Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoteen 2030 luotaavan kaupunkistrategian pitkän kaavan mukaan kokouksessaan maanantaina. Liki viisituntisessa kokouksessa käytettiin kaupunkistrategian käsittelyn yhteydessä noin 50 puheenvuoroa ja äänestettiin 16 muutosesityksestä.
Mikään esityksistä ei mennyt läpi, vaan kaupunkistrategia hyväksyttiin kaupunginhallituksen esittämässä muodossa. Kaupunginhallituksessa strategiaan tehtiin useita muutoksia ja viilauksia, joissa äänestysten jälkeen päädyttiin osin kompromisseihin.
Eniten valtuustoa puhuttivat kaupungin tavoitevuosi hiilineutraaliuden saavuttamiseksi, varhaiskasvatus, pyöräbaanojen rakentaminen ja kaupunkipyörät.
Oulun kaupunkistrategian 2030 visio on Kulttuuri-ilmastonmuutos NYT! Kaupungin arvoina säilyvät rohkeus, reiluus ja vastuullisuus. Strategiaa on valmisteltu laajalla rintamalla viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden yhteistyönä. Strategia on merkittävin, koko kaupungin toimintaa ja päätöksentekoa ohjaava asiakirja ja sen merkitys ohjenuorana tuotiinkin esille lähes kaikissa puheenvuoroissa.
Kiitosta annettiin strategian selkeydestä ja sen valmistumiseen liittyneestä yhteisen tekemisen meiningistä. Saman hengen toivottiin jatkuvan, kun strategiaa lähdetään toteuttamaan.
Myös kritiikkiä kuultiin. Niilo Heinonen (kok.) ihmetteli, miksi strategiasta päästiin päättämään vasta nyt, kun valtuustokausi on jo pitkällä. Mikko Viitasen (vas.) mielestä strategiaan on sisällytetty suurten linjojen sekaan liikaa sinne kuulumatonta nippelitietoa, josta sitten väännetään. Valmistelussa olisi pitänyt vieläkin enemmän tiivistää yhteistyötä. Joni Meriläinen (SDP) olisi toivonut, että nuoria olisi kuultu enemmän strategian valmistelussa.
Hiilineutraaliuden saavuttamisen päämäärä tuntui olevan kaikilla yhteinen, mutta vauhdista oltiin valtuustossa eri mieltä.
Henna Määttä (vihr.) esitti, että tavoitevuotta aikaistetaan vuodeksi 2030, kun kaupunginhallitus esitti vuotta 2035. Selkeän enemmistön äänin 45–21, yksi tyhjää, valtuusto päätti vuodeksi 2035, mikä on myös myös valtakunnallinen tavoite. Jenna Simulan (PS) esitystä, että vuosi olisi 2050, ei myöskään hyväksytty.
Nopeamman aikataulun kannattajat peräänkuuluttivat kunninahimoisempaa aikataulua, missä Oulu voisi olla edelläkävijä. Maltillisemman etenemisen puolustajat vetosivat siihen, että tavoite sisältää valtavasti työsarkaa, eikä toimista saa koitua kaupungille ja asukkaille kohtuuttomia kuluja. Mikään ei myöskään estä nopeampia toimia, mikäli se on mahdollista.
Muutosesityksissä esimerkiksi Anne Huotari (vas.) ja Tuija Pohjola (SDP) peräänkuuluttivat työllisyyden parantamiseen tähtäävien tarkempien tavoitteiden ja mittareiden kirjaamisesta strategiaan ja järjestöjen mukaan ottamista välityömarkkinoiden luomiseksi. Esa Aalto (vihr.) halusi luonnon monimuotoisuuden vahvistamista näkyvimmiksi. Mauno Murtoniemi (vas.) esitti Oulun liittymistä HINKU-verkostoon eli ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkostoon.
Kaupunkipyörien hankintaa asuntomessuvuoteen 2025 mennessä esitti Aino-Kaisa Manninen (vihr.). Mitkään muutosesitykset eivät siis saaneet enemmistön kannatusta eivätkä menneet läpi.
Muutamissa puheenvuoroissa kaupunkipyörät toivotettiin tervetulleeksi yksityisen toimijan järjestämänä. Manninen esitti myös 30 kilometrin tavoitetta pyöräbaanan rakentamiseen kaupunkialueelle, mutta kirjaukseksi jäi yleisempi määritelmä baanan ja pyöräilyolosuhteiden kehittämisestä.
Eeva-Maria Parkkisen (kesk.) mielestä pyöräilyverkostoa kehitettäessä tulee huomioida myös tarveharkinta ja turvallisuusnäkökulma. Laita-alueilla monet pääväylätkin ovat huonossa kunnossa ja vilkkailta osuuksilta puuttuvat kevyen liikenteen väylät kokonaan. Lyly Rajala (kok.) muistutti, että Oulun kaupungin keskustan alueella on voitava päästä ja liikkua myös autoilla.
Susa Vikevärkorvan (vihr.) esitys varhaiskasvatuksen tarjoamisen ja osallistamisprosentin määrittämisestä 95 prosenttiin sai taakse 31 valtuutettua. Strategiaan jäi kuitenkin yleisluontoisempi määritelmä varhaiskasvatuksen tarjoamisesta, kuten kaupunginhallitus esitti.
Sami Pikkuaho (kok.) sanoi, että vaikka valtuustossa ei kannateta muutosesityksiä, se ei merkitse sitä, etteivätkö luonto, pyöräily tai varhaiskasvatus olisi tärkeitä asioita, vaan puntarissa painaa realismi ja kustannukset, ja asiat on huomioitu parhaaksi katsotulla tavalla strategiassa.
Saija Hyvönen (PS) nosti esille yrittäjyysmyönteisyyden merkityksen työllisyyden parantamiseksi. Kaupunkistrategiassa onkin kova tavoite, sillä Oulu pyrkii Suomen yritysmyönteisemmäksi kansainväliseksi kasvukeskukseksi.
Hyvönen ei kokenut merkitykselliseksi mikä tavoitevuosi kaupungin hiilineutraalisuudesta kirjataan stategiaan, vaan oleellisempaa ovat toimet mitä tavoitteen eteen tehdään.
Uuden kaupunkistrategian keskeisimmiksi tavoitteiksi on kirjattu myös kasvun vauhdittaminen kestävästi 2020-luvulla, tavoite tarjota kaupunkilaisille vaikuttavat palvelut ja olosuhteet elää tervettä ja turvallista elämää, ja että kaupungin talous on vakaa ja henkilöstö voi hyvin. Sivistys rakentaa kansainvälistä ja kestävää, veto- ja pitovoimaista Oulua.
Kokouksen alussa kuultuun kaupungin taloustiedonantoon oltiin tyytyväisiä. Viime vuoden tulos näyttää odotettua paremmalta, mihin on vaikuttanut parantunut työllisyystilanne, verotulot sekä valtiolta saadut koronanhoidon korvaukset.
Huoli varavesihankinnasta ja katuvaloista nostettiin esille
Ylikiiminkiläinen valtuutettu Eeva-Maria Parkkinen (kesk.) nosti esille kaupunkistrategian käsittelyn yhteydessä huolen kaupungin varaveden hankinnan turvaamisesta. Kaupunginhallituksen pohjaesitykseen Parkkinen esitti Viinivaara- paikannimen poistamista ja korvaamista pelkällä varavesihankinta-sanalla. Asia hyväksyttiin äänestyksen jälkeen ja siten myös valtuusto hyväksyi kyseisen kohdan strategiaan.
Kaupunki on hakenut lupaa varaveden hankintaan Viinivaaran alueelta, millä on ollut pitkä ja kivinen tie. Parkkisen mukaan varavesihanke Viinivaarasta osin Natura-alueelta tulee kaatumaan, ja siksi tulisi ryhtyä miettimään muita ratkaisuja kuten hajautettua vaihtoehtoa.
Oulun Veden lupahakemukseen on jätetty muistutuksia ja hakemus tullee kevään aikana Aluehallintoviraston käsittelyyn. Koska kyseessä on Natura-alue, asia menee valtioneuvoston käsittelyyn ja EU-komission lausunnolle. Tällöin on hakijan osoitettava huomattavasti suuremmat korvaavat kohteet heikennyksille, samalta luonnonmaantieteelliseltä alueelta.
Eeva-Maria Parkkinen kertoi, että lupahakemuksesta jätettyä muistutusta on juuri täydennetty AVI:lle menettelyjärjestyksestä ja luvanhakijan esittämien korvaavien kohteiden sopivuudesta. Ne eivät muistuttajien tekemien selvitysten mukaan täytä edellytettyjä ehtoja.
Kaarina Torron (SDP) tekemään valtuustokyselyyn Oulun kaupungin alueen valaisemattomista teistä kaava-alueilla ja valaisun kustannuksista vastasi kaupungininsinööri Tapio Siikaluoma.
Siika-ahon mukaan valaisemattomia katuja on Haukiputaalla ja ne on inventoitu. Valaisemattomien katujen yhteenlaskettu pituus on 15 kilometria. Tilanne on peruja Haukiputaan kunnan ajalta. Valaistuksen rakentaminen maksaisi 750 000 euroa kyseisille osuuksille ja siihen arvioidaan kuluvan useita vuosia.
Katuvalaistusta kaupungin alueella rakennetaan hankkeiden yhteydessä sekä erillisellä 500 000 euron investointimäärärahalla, jota käytetään myös muualla. Samalla kun rakennetaan lisää katuvalaistusta uusitaan vanhaa valaistusta Led-tekniikkaan. Mahdollisuus on palata Haukiputaan kohteisiin seuraavan talousarvion yhteydessä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.