Mukana oli poikkeuksellisen paljon varavaltuutettuja. Kuva: Oulun kaupungin tallenne.

Oulun kau­pun­gin­val­tuus­to hyväk­syi jat­ko­ko­kouk­ses­saan maa­nan­tai­na Oulun kau­pun­gin talous­ar­vion vuo­del­le 2024 ja talous­suun­ni­tel­man vuo­sil­le 2025–2026. Kokous sujui var­sin nopeal­la aika­tau­lul­la ja pää­tök­set äänes­tyk­si­neen nui­jit­tiin alle tunnissa.

Kau­pun­gin­val­tuus­to ei teh­nyt talous­ar­vion lop­pusum­maan vai­kut­ta­nei­ta pää­tök­siä. Aiem­mas­sa kokouk­ses­sa teh­dyis­tä seit­se­mäs­tä muu­tos­esi­tyk­ses­tä ja kah­des­ta pon­sie­si­tyk­ses­tä hyväk­syt­tiin yksi­mie­li­ses­ti ainoas­taan Tui­ja Poh­jo­lan (sd.) teke­mä pon­si. Sen mukaan kau­pun­ki tekee lisä­pa­nos­tuk­sia hyvin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­seen val­tion bud­je­tis­sa koh­den­net­ta­vis­ta hankerahoista.

Val­tuus­ton kokouk­ses­sa oli poik­keuk­sel­li­sen pal­jon vara­val­tuu­tet­tu­ja pai­kal­la, sil­lä 19 var­si­nais­ta val­tuu­tet­tua oli esty­nyt. Ainoas­taan kokoo­muk­sen Mari-Lee­na Tal­vi­tiel­lä ei ollut varae­dus­ta­jaa paikalla.

Vuo­den 2024 talous­ar­vio on noin 780 mil­joo­naa euroa ja ali­jää­mää sii­nä on 28 mil­joo­naa euroa. Vuo­si­ka­te, jol­la rahoi­te­taan inves­toin­te­ja ja pois­to­ja, on 60 mil­joo­naa euroa. Inves­toin­nit ovat noin 240 mil­joo­naa euroa ja ne rahoi­te­taan vuo­si­kat­teen lisäk­si lainarahoituksella.

Kau­pun­ki inves­toi voi­mak­kaas­ti seu­raa­van kol­men vuo­den aika­na, jol­loin inves­toin­ti­me­not ovat joka vuo­si 200–240 mil­joo­naa euroa. Suu­rim­mat hank­keet kes­kit­ty­vät kau­pun­kia­lu­eel­le, nii­tä ovat Jää­kä­rin­kan­kaan moni­toi­mi­ta­lo, Tie­to­maan perus­pa­ran­nus ja laa­jen­nus, Tui­ran moni­toi­mi­ta­lo, Lin­nan­maan uima­hal­li, pää­kir­jas­ton perus­pa­ran­nus ja vuo­den 2025 asuntomessut.

Kehi­tet­tä­viin kär­ki­hank­kei­siin kuu­luu myös Vir­pi­nie­men alue. Talous­ar­vioon ja talous­suun­ni­tel­maan sisäl­tyy myös Hau­ki­pu­taan urhei­lu­paik­ka­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vä rat­kai­su, että kes­kusur­hei­lu­ken­tän kor­vaa­va raken­ta­mi­nen toteu­te­taan hajau­te­tul­la mal­lil­la ensi vuo­des­ta alkaen niin, että eri lajit, kou­lu­lii­kun­ta ja kil­paur­hei­lu tur­va­taan. Pate­nie­men Hon­ka­pir­tin laa­jem­paa kor­vaus­tar­vet­ta sel­vi­te­tään ja kor­vaa­vat tilat etsitään.

Uut­ta lai­naa Oulun kau­pun­ki ottaa ensi vuon­na noin 160 mil­joo­naa euroa. Kau­pun­gil­la on siten lai­naa yhteen­sä 740 mil­joo­naa euroa, mikä tekee 3 426 euroa/asukas. Val­tuus­to hyväk­syi yksi­mie­li­ses­ti kau­pun­gin­joh­ta­jan lai­nan­ot­to­val­tuuk­sien lisää­mi­sen 133,5 mil­joo­nas­ta euros­ta 138 milj. euroon.

Kau­pun­gin vero­tu­lo­pro­sent­ti on pyö­ris­tet­ty vero­hal­lin­non ohjeen mukai­ses­ti lähim­pään kym­me­nyk­seen ja se on ensi vuon­na 7,90 %. Kiin­teis­tö­ve­ro­pro­sen­teis­sa on huo­mioi­tu uusi maa­poh­jan kiin­teis­tö­ve­ro 1,30 %. Muut kiin­teis­tö­ve­ro­pro­sen­tit säi­ly­vät ennallaan.

Vero­ra­hoi­tuk­ses­sa on edel­leen siir­ty­mä­vai­he hyvin­voin­tia­lue­uu­dis­tuk­ses­ta joh­tuen. TE-pal­ve­lu-uudis­tus tulee vai­kut­ta­maan kau­pun­gin toi­min­taan vuo­des­ta 2025 lähtien.

Kau­pun­gin hen­ki­lö­työ­vuo­sien mää­rä on noin 6900 vuon­na 2024. Sivis­tys- ja kult­tuu­ri­toi­men hen­ki­lös­tön osuus on noin 80 pro­sent­tia kau­pun­gin henkilöstöstä.

Edel­li­ses­sä kokouk­ses­sa talous­ar­vioon teh­dyis­tä seit­se­mäs­tä muu­tos­esi­tyk­sis­tä äänes­tet­tiin. Eeva-Maria Park­ki­sen (kesk.) teke­mää esi­tys­tä pilot­ti­lin­jan aloit­ta­mi­ses­ta oppi­las­kul­je­tuk­siin Yli­kii­min­gin ja Muhok­sen välil­le ei hyväk­syt­ty äänin 45–19, 1 tyh­jää ja 1 pois­sa. Esa Aal­lon (vihr.) ja mui­den alle­kir­joit­ta­nei­den esi­tys 322 000 euron lisä­mää­rä­ra­has­ta perus­kou­luil­le oppi­mis­tu­los­ten paran­ta­mi­sek­si ei hyväk­syt­ty äänin 39–27, pois­sa 1.

Kaa­ri­na Tor­ron (sd.) pon­sie­si­tys­tä, että kau­pun­ki tar­kas­te­lee työ­ter­veys­huol­lon sisäl­töä kat­ta­vam­mak­si, ei hyväk­syt­ty. Tor­ron pon­si oli poh­jae­si­tyk­se­nä, jon­ka taak­se aset­tui 19 val­tuu­tet­tua ja 46 oli vas­taan, 1 tyh­jä ja 1 poissa.

Val­tuus­ton kokouk­ses­sa ei puhut­tu halais­tua sanaa vii­me vii­kon isos­ta uuti­ses­ta, kau­pun­gin­joh­ta­ja Sep­po Mää­tän vir­ka­suh­teen päät­ty­mi­ses­tä joh­ta­juus- ja luot­ta­mus­pu­lan takia. Määt­tä ehti työs­ken­nel­lä kau­pun­gin­joh­ta­ja­na vajaan vuoden.

Kokouk­sen päät­teek­si val­tuus­ton puheen­joh­ta­ja Jar­mo Hus­so (kok.) viit­ta­si asi­aan totea­mal­la, että vuo­den vii­mei­nen kokous on päät­ty­nyt, ehkä häm­men­tä­vis­sä­kin tun­nel­mis­sa. Hän toi­voi kai­kes­ta huo­li­mat­ta, että kes­ki­ty­tään viet­tä­mään rau­hal­lis­ta jou­lua rak­kai­den ja läheis­ten kanssa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.